PrzepisChrupiąca bagietka z salami, serem i boczkiem. Pyszna przekąska w kilka chwil!

Chrupiąca bagietka z salami, serem i boczkiem. Pyszna przekąska w kilka chwil!

Chrupiąca bagietka z salami, serem i boczkiem. Pyszna przekąska w kilka chwil!
Ewa
24.02.2022 07:00

Chrupiąca bagietka z salami i serem, zawinięta w aromatyczny boczek, to świetny pomysł na pyszną przekąskę. Sprawdzi się idealnie zarówno na kolację, jak i na imprezę ze znajomymi.

Chrupiąca bagietka na ciepło

Jeśli w Twoim domu zostało trochę pieczywa, które jest nieco czerstwe, to zapiekanki, faszerowane bagietki i tosty są świetnym pomysłem na ich wykorzystanie. Nic się nie zmarnuje, a Ty jedynie zyskasz coś naprawdę pysznego!

Dzięki temu, że do środka włożyliśmy również ketchup i majonez- nasza zapiekanka chrupiąca bagietka nie jest ani trochę sucha. Powstaje pyszny sos, który znakomicie komponuje się z roztopionym serem i salami. A jeśli to wciąż za mało, żeby przekonać Cię do spróbowania- całość zawinęliśmy w boczek. W piekarniku zamienił się w aromatyczną skorupkę.

Składniki

  1. 1 bagietka
  2. 30 g majonezu
  3. 350 g salami w plastrach
  4. 150 startego żółtego sera
  5. 200 g sera żółtego w plastrach
  6. 30 g ketchupu
  7. 350 g boczków w plastrach

Zacznij od bagietki

Ten przepis jest naprawdę prosty i zrobisz go w kilka chwil!

Świetnie sprawdzi się tutaj zarówno świeża, jak i już czerstwa bagietka. Bagietkę rozkrój i układaj na niej kolejno: salami, starty ser żółty, keczup, ser żółty w plastrach, keczup, majonez, salami, keczup, starty ser żółty.

Zamiast salami możesz użyć tutaj swojej ulubionej szynki, a ketchup zastąpić sosem pomidorowym lub odrobiną passaty. Ciekawym pomysłem będzie też wymieszanie ketchupu z oregano- nada naszej bagietce nieco "pizzowy" charakter.

Przejdźmy do zawijania naszej bagietki w boczek.

Ułóż plastry boczku poziomo, jeden pod drugim. Na środku ułóż bagietkę. Następnie zawiń plastry boczku do środka. Włóż bagietkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 20 minut (góra-dół).

Pokrój bagietkę

Po 20 minutach wyciągnij bagietkę z piekarnika.

Pokrój ją na kawałki i podawaj na ciepło. Ser pięknie się rozpuści, a bułka pozostanie pysznie chrupiąca. Taką bagietkę możesz podać w towarzystwie sosu czosnkowego.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także