×

Filety z kurczaka z ziemniaczanym makaronem. Taką formą zaskoczysz wszystkich!

Filety z kurczaka nafaszerowaliśmy po brzegi kolorowymi warzywami. Do tego przygotowaliśmy nietypowy ziemniaczany makaron w Zoodlerze marki Philips

Pomysł na obiad we dwoje

Obiad przygotowany w ten sposób jest idealny dla dwóch osób. Doskonale sprawdzi się zatem jako pomysł na romantyczną kolację. Przygotowanie jest naprawdę proste,a efekt końcowy wygląda zachwycająco.

Marynata do mięsa

Wyjątkowy smak naszego mięsa zawdzięczamy marynacie. Potrafi odmienić smak każdego dania, przenika w struktury mięsa i nadaje aromat każdemu kęsowi. Dzięki niej filet z kurczaka nie jest wysuszony. Delikatne zioła podkręcane są przez sok z cytryny i nutę czosnku. Oliwa łączy w całość i jest nośnikiem smaku.

Proces marynowania powinien trwać minimum godzinę, aby uzyskać zadowalające efekty. Dlatego zanim zaczniesz pracę nad przepisem, weź pod uwagę czas, który będziesz musiała poświęcić na sam proces marynowania. My zazwyczaj robimy marynatę i mięso na samym początku, a w międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Tym samym nie marnujemy ani minuty!

Zobacz także: Duszona łopatka w sosie cebulowym

  • Czas przygotowania: 1 godz 20 minut
  • Czas pieczenia: 20 minut
  • Kuchnia: polska

Podstawowe składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki posiekanej pietruszki
  • 1 cytryna (sok)
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cytryna (podzielona na plastry)
  • 1 cukinia
  • 1 szczypta soli

Ziemniaczany makaron

  • 2 ziemniaki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie marynaty i mięsa

Pracę nad przepisem rozpocznij do przygotowania marynaty, która w tym przypadku odgrywa kluczową rolę. To właśnie dzięki niej filety z kurczaka będą smakować wyśmienicie.

W tym celu umieść w misce średniej wielkości: oliwę z oliwek, drobno posiekaną natkę pietruszki, 2 ząbki czosnku (możesz je posiekać lub przecisnąć przez praskę), sok z cytryny oraz sól.

filety z kurczaka z ziemniaczanym farszem

Dokładnie wymieszaj zawartość miski, po czym odstaw ją na bok. Następnie zajmij się przygotowaniem filetów z kurczaka. Najpierw je dokładnie umyj, po czym wytrzyj papierowym ręcznikiem.

Na każdym filecie zrób kilka pionowych nacięć, tak aby finalnie otrzymać efekt kieszonek. Dzięki temu marynata nie tylko dotrze do najgłębszych części mięsa, ale też powstałe otwory wypełnimy po brzegi pysznymi warzywami.

filety z kurczaka z ziemniaczanym farszem

Kiedy natniesz już wszystkie piersi z kurczaka, umieść je w marynacie. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki minimum na godzinę.

filety z kurczaka z ziemniaczanym farszem

Oczywiście proces marynowania możesz wydłużyć. Nic się nie stanie jeśli kurczak spędzi w lodówce nawet kilka godzin lub całą noc. Dzięki temu zabiegowi, marynata będzie pracować znacznie dłużej, a tym samym jej smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty.

Ziemniaczany makaron

W międzyczasie zajmij się przygotowaniem ziemniaczanego makaronu. Zacznij od umycia i obrania ziemniaków.

Z racji, że lubimy eksperymentować w kuchni, od czasu do czasu nadajemy naszym warzywom ciekawych kształtów. I tak stało się też i w tym przypadku. Tym razem postanowiliśmy przygotować ziemniaczany makaron. W tym celu użyliśmy Zoodlera, który w mgnieniu oka pociął nasze warzywa we wstążki.

filety z kurczaka z ziemniaczanym farszem

Oczywiście na tym etapie możesz przygotować ziemniaki w inny sposób. Postawić na tradycyjne puree, pokroić je w talarki lub upiec w całości. Możliwości jest naprawdę wiele!

Wracamy jednak do naszego ziemniaczanego makaronu. Dodaj do niego oliwę z oliwek, suszony rozmaryn oraz sól. Po czym dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Rozmaryn to zioło, które warto dodawać nawet do pieczonych w całości lub w kawałkach ziemniaków z piekarnika. Nadaje naprawdę niesamowity aromat!

filety z kurczaka z ziemniaczanym farszem

 

Proces pieczenia i podanie

Teraz przygotuj kolorowe warzywa, które użyjemy do tego przepisu.

