Jak zrobić churros? Przepis na hiszpańskie churrosy z czekoladowym sosem

Churrosy z czekoladowym sosem to jeden z najpopularniejszych deserów kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. I nic w tym dziwnego, bo chrupiące churros to coś, czego nie możesz przegapić.
Co to churros? Skąd pochodzą?
Chociaż nazwa brzmi bardzo obco i nijak wskazuje na to, co będziesz jadł, to jest to nic innego jak usmażone w głębokim oleju ciasto parzone. Ciasto parzone, znane z naszych eklerów i ptysiów, przekłada się do specjalnej szprycy cukierniczej lub rękawa cukierniczego, dzięki czemu kultowe słodkości przybierają ciekawą formę. Smażeniu w głębokim tłuszczu zawdzięczają niebywałą chrupkość! Skąd pochodzą churros? To tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej.
Przepis na churros. Jak zrobić? Składniki i wykonanie są proste
Na szczęście nie musisz kupować biletu do Meksyku czy Hiszpanii, żeby spróbować tej słodkości. Przygotowanie domowych churrosów jest bardzo proste. W połączeniu z sosem czekoladowym smakują po prostu obłędnie. Jak zrobić churros? Przepis poniżej. To bardzo proste.
Ciasto na dzisiejszy deser przygotowaliśmy przy pomocy robota kuchennego marki Philips.
Zobacz także: Błyskawiczne ciasto z blendera
Komentarze