×

Duszony schab w mleku

Duszony schab w mleku podany z ziemniaczanym makaronem to prawdziwy strzał w 10! Wystarczy raz go skosztować, aby zakochać się w jego smaku na całe życie.

Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, musimy podkreślić jedną rzecz. Otóż nasz dzisiejszy przepis to idealny pomysł na jesienno-zimowy obiad, który z pewnością wzmocni Twoją odporność. A wszystko to zasługa czosnku, którym nafaszerowaliśmy pyszny schab. Jeśli więc szukasz pożywnego, smacznego i jednocześnie rozgrzewającego przepisu na zimne wieczory, nasza dzisiejsza propozycja z pewnością sprawdzi się w tej roli idealnie. Zresztą już za moment sama się o tym przekonasz.

Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.

Zobacz także: Szaszłyki z zoodlowanymi warzywami

  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Czas pieczenia: 50 minut
  • Kuchnia: polska

Składniki

  • 800 g schabu wieprzowego
  • 12 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki śmietanki 18% (opcjonalnie)
  • 4 ziemniaki

Przygotowanie schabu

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania schabu.

W tym celu umyj dokładnie mięso i osusz je przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie ułóż schab na desce do krojenia i zrób w nim 12 małych nacięć. Po czym umieść w nich obrane ząbki czosnku. Nie zapomnij również o przyprawach, a mianowicie: soli, pieprzu oraz suszonym majeranku. Rozprowadź je po całej powierzchni mięsa z każdej strony, aby każdy kawałek był dobrze doprawiony.

duszony schab w mleku

Schab z ząbkami czosnku i przyprawami umieść na rozgrzanej patelni z roztopionym masłem. Następnie dodaj na patelnię liście laurowe oraz ziele angielskie. Smaż schab na każdej stronie po 3-4 minuty. I tu mała rada, jeśli chcesz odwrócić schab na inną stronę w szybki i prosty sposób, użyj po prostu dwóch widelców.

duszony schab w mleku

Duszenie w mleku

Obsmażony z każdej strony schab przełóż do garnka żeliwnego. Pamiętaj, że musi mieć on pokrywkę, która jest niezbędna podczas wizyty w piekarniku.

Następnie dodaj do garnka mleko i przykryj pokrywką. Do naczynia możesz dodać opcjonalnie również śmietankę. Tak przygotowany garnek wstaw do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Piekarnik powinien pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wykorzystaj do tego zadania program góra-dół.

duszony schab w mleku

W międzyczasie przygotuj ziemniaczany makaron. Najpierw umyj i obierz ziemniaki, po czym potnij je w cienkie wstążki przy pomocy Zoodlera. Z tym urządzeniem zrobisz to w mgnieniu oka!

duszony schab w mleku

Po 30 minutach wyjmij schab z garnka. Następnie dodaj do niego ziemniaczany makaron i wymieszaj z mlekiem. Na wierzchu ułóż wcześniej podpieczony schab i ponownie przykryj pokrywką. Naczynie z ziemniakami i schabem wstaw do piekarnika – tym razem na 20 minut.

Podanie

I tak naprawdę to wszystko! Prawdziwa uczta dla podniebienia jest już gotowa 🙂

duszony schab w mleku

Jak sama widzisz, w szybki i prosty sposób przygotowałaś pyszny obiad dla całej rodziny! Co więcej, zrobiłaś go w jednym garnku, dzięki czemu nie masz teraz całego stosu naczyń do mycia. Chyba się z nami zgodzisz, że tego typu przepisy warto mieć zawsze pod ręką. Nie dość, że są sprawdzone, to jeszcze ich przygotowanie to czysta przyjemność.

Oczywiście nie bylibyśmy sobą, jeśli na koniec nie zaprosilibyśmy Cię do przeglądnięcia obszernej bazy z naszymi przepisami. Znajdziesz tam zarówno przepisy na udane obiady, szybkie śniadania i kolacje, jak i efektowne desery oraz oryginalne przekąski. Z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie ❤️

 

Pyszności

Z miłości do Pyszności <3

Wybrane dla Ciebie

Łosoś w cieście francuskim. Przepis na rybę

Łosoś w cieście francuskim, to sprawdzony przepis na potrawę, która sprawdzi się zarówno jako obiad dla rodziny, jak i gorące danie na niejednej imprezie. Przygotowanie jest bajecznie proste, a efekt po prostu zwala z nóg. Łosoś w cieście francuskim – jak wybrać rybę? Do łososia w cieście francuskim najlepiej wybrać łososia norweskiego, pacyficznego lub dzikiego […]

genialna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Obłędna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Ta mega szybka i prosta w przygotowaniu rolada z ciasta francuskiego stanie się hitem w każdym domu. Jakie dodatki do niej dodać? Jak ją złożyć i piec? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment! Rolada z ciasta francuskiego na słono Ciasto francuskie to genialny produkt, który skrywa w sobie ogromny potencjał. Może stać się zarówno […]

genialna zimowa herbata w 3 odsłonach

Genialna zimowa herbata w 3 odsłonach. Idealne ciepłe napoje dla Babci i Dziadka

W środku zimy pyszna i rozgrzewająca herbata to idealny pomysł na umilenie długich i zimnych wieczorów. Aby nie było nudno, przygotowaliśmy, aż 3 ciekawe propozycje, które z pewnością skradną Twoje serce! Zimowa herbata – jakie dodatki? Mamy połowę stycznia, dlatego na naszej stronie nie mogło zabraknąć przepisów na rozgrzewające napoje. A skoro już o nich […]

błyskawiczne jabłkowe naleśniki z dodatkami

Jabłkowe naleśniki z dodatkami w kilka minut. Pomysł na śniadanie na słodko

Jabłkowe naleśniki, czyli ciasto naleśnikowe z dodatkiem jabłek, które stały się składnikiem ciasta! W takiej formie ich jeszcze nie jadłeś. Jabłkowe naleśniki. Jak zrobić? Przepis na szybkie śniadanie Podstawą naszego śniadania na słodko są jabłkowe naleśniki. Warto więc przygotować je perfekcyjnie. Dzisiaj przygotowaliśmy je w nieco innej odsłonie. Jabłka wylądowały w ich wnętrzu, zblendowane razem […]

zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami. Szybki i prosty przepis na udany obiad

Z tym przepisem przygotujesz genialny obiad dla calej rodziny. Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami, bo o niej mowa, to nasze najnowsze kulinarne odkrycie! Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, warto dodać, że na naszej stronie internetowej czeka na Ciebie wiele pomysłów na pyszną zapiekankę w przeróżnej formie. U nas znajdziesz m.in. zapiekanki tostowe, makaronowe, ryżowe i […]

gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Takich gołąbków jeszcze u nas nie było. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze genialnie się prezentują. Co więcej, z tym przepisem w Twojej kuchni pojawi się świeżość i oryginalność. Gołąbki to jedno z najbardziej popularnych dań w naszym kraju. I nic w tym dziwnego, skoro są mega pyszne i zawsze kojarzą się nam z […]

zamknij