×

Zapiekany camembert w cieście francuskim z bakaliami. Takiego połączenia jeszcze nie jadłeś!

Camembert w cieście francuskim z bakaliami to idealny pomysł na świąteczną przekąskę. Nie tylko świetnie smakuje, ale też genialnie się prezentuje.

Camembert w cieście francuskim z bakaliami. Przepis krok po kroku

Połączenie camemberta z żurawiną zna już chyba każdy. Postanowiliśmy jednak zrobić to nieco inaczej i dorzuciliśmy bakalie. Dzięki temu nabrał nieco świątecznego charakteru!

Czy to impreza ze znajomymi, czy to okazja do biesiadowania z rodziną – taka przekąska sprawdzi się idealnie. Przygotowanie jest naprawdę proste, a połączenie smaku podbije serca chyba każdego gościa.

Przepis na zapiekany camembert w cieście francuskim z bakaliami jest naprawdę prosty. Połączenie bakalii i miodu daje niesamowity efekt. Krok po kroku pokażemy Ci, jak przygotować przekąskę na chłodny wieczór. Idealnie smakuje z lampką czerwonego wina!

Naszą świąteczną przekąskę upiekliśmy w Ovi Smart maki Philips. Dzięki temu urządzeniu przygotujesz pieczone posiłki 1,5 raza szybciej niż w piekarniku. Co więcej, nie musisz czekać na nagrzanie urządzenia, tylko od razu możesz działać.

Zobacz także: Świąteczna szynka z jabłkami

Przepis na zapiekany camembert w cieście francuskim krok po kroku poniżej.

  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas pieczenia: 20 minut
  • Kuchnia: francuska

Zapiekany camembert w cieście francuskim z bakaliami – składniki

  • 2 łyżki masła
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 275 g ciasta francuskiego
  • 250 g sera camembert
  • 1 roztrzepane jajko

Bakalie do camemberta w cieście francuskim

Zacznij od przygotowania bakaliowego farszu do zapiekanego sera.

Na patelni rozpuść masło. Jeśli boisz się, że się przypali, to dodaj ok. pół łyżeczki oleju. Wrzuć drobno posiekaną cebulkę. Kiedy już się zarumieni dodaj: miód, suszoną żurawinę, posiekane drobno orzechy włoskie, ocet winny oraz sól. Zmniejsz moc palnika i dokładnie wymieszaj. Gotuj, aż masa zgęstnieje, mieszając co jakiś czas zawartość patelni drewnianą łyżką.

ser camembert w cieście francuskim

Ciasto francuskie i camembert

Na blacie kuchennym ułóż ciasto francuskie. Następnie przy pomocy miski zrób dwa obrysy i wytnij koła.

Żeby ciasto francuski lepiej z Tobą współpracowało- wyjmij je wcześniej z piekarnika. Gdy złapie nieco pokojowej temperatury nie będzie się kruszyło.
Teraz na jednym z wyciętych kółek umieść w centralnej części krążek sera. Następnie ponacinaj wierzch sera w taki sposób, aby uzyskać efekt szachownicy.

ser camembert w cieście francuskim

Bezpośrednio na kawałku sera rozprowadź mieszankę z bakaliami. Po czym ułóż na wierzchu drugi kawałek ciasta francuskiego. Połącz oba kawałki ciasta francuskiego, tworząc na brzegach falbankę. Na wierzchu rozprowadź roztrzepane jajko przy pomocy pędzelka kuchennego. Dzięki temu zabiegowi ciasto ładnie się zarumieni podczas pieczenia.

ser camembert w cieście francuskim

Przed włożeniem przekąski do Ovi ponacinaj górną część ciasta francuskiego przy pomocy noża.

Jak długo piec cambebert w cieście francuskim? Jak podawać?

