Chałka drożdżowa domowa. Przepis, składniki i przygotowanie

Przepis na chałkę drożdżową jest naprawdę prosty, a efekt końcowy domowego pichcenia po prostu genialny. Nikt nie oprze się świeżym wypiekom!

Przepis na chałkę drożdżową domową. Jak zrobić?

Zapach domowego pieczywa to coś, co zawsze kojarzyć będzie się nam z naszą babcią. W rodzinnym domu, w każdą sobotę, unosił się piękny zapach ciasta drożdżowego na różne sposoby. Jednym z naszych ulubionych wypieków była chałka drożdżowa, którą nasza babcia wyplatała z niesamowitą precyzją. Pyszna zaplatanka nigdy nie doczekała kolejnego dnia – znikała w mgnieniu oka, posmarowana odrobiną masła lub domową konfiturą.

I chociaż kiedyś wydawało nam się, że to niezwykła sztuka, to teraz przygotowanie chałki jest bajecznie proste, a ten przepis na chałkę drożdżową z kruszonką z pewnością Ci w tym pomoże! Przygotowanie chałki drożdżowej krok po kroku znajdziesz poniżej.

Chałka – pochodzenie

Chałka w naszych domach to zapożyczenie z kuchni żydowskiej. Spożywana jest tam w czasie szabatu i świąt. W Polsce można znaleźć ją również w innych formach niż warkocz, np. w kształcie bułek lub wałka zamkniętego w okrąg. Na chałkę mówimy również plecionka lub – tak jak mieszkańcy Podhala – kukiełka.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×