×

Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe z tego przepisu stanie się hitem w każdym domu. Przygotujesz je w mgnieniu oka i to zaledwie z kilku składników, o czym przekonasz się już za moment. Ślinka cieknie od samego patrzenia 👍

Przepis na szybkie, proste i mega smaczne ciasto zawsze się przyda. A dzięki nam przygotujesz je na kilka ciekawych pomysłów. Możesz zdecydować się na wersję podstawową (bez dodatkowych elementów), z przeróżnymi dodatkami: owocami i czekoladą, z genialną kruszonką, czekoladową polewą lub cukrem pudrem. W tym przepisie uwielbiamy najbardziej właśnie to, że możesz go modyfikować za każdym razem, dzięki czemu nigdy Ci się nie znudzi.

Co więcej, nasz wypiek idealnie pasuje do popołudniowej kawy w środku tygodnia. Sprawdzi się również świetnie w formie deseru po niedzielnym obiedzie. Wszystkie składniki na pewno masz zawsze w swojej kuchni, więc możesz przygotować go za każdym razem, kiedy ktoś bliski postanowi zrobić Ci niespodziankę i wpadnie z niezapowiedzianą wizytą.

Zobacz także: Tarta z łososiem i brokułami

  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas pieczenia: 1 godz
  • Kuchnia: polska

Składniki

  • 30 g mąki tortowej
  • 10 g skrobii ziemniaczanej
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 cytryna (sok i skórka starta na tarce)
  • 1 szczypta soli
  • 3 jajka
  • 50 g cukru

Przygotowanie składników

Pracę nad przepisem rozpocznij nad przygotowaniem składników. Produkty, które przechowujesz w lodówce, wyjmij godzinę wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.

W międzyczasie możesz zetrzeć na tarce o małych oczkach skórkę z cytryny. Następnie przesiej przez sitko mąkę tortową, dzięki czemu ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste. Umieść w dwóch osobnych miskach białka i żółtka.

Kiedy przygotujesz już wszystkie produkty, połącz w dużej misce: jogurt naturalny, żółtka, mąkę tortową, skrobię ziemniaczaną, skórkę z cytryny i sól.

ciasto jogurtowe

Połącz składniki przy pomocy kuchennej rózgi, po czym odstaw na bok. Przechodzimy do kolejnego etapu.

Ubicie białek i połączenie mieszanek

Czas ubić białka razem z drobnym cukrem i sokiem z cytryny.

Zanim zabierzesz się do pracy i umieścisz białka w misce, upewnij się, że naczynie z którym będziesz pracować jest czyste i suche. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że białka idealnie się ubiją, a co za tym idzie uzyskasz idealny efekt końcowy.

ciasto jogurtowe

Po ubiciu białek, połącz je delikatnie z wcześniej przygotowaną mieszanką. Pamiętaj, łącz je powoli i ostrożnie, małymi partiami przy pomocy kuchennej łopatki.

Pieczenie i podanie

Czas przygotować formę do pieczenia o średnicy 20 cm. Na spodzie i bokach formy umieść papier do pieczenia. Pomocne w tym zadaniu z pewnością okaże się masło.

Po przygotowaniu formy do pieczenia, umieść w środku jogurtową mieszankę. Wyrównaj zawartość, po czym umieść formę w większej formie. Następnie ułóż ją w centralnej części blachy do pieczenia. Dookoła rozlej wodę.

ciasto jogurtowe

Tak przygotowaną blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut (temp. 140 stopni Celsjusza). Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz przez kolejne 30 minut. Po tym czasie nie wyjmuj ciasta z piekarnika od razu, tylko pozostaw je w urządzeniu do ostygnięcia.

Jak wspomnieliśmy na początku, ciasto możesz połączyć z dodatkowymi składnikami i udekorować na wiele ciekawych sposobów. Dziś postawiliśmy na prostotę  – cukier puder i świeże owoce, a ściślej mówiąc czerwoną porzeczkę.

ciasto jogurtowe

Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości w równym stopniu jak my, musimy dodać w tym miejscu, że na naszej stronie znajdziesz całą masę genialnych przepisów na udane wypieki, desery bez pieczenia oraz cudowne ciasteczka i babeczki. Inspiracji na pyszne słodkości już nigdy więcej nie zabraknie.

 

Pyszności

Z miłości do Pyszności <3

Wybrane dla Ciebie

kremowa zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem w pysznej marynacie

Kremowa zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem w pysznej marynacie

Kremowa zapiekanka ziemniaczana z pysznym kurczakiem w marynacie skradnie serce największego niejadka. Wystarczy jeden kęs, aby zakochać się w tym przepisie na całe życie! Zapiekanka ziemniaczana – jakie dodatki? Na naszej stronie znajdziesz wiele pomysłów na genialne zapiekanki ziemniaczane. I nie ma w tym nic dziwnego, skoro jest to sprawdzony przepis na udany obiad dla […]

szaszłyki drobiowe z pieczonymi ziemniakami

Szaszłyki z kurczaka w marynacie z zakręconymi ziemniakami. Przepis na najlepszą marynatę

Szaszłyki z kurczaka w marynacie podaliśmy dzisiaj z zakręconymi ziemniakami. Jak zamarynować mięso, żeby było soczyste i pełne smaku? Najlepsza marynata do szaszłyków. Przepis, który pokochasz. Szaszłyki z kurczaka w marynacie – jak zrobić? Przepis i składniki Szaszłyki to coś, co kochają praktycznie wszyscy. Ich składniki można dopasować według swoich własnych preferencji: od rodzaju mięsa, […]

chrupiące kominki z bagietki

Mini zapiekanki z bagietki na imprezę. Chrupiąca przekąska „kominki” na ciepło

Zapiekanki z bagietki w formie kominków to nasz sprawdzony przepis na imprezę. Każdy pyta nas o przepis, a dziś postanowiliśmy zdradzić, jak zrobić zapiekanki w innej formie. Mini zapiekanki z bagietki na imprezę – przepis, składniki, wykonanie Co zrobić z pieczywem, które zaczyna robić się już nieco czerstwe? Jak zamienić zwykłe kanapki w coś niezwykłego? […]

Łosoś w cieście francuskim. Przepis na rybę

Łosoś w cieście francuskim, to sprawdzony przepis na potrawę, która sprawdzi się zarówno jako obiad dla rodziny, jak i gorące danie na niejednej imprezie. Przygotowanie jest bajecznie proste, a efekt po prostu zwala z nóg. Łosoś w cieście francuskim – jak wybrać rybę? Do łososia w cieście francuskim najlepiej wybrać łososia norweskiego, pacyficznego lub dzikiego […]

genialna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Obłędna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Ta mega szybka i prosta w przygotowaniu rolada z ciasta francuskiego stanie się hitem w każdym domu. Jakie dodatki do niej dodać? Jak ją złożyć i piec? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment! Rolada z ciasta francuskiego na słono Ciasto francuskie to genialny produkt, który skrywa w sobie ogromny potencjał. Może stać się zarówno […]

Ślimakowe gołąbki na obiad. Jak zawinąć? Ile gotować?

Gołąbki to coś, co po prostu kochamy! Dzisiaj postanowiliśmy przygotować je w nieco innej odsłonie. Kapustę z farszem zawinęliśmy w ślimaki. Tak powstały ślimakowe gołąbki z naszego przepisu. Historia gołąbków (potrawy). Skąd się wzięły? Skąd pochodzą? Gołąbki jako potrawa zawitały u nas w XIX wieku. Legenda głosi, że dawniej na dworach jadano faszerowane gołębie, zawinięte […]

zamknij