PrzepisDeseryDwukolorowe ciasto bez pieczenia. Sprawdzony przepis na genialny deser na zimno

Dwukolorowe ciasto bez pieczenia. Sprawdzony przepis na genialny deser na zimno

Dwukolorowe ciasto bez pieczenia. Sprawdzony przepis na genialny deser na zimno
Pyszności
17.03.2022 16:30

Z naszym dzisiejszym przepisem w mgnieniu oka zrobisz dwukolorowe ciasto bez pieczenia. Nie tylko świetnie smakuje, ale i genialnie się prezentuje 😍

Ciasto bez pieczenia - sprawdzony pomysł na deser na zimno

Doskonale wiemy, że nasi fani uwielbiają ciasta bez pieczenia równie mocno jak my. I nie ma w tym nic dziwnego, skoro w szybki i prosty sposób można przygotować pyszne słodkości, którym nie potrafi odmówić nawet największy niejadek. I w naszej bazie z przepisami znajdziesz całą masę sprawdzonych przepisów na pyszne ciasta bez pieczenia. Deser na zimno w takim wydaniu sprawdzi się świetnie zarówno jako niedzielne słodkości po rodzinnym obiedzie, jak i słodka przekąska w trakcie wizyty niezapowiedzianych gości.

Dziś przychodzimy z kolejnym ciekawym przepisem na pyszny deser na zimno. Tym razem na spodzie z herbatników przygotujemy fenomenalne ciasto budyniowe w dwóch kolorach. W jaki sposób to zrobimy? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment. Gwarantujemy, że z pewnością się nie rozczarujesz :)

Spód do naszego dwukolorowego ciasta bez pieczenia przygotowaliśmy w blenderze ręcznym On the Go marki Philips.

Składniki

Spód na ciasto

  1. 250 g herbatników
  2. 100 g rozpuszczonego masła

Krem budyniowy

  1. 1 l mleka
  2. 100 g budyniu waniliowego/śmietankowego
  3. 100 g drobnego cukru

Spód na ciasto

Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpoczynamy od przygotowania spodu naszego ciasta bez pieczenia.

W tym celu umieść w blenderze ręcznym herbatniki i zblenduj je na sypką mieszankę. Do naszego przepisu wykorzystaliśmy herbatniki maślane. Ale Ty oczywiście możesz użyć tu również herbatników kakaowych. Oba warianty będą idealnie pasować do naszego ciasta bez pieczenia.

Teraz przesyp zmielone herbatniki do miski, po czym połącz je z roztopionym masłem.

Obraz

Dokładnie wymieszaj składniki, po czym przełóż je do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Gadżet kuchenny użyty do tego przepisu ma średnicę 23 cm. Teraz wyrównaj i ubij mieszankę z herbatników. Przydatna do tego zadania z pewnością okaże się zwykła szklanka, dzięki której uzyskasz idealne wyniki w mgnieniu oka.

Obraz

Tak przygotowany spód na ciasto wstaw do lodówki, po czym przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Krem budyniowy

Teraz zajmij się przygotowaniem budyniowej mieszanki.

Na palniku ustaw duży garnek, po czym wlej do niego mleko i wsyp drobny cukier. Kiedy cukier się rozpuści i mleko zacznie wrzeć, dodaj do garnka budyń w proszku.

Obraz

I możesz użyć tu zarówno budyniu waniliowego, jak i śmietankowego. Gotuj powstały miks przez kilka minut, do chwili, aż mieszanka zgęstnieje. Następnie rozlej ją do dwóch misek. Do jednej z nich dodaj następnie gorzką czekoladę, po czym dokładnie wymieszaj, aby czekolada dobrze się rozpuściła i idealnie połączyła się z kremem budyniowym.

Obraz

Złożenie i chłodzenie

Czas rozlać obie mieszanki na wcześniej przygotowanym spodzie.

I tu mamy dla Ciebie prosty i jednocześnie genialny trik, dzięki któremu Twój deser na zimno będzie prezentował się fenomenalnie. Do tego zadania będziemy potrzebować zwykłej, plastikowej butelki. Odetnij dolną część butelki, po czym umieść ją na środku formy do pieczenia.

Obraz

Następnie przelej kremy budyniowe do dwóch miarek z dziubkiem, dzięki czemu bez problemu rozlejesz obie mieszanki. Zasada jest bardzo prosta, na środku wypukłej końcówki butelki rozlewasz po części budyniowych mieszanek na zmianę. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz ciekawe wzory na naszym cieście.

Obraz

Po wypełnieniu całej formy, usuń butelkę, ponieważ nie będzie nam już potrzebna. Nie przejmuj się, że na środku powstało małe wgłębienie, ponieważ później wypełnimy je słodkimi dekoracjami. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Obraz

Gotowe ciasto bez pieczenia udekoruj herbatnikami i czekoladą. Oczywiście możesz dodać tutaj również świeże owoce. Wybór należy do Ciebie.

Obraz

I to wszystko! Jak sama widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować genialny deser bez pieczenia zaledwie z kilku składników.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także