Cukinia z mozzarellą w formie pieczonych kulek. Chrupiąca przekąska na każdą okazję
Kulki z cukinii z dodatkiem pysznej, ciągnącej mozzarelli to hit każdej naszej imprezy. Zachwytom nad nimi nie ma końca, a przygotowanie jest naprawdę proste!
Pomysł na cukinię z mozzarellą
Cukinia jest dostępna w sklepach praktycznie cały rok. Jest bardzo wdzięcznym warzywem, bo po prostu uwielbia przyprawy. Jej delikatny smak pozwala na eksperymentowanie i tworzenie nowych kombinacji. Doprawiona świeżym tymiankiem, miętą, oregano lub cytryną smakuje rewelacyjnie.
Jak zrobić cukinię z mozzarellą w formie kulek?
Naszą cukinię zamieniliśmy dzisiaj w chrupiące kuleczki z nadzieniem z mozzarelli. Cukinia w naszym przepisie nabrała ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.
Przepis na cukinię z mozzarellą w formie kulek poniżej. Sprawdź składniki przygotowanie.
Szybki przepis na lekką przekąskę- bez smażenia!
Zobacz również: Domowej roboty poncz ze świeżych owoców
Składniki
Kulki z cukinii – składniki
- 1 duża cukinia
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki startego parmezanu
- szczypta soli i pieprzu
- 10 kulek mozzarelli mini
Składniki potrzebne do panierki
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- oliwa
Jak zrobić cukinię w formie kulek?
Zrobienie naszej chrupiącej przekąski nie zajmie Ci dużo czasu.
Zacznij od cukinii. Dokładnie ją umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Przygotuj cukinię w Zoodlerze. Pamiętaj, żeby jej nie obierać.
Następnie połącz ją z: jajkiem, ziołami prowansalskimi i parmezanem. Nie zapomnij również o soli i pieprzu. Możesz również dodać inne przyprawy. Świetnie sprawdzi się czosnek granulowany, trochę słodkiej lub ostrej papryki. Jeśli masz w domu posiekaną natkę pietruszki, to również możesz dodać odrobinę do środka. Cukinia ma dość neutralny smak, więc będzie się komponowała z większością przypraw.
Z powstałej mieszanki uformuj kulkę. W środku umieść mini mozzarellę. Otocz ją dokładnie przyprawioną cukinią i lekko ściśnij, żeby się nie rozpadała.
Panierowanie i pieczenie cukinii
Czas na panierowanie!
W trzech naczyniach przygotuj osobno mąkę, roztrzepane jajka i bułkę tartą. Obtocz po kolei kulki z każdej strony.
Polej kulki oliwą z oliwek i piecz przez 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Możesz je również usmażyć i odsączyć na kawałku ręcznika papierowego, żeby nie były za tłuste. Niektórzy robią to nawet w frytkownicy- możliwości jest sporo!
Gotowe
Nasze kulki z cukinią są już gotowe.
Pod wpływem temperatury mozzarella rozpuszcza się i apetycznie ciągnie przy każdym kęsie. Gotowe kulki podawaj na ciepło. Możesz do nich przygotować ulubiony sos czy dip do maczania: czosnkowy, pomidorowy lub tysiąca wysp.
Smacznego!