×

Genialna przekąska na ciepło – ziemniaczane wulkany

Ciekawa i jednocześnie smaczna przekąska na ciepło często gości na naszych stołach. Czy to podczas wizyty naszych bliski, w trakcie imprezy w gronie najbliższych przyjaciół, czy też w spokojny wieczór spędzony przed telewizorem.

Jeśli więc szukasz pomysłu na niebanalną, a zarazem pyszną przekąskę na ciepło mamy coś wyjątkowego. Ziemniaczane wulkany z fenomenalnym serowym farszem otulone wędzonym boczkiem sprawdzą się w tej roli idealnie. Wystarczy raz je skosztować, aby zakochać się w ich pysznym smaku na całe życie. Zresztą za moment sama się o tym przekonasz 😍

I jeszcze jedno zanim przejdziemy do przepisu. Przekąska na ciepło nie powinna być skomplikowana w przygotowaniu. I tak się składa, że przygotowanie naszych ziemniaczanych wulkanów to czysta przyjemność!

Dzisiejsze pyszności zostały upieczone w Ovi Smart marki Philips.

  • Czas przygotowania: 1 godz 20 minut
  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Kuchnia: amerykańska

Składniki

  • 4 upieczone ziemniaki
  • 100 g pomarańczowego sera cheddar
  • 100 g białego sera cheddar
  • 1/2 szklanki śmietanki 18%
  • 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 4 plastry wędzonego boczku

Pracę na ziemniaczanymi wulkanami otulonymi wędzonym boczkiem rozpoczynamy od upieczenia ziemniaków. Do tego przepisu wybierz ziemniaki średniej wielkości, umyj je i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie przy pomocy widelca nakłuj warzywa w kilku miejscu. Przełóż je do Ovi Smart i polej delikatnie olejem. Nie zapomnij również o soli. Na koniec piecz ziemniaki w urządzeniu przez 40 minut (temp. 150 stopni).

Upieczone ziemniaki muszą oczywiście ostygnąć, aby można było dalej z nimi pracować. Kiedy będą już gotowe, odetnij górną i dolną część ziemniaków. Po czym wydrąż ich środek w 80%. Na spodzie ziemniaków powinna zostać nienaruszona warstwa. Pamiętaj, aby robić to bardzo ostrożnie, ponieważ możesz łatwo uszkodzić upieczone warzywo. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem w tym przypadku będzie użycie małej łyżeczki. Dzięki niej na pewno wydrążysz dokładnie zawartość ziemniaków i jednocześnie ich nie uszkodzisz.

genialna przekąska na ciepło - ziemniaczane wulkany

Przechodzimy do pracy nad farszem do naszej przekąski na ciepło. Na blacie ułóż miskę średniej wielkości. Bezpośrednio do naczynia przeciśnij przez praskę wcześniej wydrążoną zawartość ziemniaków. Oczywiście na tym etapie możesz użyć zwykłego tłuczka do ziemniaków. Naszym zdaniem jednak pierwsze rozwiązanie jest nie tylko wygodniejsze, ale też jest mniej wymagające.

Do ziemniaczanej mieszanki dodaj starty na tarce biały i pomarańczowy cheddar, śmietankę 18%, drobno posiekany szczypiorek, sól oraz pieprz. Teraz dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby połączyły się w zwartą całość.

genialna przekąska na ciepło - ziemniaczane wulkany

Przechodzimy do kolejnego etapu. Przygotowany przed chwilą farsz przenieś do wydrążonych ziemniaków w skórce. Rób to powoli, małymi partiami, aby nie uszkodzić ziemniaków. Nie oszczędzaj farszu i wypełnij nim ziemniaki po same brzegi. Następnie weź plaster wędzonego boczku i obtocz nim każdego ziemniaka.

genialna przekąska na ciepło - ziemniaczane wulkany

Tak przygotowane ziemniaki wstaw do Ovi, gdzie na każdym elemencie rozsyp dodatkowo miks białego i żółtego cheddara. Następnie piecz ziemniaki przez 10 minut (temp. 150 stopni Celsjusza).

I to wszystko! Ziemniaczane wulkany z pysznym farszem są już gotowe. Jak sama widzisz ich przygotowanie jest bajecznie proste i przyjemne jednocześnie. A smak chrupiących ziemniaczków z serowym miksem i wędzonym boczkiem to prawdziwe niebo w gębie!

genialna przekąska na ciepło - ziemniaczane wulkany

Chyba nie musimy dodawać, że dzisiejsza przekąska na ciepło najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Smacznego! I oczywiście tradycyjnie na koniec zapraszamy do naszej obszernej bazy z przepisami, gdzie czeka na Ciebie cała masa genialnych pomysłów na genialne przekąski. Z nami pomysłów na pewno nigdy Ci nie zabraknie!

