PrzepisDyniowe buźki na Halloween - przekąska na ciepło

Dyniowe buźki na Halloween - przekąska na ciepło

Dyniowe buźki na Halloween - przekąska na ciepło
Pyszności
25.10.2021 13:21

Przekąska na ciepło to must have podczas zbliżającego się Halloween. W tym roku mamy dla Was dyniowe buźki z salami i żółtym serem. Po prostu palce lizać!

Zanim przejdziemy do szczegółów przepisu, chcielibyśmy podkreślić, że ciekawe i oryginalne pomysły na pyszne przekąski na ciepło zawsze się przydadzą. Sami serwujemy je bardzo często, czy to podczas maratonu z naszym ulubionym serialem, niezapowiedzianej wizyty przyjaciół, czy w końcu w trakcie zorganizowanej imprezy. I tak się właśnie składa, że jeszcze w tym tygodniu będziemy mieć okazję do świętowania. Już za parę dni czeka nas Halloween, które z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Dlatego już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować dla swoich bliskich dyniowe buźki. Smakują i prezentują się obłędnie!

Składniki

  1. 1 ciasto francuskie
  2. 1/3 szklaki żółtego sera
  3. 6 plastrów salami
  4. 1 roztrzepane jajko

Przygotowanie dyniowych buziek

Aby przygotować naszą dzisiejszą przekąską, będziemy potrzebować arkusza ciasta francuskiego. Możesz wykonać je sama lub kupić gotowy produkt.

Ciasto francuskie ułóż na środku blatu, następnie wytnij z niego dynie. To nie koniec. Teraz z 3 kawałków ciasta francuskiego wytnij oczka i uśmiech.

Obraz

Przygotowanie farszu

Na całych buźkach umieść starty na tarce żółty ser. Nie zapomnij również o plastrach salami.

Obraz

Dookoła rozłożonych składników rozprowadź roztrzepane jajko. I tu przydatny okaże się pędzelek kuchenny, dzięki któremu w szybki i prosty sposób pokryjesz dyniowe buźki przygotowanym składnikiem.

Na wierzchu nafaszerowanych kawałków z dynią ułóż kawałki z wyciętymi buźkami. Połącz oba kawałki ciasta francuskiego przy pomocy widelca. Dzięki niemu stwórz falbankę dookoła każdej buźki.

Obraz

Dookoła rozprowadź roztrzepane jajko, dzięki czemu nasze dyniowe buźki nabiorą pięknych rumieńców.

Pieczenie i podanie

Tak przygotowane buźki wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Przekąski na ciepło piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Obraz

Gotowe buźki dyniowe na Halloween możesz serwować z ulubionym sosem. My postawiliśmy na sos pomidorowy, ale Ty oczywiście możesz wykorzystać swój ulubiony przysmak. Smacznego!

Jak sama widzisz, przygotowanie ciekawej przekąski na ciepło wcale nie musi być trudne i czasochłonne. Wystarczy tylko pomysł i trochę chęci, dlatego nie zwlekaj i już dziś kup składniki na dzisiejszy przepis. Oryginalne buźki zaserwuj w najbliższy weekend. Gwarantujemy, że Twoi bliscy będą z pewnością zachwyceni. To będzie prawdziwy hit. Oczywiście więcej pomysłów na przekąski na Halloween czeka w naszej bogatej bazie. Koniecznie ją odwiedź :)

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także