PrzepisDrożdżówki z borówkami. Prosty przepis na jagodzianki z borówkami amerykańskimi

Drożdżówki z borówkami. Prosty przepis na jagodzianki z borówkami amerykańskimi

Drożdżówki z borówkami. Prosty przepis na jagodzianki z borówkami amerykańskimi
Pyszności
19.03.2022 13:00

Przepis na drożdżówki z borówkami. Chociaż jagodzianki kojarzą nam się głównie z latem, to dziś mamy dla Ciebie prosty przepis, do którego możesz wracać przez cały rok. Domowe drożdżówki z borówkami i lukrem to nasz absolutny hit.

Drożdżówki z borówkami – przepis, składniki, wykonanie

Szybkie i miękkie drożdżówki z borówkami przygotujesz bez najmniejszego wysiłku. To najlepszy przepis na drożdżówki z owocami, który wychodzi za każdym razem. Borówki możesz zastąpić jagodami lub malinami – w każdej z tych wersji będą smakowały nieziemsko.

Czy jest coś lepszego niż pyszna drożdżówka z borówkami? W każdą sobotę moja babcia szykowała proste ciasto lub bułeczki drożdżowe, których zapach unosił się w całym domu. Mimo że czasami brakuje nam czasu na cotygodniowe pieczenie, to co jakiś czas staramy się odświeżyć rodzinną tradycję i wypełnić dom aromatem ciepłego ciasta.

Jak zrobić drożdżówki z borówkami?

Chociaż pierwszym naszym skojarzeniem przy bułkach z owocami są jagodzianki, to "borówczanki" będą świetnym pomysłem. Borówki są dostępne przez cały rok i nie musisz ograniczać się do pieczenia w krótkim sezonie jagodowym.

Przepis na drożdżówki z borówkami, składniki, czas pieczenia i wykonanie krok po kroku poniżej.

Składniki

Składniki na drożdżówki z borówkami

  1. 450 g mąki pszennej
  2. 8 g suchych drożdży
  3. 60 g cukru
  4. 1 szczypta soli
  5. 1 jajko
  6. 200 ml ciepłego mleka
  7. 90 g roztopionego masła

Nadzienie

  1. 300 g borówek
  2. 2 łyżki cukru

Dodatki

  1. 1 jajko
  2. 1/2 szklanki domowego lukru

Jak zrobić ciasto na drożdżówki z borówkami?

Pracę nad przepisem na drożdżówki z borówkami rozpocznij od przygotowania ciasta na drożdżówki.

W tym celu umieść na blacie kuchennym dużą miskę i połącz w niej najpierw suche składniki.  Przesyp do środka przesianą mąkę (dzięki czemu drożdżówki będą jeszcze bardziej puszyste), suche drożdże, cukier oraz sól. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

Obraz

Następnie zacznij dodawać mokre składniki, a mianowicie: jajko, ciepłe mleko oraz roztopione masło. Pamiętaj, rób to małymi partiami, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.

Obraz

Zagnieć powstałą mieszankę na ciasto, po czym przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto możesz przygotować też dzień wcześniej wieczorem, schować na noc do lodówki i rano zabrać się za pieczenie. Pamiętaj, aby szczelnie zamknąć ciasto, dzięki czemu po pierwsze nie przejmie zapachów z lodówki, a po drugie nie zacznie wysychać. Po wyjęciu z lodówki, ciasto drożdżowe musi mieć czas, aby odzyskało temperaturę pokojową i mogło wyrosnąć.

Obraz

Jak zrobić nadzienie do drożdżówek z borówkami?

Po godzinie ponownie umieść ciasto na blacie kuchennym. Podziel je na mniejsze kawałki, po czym każdy element rozbij dodatkowo na dłoni.

Jeśli chcesz, aby drożdżówki z borówkami były podobnej wielkości, możesz zastosować dwa przydatne triki. Po pierwsze, odrywać kawałki ciasta i kłaść je na wadze, dzięki której będziesz wydzielać kawałki o podobnej wadze. Możesz również rozwałkować ciasto na kształt długiej bagietki i podziel je na równe kawałki.

Obraz

Pamiętaj, aby każdy kawałek dodatkowo rozgnieść na dłoni. Dopiero teraz możesz dodać do środka 2 łyżki borówek.

Obraz

I tu również musimy zatrzymać się na dłużej. Jeśli chcesz, aby Twoje drożdżówki z borówkami były słodkie, do umytych borówek dodaj dodatkowo cukier i dokładnie wymieszaj. Może użyć tu również dropsów czekoladowych, które dodadzą domowym drożdżówkom dodatkowych smaków. Jeśli zaś wolisz, aby drożdżówki z borówką miały bardziej "cierpki" smak nie dodawaj cukru wcale. Zamiast borówek możesz użyć dowolnych owoców- będą świetnie smakowały.

Po dodaniu owoców złącz wystające końcówki ciasta i przeroluj każdy element na blacie, aby nabrał odpowiednich kształtów. Tak przygotowane drożdżówki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Obraz

Po czym odstaw pod przykryciem ponownie do wyrośnięcia. Tym razem na 15 minut. Jest to  odpowiedni moment, aby zrobić porządek w kuchni, dzięki czemu po zakończonej pracy, będziesz miała mniej rzeczy do zrobienia ;)

Drożdżówki z borówkami – czas pieczenia i podanie

Jesteśmy już prawie na mecie. Jaki jest czas pieczenia drożdżówek z borówkami?

Do małej miski rozbij jedno jajko i roztrzep je przy pomocy widelca. Następnie, wykorzystując pędzelek kuchenny, rozprowadź je na każdej drożdżówce. Dzięki temu zabiegowi nasze domowe wypieki nabiorą pięknych, złocistych rumieńców. Możesz również posypać je domową kruszonką.

Obraz

Dopiero teraz możesz wstawić domowe drożdżówki z borówką do nagrzanego piekarnia. Urządzenie ma pracować przez 25 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza, wykorzystując program "góra-dół".

Gotowe drożdżówki udekoruj domowej roboty lukrem. Z naszym przepisem słodki dodatek zrobisz w mgnieniu oka!

Obraz

Oczywiście do dekoracji możesz użyć również polewy czekoladowej lub cukru pudru. Z każdym dodatkiem domowe wypieki z borówką będą smakować wybornie :)

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także