Jak zrobić churros? Przepis na hiszpańskie churrosy z czekoladowym sosem

chrupiące churrosy z sosem czekoladowym

Churrosy z czekoladowym sosem to jeden z najpopularniejszych deserów kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. I nic w tym dziwnego, bo chrupiące churros to coś, czego nie możesz przegapić.

Co to churros? Skąd pochodzą?

Chociaż nazwa brzmi bardzo obco i nijak wskazuje na to, co będziesz jadł, to jest to nic innego jak usmażone w głębokim oleju ciasto parzone. Ciasto parzone, znane z naszych eklerów i ptysiów, przekłada się do specjalnej szprycy cukierniczej lub rękawa cukierniczego, dzięki czemu kultowe słodkości przybierają ciekawą formę. Smażeniu w głębokim tłuszczu zawdzięczają niebywałą chrupkość! Skąd pochodzą churros? To tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej.

Przepis na churros. Jak zrobić? Składniki i wykonanie są proste

Na szczęście nie musisz kupować biletu do Meksyku czy Hiszpanii, żeby spróbować tej słodkości. Przygotowanie domowych churrosów jest bardzo proste. W połączeniu z sosem czekoladowym smakują po prostu obłędnie. Jak zrobić churros? Przepis poniżej. To bardzo proste.

Ciasto na dzisiejszy deser przygotowaliśmy przy pomocy robota kuchennego marki Philips.

Zobacz także: Błyskawiczne ciasto z blendera


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×