Domowe hot dogi z sosem meksykańskim. Przekąska na każdą imprezę

Domowe hot dogi z sosem meksykańskim to idealne przekąską na imprezę. Wystarczy podać ją gościom, a zniknie z talerza w ciągu kilku chwil.
Co to są hot dogi?
Hot dogi kojarzą się nam głównie z szybkim jedzeniem na festynach czy stacjach benzynowych. Bułki z parówką mają jednak dość długą historię. W 1871 niemiecki imigrant otworzył w Nowym Jorku pierwszą budkę z pochodzącą z Niemiec kiełbaską w bułce mlecznej. W 1893 roku dzięki wystawie World’s Columbian Exposition hot dogi stały się popularne na całym świecie.
Jak zrobić domowe hot dogi?
Chociaż hot dogi zaliczają się do fast-foodów, to dzięki przygotowaniu ich w swoim domu masz większą kontrolę nad tym, co znajdzie się w ich wnętrzu. Wybierz parówki o dobrym składzie. Najważniejszą rzeczą jest to, ile mięsa znajdziesz w parówkach.
Jakie parówki do hot dogów? Im więcej, tym lepiej! Minimum to 90%. Unikaj parówek, które w składzie mają mięso oddzielone mechanicznie (MOM) i których lista składników jest bardzo długa. Woda, sól, przyprawy, brak azotynu sodu, to najlepsze wyznaczniki.
Zamiast parówek do domowych hot dogów możesz też użyć kiełbasek, na przykład frankfurterek. Sos z butelki zastąpiliśmy domowym sosem meksykańskim, który smakuje o niebo lepiej!
Jak zrobić domowe hot dogi? Jakie składniki są potrzebne? Ile czasu trwa pieczenie przekąski? Jak zrobić sos? Sprawdź poniżej nasz przepis i wykonanie krok po kroku.
Nasze hot dogi zapiekliśmy w OVI SMART marki Philips.
Komentarze