×

Jak zrobić churros? Przepis na hiszpańskie churrosy z czekoladowym sosem

Churrosy z czekoladowym sosem to jeden z najpopularniejszych deserów kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. I nic w tym dziwnego, bo chrupiące churros to coś, czego nie możesz przegapić.

Co to churros? Skąd pochodzą?

Chociaż nazwa brzmi bardzo obco i nijak wskazuje na to, co będziesz jadł, to jest to nic innego jak usmażone w głębokim oleju ciasto parzone. Ciasto parzone, znane z naszych eklerów i ptysiów, przekłada się do specjalnej szprycy cukierniczej lub rękawa cukierniczego, dzięki czemu kultowe słodkości przybierają ciekawą formę. Smażeniu w głębokim tłuszczu zawdzięczają niebywałą chrupkość! Skąd pochodzą churros? To tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej.

Przepis na churros. Jak zrobić? Składniki i wykonanie są proste

Na szczęście nie musisz kupować biletu do Meksyku czy Hiszpanii, żeby spróbować tej słodkości. Przygotowanie domowych churrosów jest bardzo proste. W połączeniu z sosem czekoladowym smakują po prostu obłędnie. Jak zrobić churros? Przepis poniżej. To bardzo proste.

Ciasto na dzisiejszy deser przygotowaliśmy przy pomocy robota kuchennego marki Philips.

Zobacz także: Błyskawiczne ciasto z blendera

  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas smażenia: 15 minut
  • Kuchnia: hiszpańska i meksykańska

Churros – składniki

  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 1/3 szklanka cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szczypta soli

Posypka do churros

  • 3/4 szklanka cukru
  • 1 łyżka cynamonu

Sos czekoladowy do churros

  • 1 szklanka mleka
  • 150 g śmietany 18%
  • 150 g gorzkiej czekolady

Ciasto na churrosy – jak zrobić?

Pracę nad przepisem na churrosy rozpocznij od przygotowania ciasta parzonego.

W tym celu umieść na palniku garnek, w którym połącz następnie: wodę, podzielone na mniejsze kawałki masło oraz drobny cukier. Całość podgrzewaj na średnim ogniu.

chrupiące churrosy z czekoladowym sosem

Jako kolejne składniki dodaj sól oraz ekstrakt waniliowy. Gotuj składniki do chwili, aż masło całkowicie się rozpuści. Dopiero wtedy możesz dodać do mieszanki mąkę, po czym połącz składniki przy pomocy drewnianej łyżki kuchennej. W efekcie masz uzyskać formę zwartego, szklistego ciasta. Kiedy będzie odrywało się od brzegów garnka to znak, że jest już gotowe.

chrupiące churrosy z czekoladowym sosem

Sos czekoladowy do churrosów – jak zrobić?

Teraz zajmij się przygotowaniem sosu czekoladowego do churrosów.

Ponownie umieść na palniku pusty garnek. Jakie składniki do sosu czekoladowego do churrosów? Następnie wlej do środka mleko, po czym dodaj śmietanę 18% oraz gorzką czekoladę. Żeby czekolada szybciej się rozpuściła – połam ją na małe kawałki. Możesz również wymieszać gorzką czekoladę z czekoladą mleczną.

chrupiące churrosy z czekoladowym sosem

Smażenie churrosów i posypka

Wracamy do pracy nad churrosami. Jak smażyć? Z czego posypka?

W tym celu przełóż ostudzone ciasto do robota kuchennego, po czym zacznij dodawać stopniowo po jednym jajku.

chrupiące churrosy z czekoladowym sosem

Tak przygotowaną mieszankę przełóż do rękawa cukierniczego. Następnie podgrzej w dużym garnku olej roślinny. Kiedy zacznie wrzeć, możesz zacząć formułować churrosy. Smaż je przez kilka minut, aż nabiorą one pięknego, złocistego koloru. Nie dodawaj zbyt dużo churrosów na raz, żeby nie obniżyć za bardzo temperatury oleju.

chrupiące churrosy z czekoladowym sosem

Usmażone churrosy obtocz w mieszance drobnego cukru i cynamonu. I kultowa przekąska na słodko jest już gotowa. Teraz przełóż je na ozdobną tackę, paterę lub talerz, po czym serwuj z sosem czekoladowym. Smacznego!

chrupiące churrosy z czekoladowym sosem

 

Pyszności

Z miłości do Pyszności <3

Wybrane dla Ciebie

Łosoś w cieście francuskim. Przepis na rybę

Łosoś w cieście francuskim, to sprawdzony przepis na potrawę, która sprawdzi się zarówno jako obiad dla rodziny, jak i gorące danie na niejednej imprezie. Przygotowanie jest bajecznie proste, a efekt po prostu zwala z nóg. Łosoś w cieście francuskim – jak wybrać rybę? Do łososia w cieście francuskim najlepiej wybrać łososia norweskiego, pacyficznego lub dzikiego […]

genialna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Obłędna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Ta mega szybka i prosta w przygotowaniu rolada z ciasta francuskiego stanie się hitem w każdym domu. Jakie dodatki do niej dodać? Jak ją złożyć i piec? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment! Rolada z ciasta francuskiego na słono Ciasto francuskie to genialny produkt, który skrywa w sobie ogromny potencjał. Może stać się zarówno […]

genialna zimowa herbata w 3 odsłonach

Genialna zimowa herbata w 3 odsłonach. Idealne ciepłe napoje dla Babci i Dziadka

W środku zimy pyszna i rozgrzewająca herbata to idealny pomysł na umilenie długich i zimnych wieczorów. Aby nie było nudno, przygotowaliśmy, aż 3 ciekawe propozycje, które z pewnością skradną Twoje serce! Zimowa herbata – jakie dodatki? Mamy połowę stycznia, dlatego na naszej stronie nie mogło zabraknąć przepisów na rozgrzewające napoje. A skoro już o nich […]

błyskawiczne jabłkowe naleśniki z dodatkami

Jabłkowe naleśniki z dodatkami w kilka minut. Pomysł na śniadanie na słodko

Jabłkowe naleśniki, czyli ciasto naleśnikowe z dodatkiem jabłek, które stały się składnikiem ciasta! W takiej formie ich jeszcze nie jadłeś. Jabłkowe naleśniki. Jak zrobić? Przepis na szybkie śniadanie Podstawą naszego śniadania na słodko są jabłkowe naleśniki. Warto więc przygotować je perfekcyjnie. Dzisiaj przygotowaliśmy je w nieco innej odsłonie. Jabłka wylądowały w ich wnętrzu, zblendowane razem […]

zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami. Szybki i prosty przepis na udany obiad

Z tym przepisem przygotujesz genialny obiad dla calej rodziny. Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami, bo o niej mowa, to nasze najnowsze kulinarne odkrycie! Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, warto dodać, że na naszej stronie internetowej czeka na Ciebie wiele pomysłów na pyszną zapiekankę w przeróżnej formie. U nas znajdziesz m.in. zapiekanki tostowe, makaronowe, ryżowe i […]

gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Takich gołąbków jeszcze u nas nie było. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze genialnie się prezentują. Co więcej, z tym przepisem w Twojej kuchni pojawi się świeżość i oryginalność. Gołąbki to jedno z najbardziej popularnych dań w naszym kraju. I nic w tym dziwnego, skoro są mega pyszne i zawsze kojarzą się nam z […]

zamknij