Podziel w cienkie plastry pomidora, cukinię, czerwoną cebulę oraz cytrynę.

Kiedy minie już godzina, nafaszeruj każdą kieszonkę z kurczaka po plastrze wcześniej przygotowanymi produktami. Dzięki temu zabiegowi kurczak nie tylko nabierze kolorów, ale też nowych smaków.

filety z kurczaka z ziemniaczanym farszem

Następnie przygotuj formę do pieczenia. Umieść na jej wierzchu papier do pieczenia. Bezpośrednio na nim zrób dwa gniazda z ziemniaczanego makaronu. Po czym umieść na nich nafaszerowane piersi z kurczaka.

filety z kurczaka z ziemniaczanym farszem

Przed wizytą w piekarniku nie zapomnij rozprowadzić na filetach dodatkowej porcji marynaty. Dopiero wtedy wstaw je do piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. I to wszystko!

Danie najlepiej podać tuż po upieczeniu. Smacznego!

filety z kurczaka z ziemniaczanym farszem

 

 

Pyszności

Z miłości do Pyszności <3

Wybrane dla Ciebie

Łosoś w cieście francuskim. Przepis na rybę

Łosoś w cieście francuskim, to sprawdzony przepis na potrawę, która sprawdzi się zarówno jako obiad dla rodziny, jak i gorące danie na niejednej imprezie. Przygotowanie jest bajecznie proste, a efekt po prostu zwala z nóg. Łosoś w cieście francuskim – jak wybrać rybę? Do łososia w cieście francuskim najlepiej wybrać łososia norweskiego, pacyficznego lub dzikiego […]

genialna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Obłędna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Ta mega szybka i prosta w przygotowaniu rolada z ciasta francuskiego stanie się hitem w każdym domu. Jakie dodatki do niej dodać? Jak ją złożyć i piec? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment! Rolada z ciasta francuskiego na słono Ciasto francuskie to genialny produkt, który skrywa w sobie ogromny potencjał. Może stać się zarówno […]

genialna zimowa herbata w 3 odsłonach

Genialna zimowa herbata w 3 odsłonach. Idealne ciepłe napoje dla Babci i Dziadka

W środku zimy pyszna i rozgrzewająca herbata to idealny pomysł na umilenie długich i zimnych wieczorów. Aby nie było nudno, przygotowaliśmy, aż 3 ciekawe propozycje, które z pewnością skradną Twoje serce! Zimowa herbata – jakie dodatki? Mamy połowę stycznia, dlatego na naszej stronie nie mogło zabraknąć przepisów na rozgrzewające napoje. A skoro już o nich […]

błyskawiczne jabłkowe naleśniki z dodatkami

Jabłkowe naleśniki z dodatkami w kilka minut. Pomysł na śniadanie na słodko

Jabłkowe naleśniki, czyli ciasto naleśnikowe z dodatkiem jabłek, które stały się składnikiem ciasta! W takiej formie ich jeszcze nie jadłeś. Jabłkowe naleśniki. Jak zrobić? Przepis na szybkie śniadanie Podstawą naszego śniadania na słodko są jabłkowe naleśniki. Warto więc przygotować je perfekcyjnie. Dzisiaj przygotowaliśmy je w nieco innej odsłonie. Jabłka wylądowały w ich wnętrzu, zblendowane razem […]

zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami. Szybki i prosty przepis na udany obiad

Z tym przepisem przygotujesz genialny obiad dla calej rodziny. Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami, bo o niej mowa, to nasze najnowsze kulinarne odkrycie! Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, warto dodać, że na naszej stronie internetowej czeka na Ciebie wiele pomysłów na pyszną zapiekankę w przeróżnej formie. U nas znajdziesz m.in. zapiekanki tostowe, makaronowe, ryżowe i […]

gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Takich gołąbków jeszcze u nas nie było. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze genialnie się prezentują. Co więcej, z tym przepisem w Twojej kuchni pojawi się świeżość i oryginalność. Gołąbki to jedno z najbardziej popularnych dań w naszym kraju. I nic w tym dziwnego, skoro są mega pyszne i zawsze kojarzą się nam z […]

zamknij