PrzepisDania główneFaszerowany schab z ziemniakami prosto z piekarnika

Faszerowany schab z ziemniakami prosto z piekarnika

Faszerowany schab z ziemniakami prosto z piekarnika
Pyszności
14.02.2022 16:30, aktualizacja: 16.10.2023 13:09

Ten fenomenalny schab z pieczonymi ziemniakami to prawdziwy strzał w 10! Już za moment dowiesz się, jak go przygotować, faszerować i piec, aby wyszedł idealny pod każdym kątem.

Schab na obiad - sprawdzony przepis

Jeśli do Twojej kuchni wkradła się nuda i brakuje Ci pomysłów na kreatywne i smaczne posiłki dla całej rodziny, przychodzimy z pomocą. Już za moment przygotujesz prawdziwy hit, który skradnie serce największego niejadka.

W roli genialnego obiadu świetnie sprawdzi się niezawodny schab w towarzystwie pysznych ziemniaków. Z naszym przepisem wyczarujesz z tych składników kieszonki schabowe z genialnym farszem na bazie boczku i szpinaku. Towarzyszyć im będzie ziemniaczany makaron prosto z piekarnika.

Warzywny makaron w błyskawicznym tempie przygotujesz w Zoodlerze marki Philips.

Składniki

Schab i marynata

  1. 800 g schabu
  2. 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  3. 1 łyżka bazylii
  4. 1/2 łyżeczki pieprzu
  5. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  6. 1 łyżeczka soli

Farsz do schabu

  1. 1/3 posiekanej cebuli
  2. 80 g boczku
  3. 150 g posiekanego szpinaku
  4. 1/4 szklanki żółtego sera

Ziemniaczany makaron

  1. 3 ziemniaki
  2. 2 łyżki oliwy z oliwek
  3. 1,5 łyżki ziół prowansalskich
  4. 1/3 łyżeczki pieprzu
  5. 1/2 łyżeczki soli
  6. 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  7. 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej

Przygotowanie marynaty i schabu

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania marynaty do schabu.

W tym celu połącz w misce: oliwę z oliwek, suszoną bazylię, pieprz, słodką paprykę oraz sól. Dokładnie wymieszaj składniki.

Obraz

Następnie odstaw na bok domowej roboty marynatę, po czym zajmij się schabem. Umyte i osuszone mięso ułóż na desce do krojenia. Następnie podziel je na kilka plastrów o grubości 4-5 cm. Powstałe kawałki mają pełnić funkcję kieszonek, dlatego powinny być odrobinę grubsze niż standardowe plastry wykorzystywane w naszych wcześniejszych przepisach.

Obraz

Jeśli nie chcesz, aby deska podczas krojenia przesuwała się po blacie kuchennym, pomiędzy deską i blatem kuchennym umieść nawilżoną ściereczkę kuchenną lub ręcznik kuchenny. Dzięki temu zabiegowi deska do krojenia będzie skutecznie unieruchomiona.

W każdym kawałku zrób dodatkowe nacięcie w poziomie, aby powstała kieszonka. Następnie przenieś mięso do miski, dodaj marynatę, po czym dokładnie wymieszaj składniki.

Obraz

Miskę przykryj folią spożywczą lub większym talerzem, po czym wstaw do lodówki.

Farsz do schabu

W międzyczasie przygotuj farsz do schabowych kieszonek.

Na początek potnij w drobną kostkę cebulę. Następnie na mniejsze kawałki podziel świeży szpinak i plastry boczku. Nie zapomnij również zetrzeć na tarce o grubych oczkach mozzarelli.

Na rozgrzaną patelnię wrzuć drobno pokrojoną cebulę, po czym smaż ją przez kilka minut. Następnie dodaj na patelnię wcześniej przygotowany boczek i świeży szpinak.

Obraz

Kiedy boczek zacznie się rumienić, a szpinak zwiędnie, zdejmij patelnię z palnika i odstaw ją bok. Przed nafaszerowaniem dodaj do mieszanki z patelni żółty ser, po czym dokładnie wymieszaj.

Ziemniaczany makaron

Teraz brakuje nam jeszcze jednego składnika, a mianowicie ziemniaczanego makaronu.

Umyj i obierz ziemniaki. Następnie potnij je w cienki makaron w zoodlerze i przełóż do dużej miski. Do naczynia dodaj oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, pieprz, sól, czosnek granulowany oraz suszoną cebulę.

Obraz

Dokładnie wymieszaj zawartość miski, aby składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowane ziemniaki rozprowadź w formie do pieczenia.

Faszerowanie, pieczenie i podanie

Jesteśmy już prawie na mecie. Wystarczy, że połączymy składniki i je upieczemy!

Farsz na bazie szpinaku i boczku umieść w schabowych kieszonkach. Możesz nafaszerować je przy pomocy kuchennej łopatki lub zwykłej łyżki stołowej. Następnie podsmaż nafaszerowane kieszonki na rozgrzanej patelni, po 3-4 minuty na każdej stronie.

Obraz

Wstępnie przygotowane mięso ułóż bezpośrednio na warzywnym makaronie, po czym wstaw całą formę do nagrzanego piekarnika.

Obraz

Piekarnik ma pracować przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do przygotowania dzisiejszego obiady wybierz program "góra-dół". I to wszystko!

Obraz

Kieszonki schabowe z pieczonymi ziemniakami podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika. Oczywiście każdy talerz możesz dodatkowo udekorować natką świeżej pietruszki. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także