Ciasteczka „cynamonowe kwiatki”. Usmażysz je na cedzaku!

Pewnie w niejednym domu znajdzie się w szufladzie rozetka do smażenia ciastek. Jeśli jednak nie masz takiej foremki- mamy na to sposób!

Smażone ciastka rozetki

Smażone na głębokim tłuszczu ciasteczka to jeden z karnawałowych hitów. Są tak pyszne, że aż żal jeść je przez jeden okres w roku. Dzięki swojej formie sprawdzą się również na święta. Ozdób je cukrem pudrem i zachwyć swoich gości chrupiącymi ciasteczkami z cynamonową nutą.

Skąd pochodzą smażone ciasteczka?

Chociaż wielu z nas kojarzyć je może z dzieciństwem, to smażone ciasteczka przywędrowały do nas ze Szwecji. Znają je tam wszystkie dzieci, bo tradycyjnie serwowane są właśnie w okresie przygotowań do świąt. Przypominają nieco nasze polskie faworki, jednak są bardziej chrupiące i przede wszystkim prostsze w przygotowaniu.

Rozetki przygotowuje się do ciasta bardzo podobnego do naleśnikowego.
Ciasto na fenomenalny deser przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×