PrzepisBułeczki maślane z czekoladą, czyli drożdżówki na słodko. Składniki i wykonanie krok po kroku

Bułeczki maślane z czekoladą, czyli drożdżówki na słodko. Składniki i wykonanie krok po kroku

Bułeczki maślane z czekoladą, czyli drożdżówki na słodko. Składniki i wykonanie krok po kroku
Ewa
31.01.2022 08:14, aktualizacja: 19.03.2024 11:28

Bułeczki maślane z czekoladą, czyli drożdżówki na słodko, to coś, czemu po prostu nie da się oprzeć. Prezentują się znakomicie i świetnie sprawdzą się jako śniadanie na słodko.

Bułeczki maślane z czekoladą, czyli drożdżówki na słodko. Jak zrobić?

Bułeczki maślane z czekoladą po prostu rozpływają się w ustach. Wszystko jest zasługą pysznego ciasta drożdżowego na słodko, którego przygotowanie jest banalnie proste.

Jak szybko zrobić ciasto drożdżowe na bułeczki maślane z czekoladą? Chociaż mogłoby się wydawać, że przygotowanie ciasta drożdżowego jest bardzo pracochłonne, to nic bardziej mylnego. Wymaga nieco cierpliwości, bo musi wyrosnąć, ale sam proces przygotowanie nie trwa długo. W naszym przepisie wykorzystaliśmy drożdże suszone – dzięki temu nie trzeba przygotowywać rozczynu i czekać, aż wyrośnie.

Miękkie, puszyste bułeczki z czekoladą to idealna propozycja na drugie śniadanie i podwieczorek. Zobacz nasz przepis na bułeczki maślane z czekoladą. Składniki i wykonanie poniżej.

Zobacz również: Szybkie ciasto z jabłkami

Składniki

Bułeczki maślane z czekoladą – składniki

  1. 200 ml śmietanki 30%
  2. 250 ml mleka
  3. 70 g cukru
  4. 1 jajko
  5. 7 g suchych drożdży
  6. 600 g mąki pszennej typu 550
  7. 1 i 1/2 łyżeczki soli
  8. 200 g dropsów czekoladowych

Składniki do posmarowania ciasta drożdżowego

  1. 1 jajko
  2. 1/3 szklanki mleka

Jak zrobić ciasto drożdżowe na bułeczki maślane z czekoladą?

Zacznijmy od przygotowania ciasta drożdżowego na bułeczki maślane z czekoladą.

W garnuszki podgrzej śmietankę 30% wraz z mlekiem. Następnie przelej śmietankę z mlekiem do misy robota kuchennego. Dodaj jajko, cukier, suszone drożdże i mąkę pszenną. Suszone drożdże nie wymagają zrobienia rozczynu, więc możesz dodać je bezpośrednio do masy. Śmietanka i mleko nie mogą być bardzo gorące, bo mogą zabić drożdże i ciasto nie wyrośnie. Całość wymieszaj robotem kuchennym lub wyrób ciasto rękami.

Na samym końcu dodaj dropsy czekoladowe i ponownie zamieszaj. Przełóż do miski i odstaw pod przykryciem na 60 minut. Zamiast dropsów czekoladowych możesz użyć posiekanej drobno czekolady gorzkiej lub wymieszać ją pół na pół z czekoladą mleczną. Ciasto na bułeczki możesz przygotować dzień wcześniej i schować na noc do lodówki. Wyrośnie nawet w niższej temperaturze, a Ty będziesz mógł upiec świeże bułeczki na śniadanie.

Pieczenie i serwowanie bułeczek maślanych z czekoladą

Gdy ciasto wyrośnie – czas zamienić je w pyszne maślane bułeczki.

Ciasto podziel na mniejsze kawałki. Stwórz z nich długie wałki i zwiń w rulon. Umieść w formie do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia.

Bułeczki maślane z czekoladą – czas pieczenia i temperatura

Przed wizytą w piekarniku posmaruj mieszanką z jajka i mleka. Wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

I gotowe! Najlepiej smakują ze szklanką świeżego mleka lub dobrej kawy. To idealna propozycja na drugie śniadanie, bo z łatwością możesz zabrać je ze sobą do pracy czy szkoły.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także