Dyniowe Crème brulée

dyniowe creme brulee

Dyniowe Crème brulée to nasz niezawodny przepis na genialny deser w jesiennym wydaniu. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie. Po prostu palce lizać!

Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, warto w kilku słowach wyjaśnić czym tak naprawdę jest crème brulée. Otóż jest to francuski deser serwowany na ciepło, którego początki sięgają XVII wieku. Sama nazwa tłumaczona na język polski oznacza przypaloną śmietankę i odnosi się bezpośrednio do sposobu przygotowania omawianego deseru. Cała procedura opiera się na przygotowaniu mieszanki na bazie śmietanki, wanilii oraz żółtek. Znakiem rozpoznawczym jest tutaj skarmelizowany cukier, który tworzy chrupiącą powłokę na deserze.

Nasz dzisiejszy deser przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Zobacz także: Rogaliczki z dynią – jesienny deser w wersji mini


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×