Dewolaje z mozzarellą. Co zamiast masła? Jak zawijać? Z czym zrobić?

Dewolaje z mozzarellą to pyszna alternatywa dla klasycznych kotletów. Dzisiaj w ich wnętrzu ukryliśmy dodatkową niespodziankę! Co zamiast masła do dewolajów?

Dewolaje z mozzarellą – przepis i wykonanie. Jak zawijać? Co zamiast masła?

Dewolaje, nazywane też kotletami po kijowsku, powstały na przełomie XVIII i XIX wieku w Ukrainie i Rosji. Jedna z historii mówi, że ich twórcą był francuski kucharz cara Aleksandra I, Marie-Antoine Careme. Z racji jego pochodzenia kotlet dostał francuską nazwę de volaille, co oznacza po prostu: z drobiu.

Przygotowanie dewolajów w domu nie jest trudne, a będą miłą odskocznią od klasycznych kotletów. Krok po kroku pokażemy Ci, jak zrobić filety z kurczaka faszerowane mozzarellą z sosem szpinakowym.

Kotlety najczęściej nadziewa się masłem, które powinno tryskać po rozkrojeniu mięsa. Dzisiaj postanowiliśmy jednak trochę zaszaleć. Co zamiast masła w dewolajach?  Do mozzarelli włożyliśmy szpinakowe pesto. Kulkę sera zawinęliśmy w piersi z kurczaka- i tak powstało danie po prostu idealne.

Przepis na dewolaje z mozzarellą poniżej. Jak je zawijać? Z czym serwować? Ile czasu smażyć?

Zobacz również: Placki ziemniaczane z indykiem


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×