PrzepisDeseryMaślana chałka w 3 kolorach. Prosty przepis na pyszną chałkę

Maślana chałka w 3 kolorach. Prosty przepis na pyszną chałkę

Maślana chałka w 3 kolorach. Prosty przepis na pyszną chałkę
Ewa
10.03.2022 21:00

Maślana chałka w 3 kolorach wypełni Twój dom zapachem pysznego pieczywa. W moim rodzinnymi domu drożdżowe wypieki zwiastowały nadchodzący weekend, a aromat świeżych wypieków od razu powodował szybsze bicie serca. Trójkolorowe ciasto chałka to delikatne unowocześnienie znanego wszystkim smaku. Dzięki temu chałka nie tylko smakuje pysznie, ale również prezentuje się znakomicie!

Jak zrobić chałkę w 3 kolorach? Przepis i wykonanie

Tradycyjnie ciasto na chałkę miało wyrastać trzykrotnie. Na szczęście nasz przepis jest zdecydowanie krótszy, przez co gorący wypiek szybciej wyląduje na Twoim talerzu.

Chałkę w 3 kolorach możesz jeść samodzielnie, jak kawałek pysznego ciasta. Możesz również posmarować ją masłem i dodać ulubiony dżem lub powidła. Świetnie sprawdzi się również jako baza do tostów francuskich.

Jak zrobić chałkę w 3 kolorach? Do jajka dodaj koniecznie szczyptę cynamonu i odrobinę mleka. Słodka rozpusta!

Chałka – skąd pochodzi?

Chałka w naszych domach to zapożyczenie z kuchni żydowskiej. Spożywana jest tam w czasie szabatu i świąt. W Polsce można znaleźć ją również w innych formach niż warkocz, np. w kształcie bułek lub wałka zamkniętego w okrąg. Na chałkę mówimy również plecionka lub tak jak mieszkańcy Podhala – kukiełka.

Przepis na chałkę w 3 kolorach poniżej.

Miks truskawkowy do tego przepisu przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki

Rozczyn do chałki w 3 kolorach

  1. 180 ml ciepłego mleka
  2. 60 g cukru
  3. 3 łyżki mąki
  4. 15 g świeżych drożdży

Pozostałe składniki

  1. 500 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
  2. 50 g roztopionego masła
  3. 3-4 jajka (w zależności od ich wielkości)
  4. 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  5. 2 łyżki ciemnego kakao
  6. 150 g truskawek

Jak upiec chałkę- krok po kroku

Odpowiednie przygotowanie rozczynu do chałki w 3 kolorach to klucz całego wypieku.

Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące, żeby nie zabiło drożdży. Do ciepłego mleka dodaj pokruszone drożdże, cukier i mąkę i wymieszaj. Odstaw na ok. 15 minut, aż potroi swoją objętość.

Świeże drożdże możesz wymienić na suszone. Każde 15 g świeżych drożdży to 7 g suszonych. Rozczyn z suchymi drożdżami nie zwiększy tak bardzo swojej objętości, może się spienić.

Jeśli Twój rozczyn nie urośnie- musisz powtórzyć jego przygotowanie.

Obraz

Jak zrobić ciasto na chałkę w 3 kolorach? Przygotowany rozczyn połącz z mąką, jajkami, cukrem i roztopionym masłem. Dokładnie wymieszaj i podziel masę na 3 części.

W blenderze zmiksuj świeże truskawki i przelej je do jednej części masy wraz z 50 g mąki. Do drugiej miski dodaj kakao, a do trzeciej ekstrakt waniliowy. Wymieszaj dokładnie zawartość każdej miski i odstaw na godzinę.

Obraz

Zwijanie chałki w 3 kolorach

Czas na zawijanie chałki w 3 kolorach.

Z trzech kolorowych warstw ukręć wałki i spleć je w warkocz. Odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut, po czym wstaw do piekarnika 45 minut.

Obraz

Gotową chałkę w 3 kolorach możesz już podawać swoim domownikom. Z czym podawać? Prezentuje się znakomicie, a smakuje jeszcze lepiej. Proste połączenie kolorów sprawia, że taki wypiek od razu przyciąga wzrok.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także