PrzepisCiasteczka "cynamonowe kwiatki". Usmażysz je na cedzaku!

Ciasteczka "cynamonowe kwiatki". Usmażysz je na cedzaku!

Ciasteczka "cynamonowe kwiatki". Usmażysz je na cedzaku!
Ewa
15.11.2021 10:08, aktualizacja: 24.02.2022 09:36

Pewnie w niejednym domu znajdzie się w szufladzie rozetka do smażenia ciastek. Jeśli jednak nie masz takiej foremki- mamy na to sposób!

Smażone ciastka rozetki

Smażone na głębokim tłuszczu ciasteczka to jeden z karnawałowych hitów. Są tak pyszne, że aż żal jeść je przez jeden okres w roku. Dzięki swojej formie sprawdzą się również na święta. Ozdób je cukrem pudrem i zachwyć swoich gości chrupiącymi ciasteczkami z cynamonową nutą.

Skąd pochodzą smażone ciasteczka?

Chociaż wielu z nas kojarzyć je może z dzieciństwem, to smażone ciasteczka przywędrowały do nas ze Szwecji. Znają je tam wszystkie dzieci, bo tradycyjnie serwowane są właśnie w okresie przygotowań do świąt. Przypominają nieco nasze polskie faworki, jednak są bardziej chrupiące i przede wszystkim prostsze w przygotowaniu.

Rozetki przygotowuje się do ciasta bardzo podobnego do naleśnikowego.
Ciasto na fenomenalny deser przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki

Ciasto

  1. 2 szklanki mleka
  2. 3 jajka
  3. 2 i 1/2 szklanki mąki
  4. 1/2 szklanki cukru
  5. 1/2 łyżeczki soli

Do posypania

  1. 1/2 szklanki cukru
  2. 1 łyżeczka cynamonu

Ciasto

Zacznij od przygotowania ciasta.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotowanie ciasta jest naprawdę banalnie proste. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż naleśnikowe, żeby nie spływało z formy do smażenia. Jeśli chcesz, żeby ciastka były bardziej puszyste, do oddziel żółtka od białek. Żółtka zblenduj z pozostałymi składnikami, a białka ubij na sztywną pianę i dodaj do powstałej masy.

Nie musisz jednak tego robić, bo i bez ubijania jaj ciasta będą pyszne i chrupiące. Jeśli chcesz, żeby rozetki pochłonęły mniej tłuszczu podczas smażenia możesz dodać łyżkę rumu lub spirytusu.

Gotową mieszankę przelej do rękawa cukierniczego. Jeśli nie masz go pod ręką- zrób taki rękaw z woreczka strunowego. Wystarczy, że przelejesz do niego ciasto i odetniesz jeden róg.

Smażenie

Kiedy masa jest już gotowa- przychodzi czas na smażenie.

Do garnka z grubym dnem wlej olej i rozgrzej go do około 180 stopni Celsjusza. Wybierz mały garnuszek, bo ciastka smażymy pojedynczo.

Weź metalową chochelkę z cednikiem (metalową łyżkę z otworami) i na jej powierzchnię nałóż ciasto za pomocą rękawa cukierniczego, robiąc nim wzorek. Nie musi to być idealny kwiatuszek- może być kratka, kółka- co będzie Ci wygodniej stworzyć.

Następnie zanurz narzędzie w rozgrzanym oleju i smaż w ten sposób przez 10-15 sekund aż się zarumieni.

W osobnej miseczce wymieszaj cukier z cynamonem. Po wyjęciu ciastka z tłuszczu odsącz je delikatnie na ręczniku papierowym i od razu obtocz w mieszance cukru z cynamonem. Czynność tę powtarzaj aż skończy Ci się masa na ciasteczka.

Jeśli ciastko nie chce swobodnie ześlizgnąć się z łyżki- pomóż sobie widelcem.

Gotowe!

Nasze chrupiące ciasteczka z cynamonem są już gotowe!

Smakują najlepiej na ciepło, świeżo usmażone. Znikają z talerza tak szybko, że możesz nie nadążyć ze smażeniem ;)

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także