PrzepisDewolaje z mozzarellą. Co zamiast masła? Jak zawijać? Z czym zrobić?

Dewolaje z mozzarellą. Co zamiast masła? Jak zawijać? Z czym zrobić?

Kotlet dewolaj
Kotlet dewolaj
Ewa
21.03.2022 13:00

Dewolaje z mozzarellą to pyszna alternatywa dla klasycznych kotletów. Dzisiaj w ich wnętrzu ukryliśmy dodatkową niespodziankę! Co zamiast masła do dewolajów?

Dewolaje z mozzarellą – przepis i wykonanie. Jak zawijać? Co zamiast masła?

Dewolaje, nazywane też kotletami po kijowsku, powstały na przełomie XVIII i XIX wieku w Ukrainie i Rosji. Jedna z historii mówi, że ich twórcą był francuski kucharz cara Aleksandra I, Marie-Antoine Careme. Z racji jego pochodzenia kotlet dostał francuską nazwę de volaille, co oznacza po prostu: z drobiu.

Przygotowanie dewolajów w domu nie jest trudne, a będą miłą odskocznią od klasycznych kotletów. Krok po kroku pokażemy Ci, jak zrobić filety z kurczaka faszerowane mozzarellą z sosem szpinakowym.

Kotlety najczęściej nadziewa się masłem, które powinno tryskać po rozkrojeniu mięsa. Dzisiaj postanowiliśmy jednak trochę zaszaleć. Co zamiast masła w dewolajach?  Do mozzarelli włożyliśmy szpinakowe pesto. Kulkę sera zawinęliśmy w piersi z kurczaka- i tak powstało danie po prostu idealne.

Przepis na dewolaje z mozzarellą poniżej. Jak je zawijać? Z czym serwować? Ile czasu smażyć?

Składniki

Szpinakowe pesto – składniki

  1. 200 g szpinaku baby
  2. 25 g startego parmezanu
  3. 1 ząbek czosnku
  4. 25 g orzeszków piniowych
  5. 1/3 szklanki oliwy
  6. 1/4 szklanki wody (opcjonalnie)

Dewolaje z serem – składniki

  1. 2 filety z kurczaka
  2. 2 kulki mozzarelli
  3. 1/2 łyżeczki soli
  4. 1/2 łyżeczki pieprzu
  5. 1/2 szklanki mąki
  6. 2 roztrzepane jajka
  7. 3/4 szklanki bułki tartej

Jak zrobić pesto ze szpinaku?

Nasze dewolaje poza serem będą dodatkowo nadziane pesto szpinakowym.

Chociaż pesto kojarzy nam się głównie z bazylią, to dzisiaj postanowiliśmy trochę poeksperymentować. W tym sosie świetnie sprawdzi się również szpinak. Jak zrobić pesto ze szpinaku?

Liście dokładnie umyj pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się piasku. Na suchej patelni podpraż orzeszki pinii. Jeśli nie znajdziesz ich w sklepie, to możesz użyć  nerkowców lub orzechów włoskich. W blenderze połącz następujące składniki: szpinak, orzeszki pinii, parmezan, czosnek, pieprz, sól oraz oliwę z oliwek.

Umieść powstałą mieszankę w strzykawce. Po czym wprowadź szpinakowy sos do mozzarelli odsączonej z zalewy.

Jak zrobić, jak zawijać dewolaje?

Przejdźmy do przygotowania mięsa. Jak zawijać dewolaje?

Kotlety rozbij przy pomocy tłuczka. Żeby deska nie uciekała Ci podczas rozbijania, podłóż pod nią kuchenny ręcznik lub rękawicę. Dopraw solą i pieprzem. Następnie umieść na środku mozzarellę i zwiń w rulon.

Jak zawijać dewolaje? Obtocz kotlety w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Następnie smaż kilka minut w głębokim oleju. Możesz zrobić to również we frytkownicy, również tej beztłuszczowej. Jeśli boisz się, że mięso nie będzie odpowiednio upieczone, to możesz usmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego i podpiec przez ok. 20 minut.

Gotowe

Nasze dewolaje z mozzarellą są już gotowe.

Podawaj je na ciepło w towarzystwie ulubionej surówki i frytek lub ziemniaków. Takie kotlety świetnie sprawdzą się na rodzinny obiad. Dzięki nietypowemu nadzieniu zaskoczysz wszystkich swoich gości.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także