Maślana chałka w 3 kolorach. Prosty przepis na pyszną chałkę

trójkolorowa chałka

Maślana chałka w 3 kolorach wypełni Twój dom zapachem pysznego pieczywa. W moim rodzinnymi domu drożdżowe wypieki zwiastowały nadchodzący weekend, a aromat świeżych wypieków od razu powodował szybsze bicie serca. Trójkolorowe ciasto chałka to delikatne unowocześnienie znanego wszystkim smaku. Dzięki temu chałka nie tylko smakuje pysznie, ale również prezentuje się znakomicie!

Jak zrobić chałkę w 3 kolorach? Przepis i wykonanie

Tradycyjnie ciasto na chałkę miało wyrastać trzykrotnie. Na szczęście nasz przepis jest zdecydowanie krótszy, przez co gorący wypiek szybciej wyląduje na Twoim talerzu.

Chałkę w 3 kolorach możesz jeść samodzielnie, jak kawałek pysznego ciasta. Możesz również posmarować ją masłem i dodać ulubiony dżem lub powidła. Świetnie sprawdzi się również jako baza do tostów francuskich.

Jak zrobić chałkę w 3 kolorach? Do jajka dodaj koniecznie szczyptę cynamonu i odrobinę mleka. Słodka rozpusta!

Chałka – skąd pochodzi?

Chałka w naszych domach to zapożyczenie z kuchni żydowskiej. Spożywana jest tam w czasie szabatu i świąt. W Polsce można znaleźć ją również w innych formach niż warkocz, np. w kształcie bułek lub wałka zamkniętego w okrąg. Na chałkę mówimy również plecionka lub tak jak mieszkańcy Podhala – kukiełka.

Przepis na chałkę w 3 kolorach poniżej.

Miks truskawkowy do tego przepisu przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Zobacz również: Szybki przepis na sernikobrownie


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×