PrzepisPrzekąskiCukinia z mozzarellą w formie pieczonych kulek. Chrupiąca przekąska na każdą okazję

Cukinia z mozzarellą w formie pieczonych kulek. Chrupiąca przekąska na każdą okazję

Cukinia z mozzarellą w formie pieczonych kulek. Chrupiąca przekąska na każdą okazję
Ewa
06.03.2022 21:00

Kulki z cukinii z dodatkiem pysznej, ciągnącej mozzarelli to hit każdej naszej imprezy. Zachwytom nad nimi nie ma końca, a przygotowanie jest naprawdę proste!

Pomysł na cukinię z mozzarellą

Cukinia jest dostępna w sklepach praktycznie cały rok. Jest bardzo wdzięcznym warzywem, bo po prostu uwielbia przyprawy. Jej delikatny smak pozwala na eksperymentowanie i tworzenie nowych kombinacji. Doprawiona świeżym tymiankiem, miętą, oregano lub cytryną smakuje rewelacyjnie.

Jak zrobić cukinię z mozzarellą w formie kulek?

Naszą cukinię zamieniliśmy dzisiaj w chrupiące kuleczki z nadzieniem z mozzarelli. Cukinia w naszym przepisie nabrała ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.

Przepis na cukinię z mozzarellą w formie kulek poniżej. Sprawdź składniki przygotowanie.

Szybki przepis na lekką przekąskę- bez smażenia!

Składniki

Kulki z cukinii – składniki

  1. 1 duża cukinia
  2. 1 jajko
  3. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  4. 2 łyżeczki startego parmezanu
  5. szczypta soli i pieprzu
  6. 10 kulek mozzarelli mini

Składniki potrzebne do panierki

  1. 3/4 szklanki bułki tartej
  2. 2 jajka
  3. 3/4 szklanki mąki
  4. oliwa

Jak zrobić cukinię w formie kulek?

Zrobienie naszej chrupiącej przekąski nie zajmie Ci dużo czasu.

Zacznij od cukinii. Dokładnie ją umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Przygotuj cukinię w Zoodlerze. Pamiętaj, żeby jej nie obierać.

Następnie połącz ją z: jajkiem, ziołami prowansalskimi i parmezanem. Nie zapomnij również o soli i pieprzu. Możesz również dodać inne przyprawy. Świetnie sprawdzi się czosnek granulowany, trochę słodkiej lub ostrej papryki. Jeśli masz w domu posiekaną natkę pietruszki, to również możesz dodać odrobinę do środka. Cukinia ma dość neutralny smak, więc będzie się komponowała z większością przypraw.

Z powstałej mieszanki uformuj kulkę. W środku umieść mini mozzarellę. Otocz ją dokładnie przyprawioną cukinią i lekko ściśnij, żeby się nie rozpadała.

Panierowanie i pieczenie cukinii

Czas na panierowanie!

W trzech naczyniach przygotuj osobno mąkę, roztrzepane jajka i bułkę tartą. Obtocz po kolei kulki z każdej strony.

Polej kulki oliwą z oliwek i piecz przez 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Możesz je również usmażyć i odsączyć na kawałku ręcznika papierowego, żeby nie były za tłuste. Niektórzy robią to nawet w frytkownicy- możliwości jest sporo!

Gotowe

Nasze kulki z cukinią są już gotowe.

Pod wpływem temperatury mozzarella rozpuszcza się i apetycznie ciągnie przy każdym kęsie. Gotowe kulki podawaj na ciepło. Możesz do nich przygotować ulubiony sos czy dip do maczania: czosnkowy, pomidorowy lub tysiąca wysp.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także