×

Ciasto ferrero rocher bez pieczenia na herbatnikach. Przepis na pyszny deser

Dziś mamy dla Ciebie genialny deser bez pieczenia z kultowymi pralinami ferrero rocher. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje. Oto przepis na ciasto ferrero rocher bez pieczenia na herbatnikach.

Jak zrobić ciasto ferrero rocher bez pieczenia na herbatnikach?

Kultowe pralinki zna i lubi chyba każdy. Nic więc dziwnego, że w wiadomościach często dostajemy prośby o przygotowanie pysznego ciasta ferrero rocher bez pieczenia na herbatnikach.

Deser bez pieczenia to idealny przepis na każdą okazję – wychodzi za każdym razem, a jego przygotowanie jest proste i szybkie. Na dodatek możesz go podać w naprawdę  efektowny sposób.

Przepis na ciasto ferrero rocher bez pieczenia na herbatnikach poniżej. Sprawdź składniki i wykonanie krok po kroku.

Dzisiejszy deser bez pieczenia przygotowaliśmy przy pomocy blendera ręcznego On the Go marki Philips.

Zobacz także: Hiszpańskie churrosy z czekoladowym sosem

  • Czas przygotowania: 45 minut
  • Czas przygotowania:
  • Kuchnia: polska

Orzechowa masa do ciasta ferrero rocher bez pieczenia na herbatnikach – składniki

  • 400 ml schłodzonej śmietanki 36%
  • 150 g schłodzonego sera mascarpone
  • 4 łyżki kremu orzechowego
  • 50 g roztopionej białej czekolady

Pozostałe składniki

  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 100 g herbatników
  • 200 g gorzkiej czekolady (roztopiona)
  • 12 ferrero rocher
  • bita śmietana do dekoracji

Jak zrobić ciasto ferrero rocher bez pieczenia na herbatnikach? Przygotowanie orzechowej masy

Pracę nad ciastem ferrero rocher bez pieczenia na herbatnikach bez pieczenia rozpocznij od przygotowania masy orzechowej.

W dużej misce przy pomocy robota kuchennego połącz śmietankę i mascarpone. Pamiętaj, że użyte składniki muszą być mocno schłodzone, aby dobrze się ubiły. Rozpocznij pracę na dużych obrotach, a kiedy mieszanka zacznie gęstnieć, możesz je zmniejszyć.

deser bez pieczenia z ferrero rocher

Pomocna wskazówka – jak ubijać śmietanę? Jeśli chcesz mieć pewność, że śmietanka dobrze się ubije, 15 minut przed rozpoczęciem pracy nad masą, wstaw pustą miskę do zamrażarki, aby ją schłodzić. To samo możesz zrobić z końcówkami do robota kuchennego, których użyjesz do ubicia mieszanki.

Kiedy śmietanka i mascarpone ładnie się połączą, dodaj do miski krem orzechowy i ponownie wymieszaj. Na koniec umieść w misce roztopioną i ostudzoną białą czekoladę. Pamiętaj, nie może być ona gorąca, ponieważ mieszanka może się zważyć przez różnicę temperatur.

deser bez pieczenia z ferrero rocher

Gotową mieszankę odstaw do lodówki, po czym zblenduj orzechy laskowe. Możesz też wrzucić je do woreczka strunowego i przy pomocy kuchennego tłuczka pokruszyć na mniejsze kawałki.

Następnie zachowaj 1/4 szklanki powstałej mieszanki na potem, a resztę wsyp do wcześniej przygotowanej masy. Składniki połącz tym razem przy pomocy kuchennej łopatki.

deser bez pieczenia z ferrero rocher

I krem orzechowy do naszego deseru jest już gotowy. Teraz przełóż go do ręka cukierniczego, po czym ponownie wstaw do lodówki. Dopiero teraz możesz przejść do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Spód i warstwa czekoladowa z ferrero rocher. Jak zrobić?

Nasze dzisiejsze ciasto ferrero rocher bez pieczenia na herbatnikach bez pieczenia składa się z 3 warstw, czas więc przygotować kolejne składniki.

Na początek ustaw na blacie deskę do krojenia. Bezpośrednio na niej ułóż czekoladki ferrero rocher i poszatkuj je nożem. Jeśli chcesz mieć pewność, że gadżet kuchenny nie będzie się przemieszczał, a co za tym idzie – utrudniał Ci pracy, pomiędzy deską i blatem ułóż nawilżoną ściereczkę kuchenną lub ręcznik papierowy.

deser bez pieczenia z ferrero rocher

Jak zrobić spód z herbatników do ciasta? Tak przygotowane praliny połącz w małej miseczce z roztopioną gorzką czekoladą. Dokładnie wymieszaj, po czym przygotuj spód naszego deseru. Aby to zrobić, zblenduj w blenderze ręcznym herbatniki. Możesz użyć tu zarówno ciasteczek maślanych, jak i czekoladowych. My tym razem postawiliśmy na pierwszą opcję.

deser bez pieczenia z ferrero rocher

Dekoracja i podanie ciasta ferrero rocher bez pieczenia na herbatnikach

Składniki na wszystkie warstwy mamy już gotowe, teraz wystarczy je połączyć.