Świąteczną przekąskę z camembertem w cieście francuskim piecz w Ovi Smart przez 25 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza. I to wszystko!

ser camembert w cieście francuskim

Jak sama widzisz, przygotowanie świątecznego posiłku w ciekawej formie wcale nie musi być trudne i czasochłonne. Wystarczy kilka składników, fajny pomysł i trochę czasu, aby wyczarować w swojej kuchni coś wyjątkowego dla swoich biskich. Jeśli szukasz więcej ciekawych pomysłów na świąteczne posiłki, zapraszamy do naszej obszernej bazy. Czeka tam na Ciebie wiele perełek, które stały się hitem w wielu domach.

 

Pyszności

Z miłości do Pyszności <3

Wybrane dla Ciebie

kremowa zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem w pysznej marynacie

Kremowa zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem w pysznej marynacie

Kremowa zapiekanka ziemniaczana z pysznym kurczakiem w marynacie skradnie serce największego niejadka. Wystarczy jeden kęs, aby zakochać się w tym przepisie na całe życie! Zapiekanka ziemniaczana – jakie dodatki? Na naszej stronie znajdziesz wiele pomysłów na genialne zapiekanki ziemniaczane. I nie ma w tym nic dziwnego, skoro jest to sprawdzony przepis na udany obiad dla […]

szaszłyki drobiowe z pieczonymi ziemniakami

Szaszłyki z kurczaka w marynacie z zakręconymi ziemniakami. Przepis na najlepszą marynatę

Szaszłyki z kurczaka w marynacie podaliśmy dzisiaj z zakręconymi ziemniakami. Jak zamarynować mięso, żeby było soczyste i pełne smaku? Najlepsza marynata do szaszłyków. Przepis, który pokochasz. Szaszłyki z kurczaka w marynacie – jak zrobić? Przepis i składniki Szaszłyki to coś, co kochają praktycznie wszyscy. Ich składniki można dopasować według swoich własnych preferencji: od rodzaju mięsa, […]

chrupiące kominki z bagietki

Mini zapiekanki z bagietki na imprezę. Chrupiąca przekąska „kominki” na ciepło

Zapiekanki z bagietki w formie kominków to nasz sprawdzony przepis na imprezę. Każdy pyta nas o przepis, a dziś postanowiliśmy zdradzić, jak zrobić zapiekanki w innej formie. Mini zapiekanki z bagietki na imprezę – przepis, składniki, wykonanie Co zrobić z pieczywem, które zaczyna robić się już nieco czerstwe? Jak zamienić zwykłe kanapki w coś niezwykłego? […]

Łosoś w cieście francuskim. Przepis na rybę

Łosoś w cieście francuskim, to sprawdzony przepis na potrawę, która sprawdzi się zarówno jako obiad dla rodziny, jak i gorące danie na niejednej imprezie. Przygotowanie jest bajecznie proste, a efekt po prostu zwala z nóg. Łosoś w cieście francuskim – jak wybrać rybę? Do łososia w cieście francuskim najlepiej wybrać łososia norweskiego, pacyficznego lub dzikiego […]

genialna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Obłędna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Ta mega szybka i prosta w przygotowaniu rolada z ciasta francuskiego stanie się hitem w każdym domu. Jakie dodatki do niej dodać? Jak ją złożyć i piec? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment! Rolada z ciasta francuskiego na słono Ciasto francuskie to genialny produkt, który skrywa w sobie ogromny potencjał. Może stać się zarówno […]

Ślimakowe gołąbki na obiad. Jak zawinąć? Ile gotować?

Gołąbki to coś, co po prostu kochamy! Dzisiaj postanowiliśmy przygotować je w nieco innej odsłonie. Kapustę z farszem zawinęliśmy w ślimaki. Tak powstały ślimakowe gołąbki z naszego przepisu. Historia gołąbków (potrawy). Skąd się wzięły? Skąd pochodzą? Gołąbki jako potrawa zawitały u nas w XIX wieku. Legenda głosi, że dawniej na dworach jadano faszerowane gołębie, zawinięte […]

zamknij