 

 

Frania

Moja przygoda z Pysznościami rozpoczęła się ponad 3 lata temu. Razem z filmowcem Wojtkiem zaczynaliśmy kręcić filmiki z przepisami w małym studio z jednym aparatem, małą patelnią i garnkiem ? Od tamtego czasu staliśmy się największą społecznością kulinarną w Polsce, a miłość do gotowania zupełnie zmieniła moją ścieżkę zawodową. Przestałam być dziennikarką, która pisze o bieżących sprawach. Dyktafon i łamy gazety zamieniłam na garnki i przepisy. Tworzenie ciekawych dań i wypieków, pisanie artykułów o tematyce kulinarnej plus kontakt z wiernymi fanami, sprawia mi ogromną satysfakcję. W końcu czuję, że robię to, co kocham w 100% ❤️

Wybrane dla Ciebie

filety z kurczaka w sosie bbq

Filety z kurczaka w domowym sosie BBQ

Filety z kurczaka cieszą się największą popularnością w polskich kuchniach. Za ich pośrednictwem można przygotować wiele ciekawych dań. I dziś zaprezentujemy genialny przepis, dzięki któremu przygotujesz soczystego kurczaka w przepysznym sosie BBQ – oczywiście domowej roboty. Sos barbecue (inaczej BBQ) pochodzi najprawdopodobniej z Ameryki. Pierwotnie powstał jako dodatek do dań grillowych, ale z biegiem lat […]

Ciasteczka z serialu Squid Game. Prosty przepis podbija świat

Koreańskie ciasteczka dalgona zyskały ogromną popularność po tym, kiedy stały się jednym z głównych elementów serialu Netflixa „Squid Game”. Ciasteczka Squid Game Mogłoby się wydawać, że w przygotowaniu ciasteczek nie ma nic trudnego. Rzeczywistość, szczególnie w popularnym teraz serialu bywa okrutna. Uczestniczy okrutnej gry dostali za zadanie przygotowanie ciasteczek dalgona. Gdyby był to program kulinarny, […]

zupa krem z pomidorów koktajlowych

Zupa krem z pomidorków koktajlowych

Zupa krem z pieczonych pomidorków koktajlowych to genialna receptura na rozgrzewający obiad dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się więc jako jesienno-zimowy posiłek. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Do pysznego kremu pomidorowego przygotowaliśmy również serową niespodziankę – mini mozzarelle w chrupiącej panierce. Od samego patrzenia można zrobić się głodnym, o czym przekonasz się już za […]

pieczony kurczak na ryżu

Pieczony kurczak na ryżu

Pieczony kurczak na ryżu to sprawdzona i mega prosta w przygotowaniu receptura na udany obiad dla całej rodziny. Kiedy raz go przygotujesz, już na zawsze zadomowi się w Twoim menu. Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, musimy pokreślić jedną rzecz. Doskonale wiemy, że nasi fani uwielbiają dania jednogarnkowe, które nie tylko można zrobić w prosty […]

rogaliczki z dynią

Rogaliczki z dynią – jesienny deser w wersji mini

Rogaliczki z dynią to nasz najnowszy jesienny deser, który stał się prawdziwym hitem w mgnieniu oka. Tego przepisu po prostu nie możesz przegapić 😊🍂 Za oknem i w kalendarzu mamy prawdziwą jesień, dlatego nic dziwnego, że w naszej kuchni obecnie króluje dynia. I dziś pokażemy Ci, że na jej bazie przygotujesz nie tylko pyszną zupę, […]

jabłkowe kwiaty z lodami idealny jesienny deser

Jabłkowe kwiaty z lodami – idealny jesienny deser

Szukasz pomysłu na idealny jesienny deser? Jeśli tak, mamy przepis, który z pewnością stanie się hitem w każdym domu. Skąd to wiemy? Nasi bliscy oszaleli na jego punkcie i ciągle proszą nas o dokładkę! Pieczone jabłkowe kwiaty z lodami, bo o nich mowa, nie tylko świetnie się prezentują, ale też genialnie smakują. Mają po prostu […]

zamknij