Na początek przygotuj pucharki w których stworzyć genialny deser bez pieczenia. Możesz zrobić je zarówno w dużych szklankach, jak i mniejszych pucharkach. Na pewno powinny być one przezroczyste, ponieważ warstwowy deser świetnie się prezentuje w całości, dlatego nie powinnaś tego ukrywać.

Ustaw szklane pojemniczki na blacie kuchennym. Następnie zrób pierwszą warstwę z wcześniej przygotowanych ciasteczek. Bezpośrednio na nich rozprowadź orzechową masę, wypełniając pucharki do wysokości 4/5 szklanki.

deser bez pieczenia z ferrero rocher

Tak przygotowane pucharki wstaw do lodówki na godzinę, aby masa stężała. Następnie zrób ostatnią warstwę z gorzkiej czekolady i kultowych czekoladek. Na wierzchu rozsyp zachowane wcześniej orzechy laskowe. Nie zapomnij również o bitej śmietanie. Na koniec umieść na każdym deserze po jednym ferrero rocher. I to wszystko!

deser bez pieczenia z ferrero rocher

Desery bez pieczenia podawaj od razu lub schłodzić dodatkowo w lodówce. A jeśli szukasz więcej pomysłów na obłędne słodkości, zapraszamy do naszej bogatej bazy z przepisami.

Jak oceniasz nasz przepis na ciasto ferrero rocher bez pieczenia na herbatnikach?

 

Pyszności

Z miłości do Pyszności <3

Wybrane dla Ciebie

Łosoś w cieście francuskim. Przepis na rybę

Łosoś w cieście francuskim, to sprawdzony przepis na potrawę, która sprawdzi się zarówno jako obiad dla rodziny, jak i gorące danie na niejednej imprezie. Przygotowanie jest bajecznie proste, a efekt po prostu zwala z nóg. Łosoś w cieście francuskim – jak wybrać rybę? Do łososia w cieście francuskim najlepiej wybrać łososia norweskiego, pacyficznego lub dzikiego […]

genialna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Obłędna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Ta mega szybka i prosta w przygotowaniu rolada z ciasta francuskiego stanie się hitem w każdym domu. Jakie dodatki do niej dodać? Jak ją złożyć i piec? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment! Rolada z ciasta francuskiego na słono Ciasto francuskie to genialny produkt, który skrywa w sobie ogromny potencjał. Może stać się zarówno […]

genialna zimowa herbata w 3 odsłonach

Genialna zimowa herbata w 3 odsłonach. Idealne ciepłe napoje dla Babci i Dziadka

W środku zimy pyszna i rozgrzewająca herbata to idealny pomysł na umilenie długich i zimnych wieczorów. Aby nie było nudno, przygotowaliśmy, aż 3 ciekawe propozycje, które z pewnością skradną Twoje serce! Zimowa herbata – jakie dodatki? Mamy połowę stycznia, dlatego na naszej stronie nie mogło zabraknąć przepisów na rozgrzewające napoje. A skoro już o nich […]

błyskawiczne jabłkowe naleśniki z dodatkami

Jabłkowe naleśniki z dodatkami w kilka minut. Pomysł na śniadanie na słodko

Jabłkowe naleśniki, czyli ciasto naleśnikowe z dodatkiem jabłek, które stały się składnikiem ciasta! W takiej formie ich jeszcze nie jadłeś. Jabłkowe naleśniki. Jak zrobić? Przepis na szybkie śniadanie Podstawą naszego śniadania na słodko są jabłkowe naleśniki. Warto więc przygotować je perfekcyjnie. Dzisiaj przygotowaliśmy je w nieco innej odsłonie. Jabłka wylądowały w ich wnętrzu, zblendowane razem […]

zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami. Szybki i prosty przepis na udany obiad

Z tym przepisem przygotujesz genialny obiad dla calej rodziny. Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami, bo o niej mowa, to nasze najnowsze kulinarne odkrycie! Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, warto dodać, że na naszej stronie internetowej czeka na Ciebie wiele pomysłów na pyszną zapiekankę w przeróżnej formie. U nas znajdziesz m.in. zapiekanki tostowe, makaronowe, ryżowe i […]

gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Takich gołąbków jeszcze u nas nie było. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze genialnie się prezentują. Co więcej, z tym przepisem w Twojej kuchni pojawi się świeżość i oryginalność. Gołąbki to jedno z najbardziej popularnych dań w naszym kraju. I nic w tym dziwnego, skoro są mega pyszne i zawsze kojarzą się nam z […]

zamknij