PrzepisPrzekąskiChoinki z ciasta francuskiego - genialna przekąska na ciepło

Choinki z ciasta francuskiego - genialna przekąska na ciepło

Choinki z ciasta francuskiego - genialna przekąska na ciepło
Pyszności
13.12.2021 13:00, aktualizacja: 14.12.2021 15:21

Święta coraz bliżej, dlatego przychodzimy z kolejną ciekawą propozycją. Tym razem będzie to genialna przekąska na ciepło, która zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem.

Już za moment poznasz fenomenalny przepis na choinki z ciasta francuskiego, które zrobisz w mgnieniu oka. Co więcej, do przygotowania naszych przekąsek potrzebujesz zaledwie 4 składników, a mianowicie ciasta francuskiego, konfitury z żurawiny, boczku oraz żółtego sera. Jest to więc idealny przepis na ostatnią chwilę, który pozwoli zaoszczędzić Ci sporo czasu w ferworze świątecznych przygotowań, a jednocześnie pozwoli Ci stworzyć coś wyjątkowego dla bliskich. Takiej kombinacji nie możesz przegapić!

Składniki

  1. 275 g ciasta francuskiego
  2. 4 łyżki konfitury z żurawiny
  3. 8 plastrów boczku
  4. kostka żółtego sera

Przygotowanie choinek

Na blacie kuchennym rozłóż arkusz ciasta francuskiego. Oczywiście możesz wykorzystać tu zarówno gotowy produkt spożywczy, jak i zrobić ciasto francuskie od podstaw. Wybór na należy do Ciebie.

Następnie rozprowadź na cieście konfiturę z żurawiny, która idealnie pasuje do świątecznych przepisów. Wykorzystaj do tego zadania zwykłą łyżkę lub mały nóż. Wybierz takie rozwiązanie, które najbardziej Ci odpowiada. Na koniec, na wierzchu ciasta francuskiego ułóż w pionie plastry boczku - jeden obok drugiego.

Obraz

Przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Złożenie choinek

Teraz podziel ciasto francuskie w pionowe pasy. Możesz je pociąć zarówno przy pomocy noża, jak i radełka do pizzy.

Pocięte pionowe kawałki złóż na pół. Następnie zacznij formułować z ciasta kształt choinki. Kiedy już uzyskasz idealne efekty, zabezpiecz powstałą konstrukcję przy pomocy małych wykałaczek.

Obraz

Tak przygotowane choinki wstaw do Ovi Smart na 20 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 150 stopni Celsjusza.

Podanie

W międzyczasie przygotuj jeszcze jedną ozdobę do naszej świątecznej przekąski na ciepło.

Na choince nie może zabraknąć gwiazdki, dlatego za moment zrobimy ją w jadalnej wersji. Do tego zadania będziesz potrzebować dwóch rzeczy - a mianowicie foremki o kształcie gwiazdki oraz kawałka żółtego sera. Wytnij z żółtego sera gwiazdki i to wszystko!

Obraz

Kiedy choinki będą już gotowe, dodaj na wierzchołek serowe gwiazdki. I mamy to! Pyszna świąteczna przekąska na ciepło zawróci w głowie nawet największemu niejadkowi. Wiemy o tym najlepiej z własnego doświadczenia :)

Obraz

Mini choinki, które przed chwilą przygotowaliśmy, najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Dlatego nie zwlekaj z ich podawaniem. Więcej pomysłów na ciekawe przepisy w świątecznym klimacie czeka na naszej stronie www. Na pewno znajdziesz tam wiele kulinarnych perełek.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także