PrzepisDeseryDyniowe Crème brulée

Dyniowe Crème brulée

Dyniowe Crème brulée
Pyszności
02.11.2021 15:25, aktualizacja: 26.09.2023 12:55

Dyniowe Crème brulée to nasz niezawodny przepis na genialny deser w jesiennym wydaniu. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie. Po prostu palce lizać!

Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, warto w kilku słowach wyjaśnić czym tak naprawdę jest crème brulée. Otóż jest to francuski deser serwowany na ciepło, którego początki sięgają XVII wieku. Sama nazwa tłumaczona na język polski oznacza przypaloną śmietankę i odnosi się bezpośrednio do sposobu przygotowania omawianego deseru. Cała procedura opiera się na przygotowaniu mieszanki na bazie śmietanki, wanilii oraz żółtek. Znakiem rozpoznawczym jest tutaj skarmelizowany cukier, który tworzy chrupiącą powłokę na deserze.

Nasz dzisiejszy deser przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki

  1. 8 mini dynii
  2. 500 ml śmietanki 30%
  3. 1 laska cynamonu
  4. 1 laska wanilii
  5. 1/2 łyżeczki miąższu z wanilii
  6. 3 goździki
  7. 3 ziarna ziela angielskiego
  8. 4 żółtka
  9. 1/2 szklanki cukru + do posypania
  10. 200 g puree z dyni

Przygotowanie dyni

Do przygotowania naszego przepisu będziemy potrzebować małe dynie - im mniejsze, tym lepiej.

Odetnij górne części warzyw, po czym wydrąż ich miąższ przy pomocy łyżki lub łyżeczki. Rób to delikatnie, aby nie uszkodzić dyni.

Obraz

Następnie przełóż dynie do Ovi, po czym do każdej dodaj odrobine cukru. Tak przygotowane mini dynie piecz przez 15 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.

Mieszanka na bazie śmietanki

Kiedy dynie bedą się piec, przygotuj mieszankę, którą wypełnimy nasze upieczone warzywa.

Na palniku umieść garnek, w którym powinna znaleźć się: śmietanka, ziele angielskie, goździki, laska cynamonu, miąższ z wanilii oraz laska wanilii.

Obraz

Dokładnie wymieszaj składniki przy pomocy kuchennej rózgi, po czym podgrzej.

W osobnej misce połącz żółtka oraz cukier. Ponownie użyj kuchennej rózgi. Następnie do powstałego miksu z jajkami przelej przez sitko mieszankę z garnka. Na koniec dodaj do miski puree z dyni, po czym połącz wszystkie składniki.

Obraz

Zanim przejdziemy do kolejnego etapu pracy nad przepisem, warto podkreślić, że na naszej stronie znajdziesz dokładną instrukcję jak przygotować puree z dyni. Ta procedura przyda Ci się przy wielu jesiennych przepisach, dlatego warto ją znać.

Pieczenie i podanie

Powstałą mieszankę przelej do podpieczonych dyni.

Ponownie użyj Ovi i tym razem piecz dynie przez 40-50 minut (w zależności od wielkości warzyw). Urządzenie powinno pracować w temperaturze 120 stopni Celsjusza.

Obraz

Upieczone dynie ze śmietankowym nadzieniem przed podaniem posyp drobnym cukrem, po czym przy pomocy palnika skarmelizuj rozsypany produkt. I to wszystko!

Obraz

Jesienny deser podawaj zaraz po przygotowaniu. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni. Skąd to wiemy? W naszych domach ten pyszny deser na ciepło stał się prawdziwym hitem.

Jeśli szukasz więcej pomysłów z dynią w roli głównej, zapraszamy do naszej szerokiej bazy z przepisami. Na pewno znajdziesz tam wiele ciekawych perełek, które w 100 procentach pomogą Ci wykorzystać potencjał jesiennych dyni. Nie trać więc ani chwili i przejrzyj nasze przepisy jeszcze dziś. Na pewno nie pożałujesz!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także