×

Genialna przekąska na ciepło – ziemniaczane wulkany

Ciekawa i jednocześnie smaczna przekąska na ciepło często gości na naszych stołach. Czy to podczas wizyty naszych bliski, w trakcie imprezy w gronie najbliższych przyjaciół, czy też w spokojny wieczór spędzony przed telewizorem.

Jeśli więc szukasz pomysłu na niebanalną, a zarazem pyszną przekąskę na ciepło mamy coś wyjątkowego. Ziemniaczane wulkany z fenomenalnym serowym farszem otulone wędzonym boczkiem sprawdzą się w tej roli idealnie. Wystarczy raz je skosztować, aby zakochać się w ich pysznym smaku na całe życie. Zresztą za moment sama się o tym przekonasz 😍

I jeszcze jedno zanim przejdziemy do przepisu. Przekąska na ciepło nie powinna być skomplikowana w przygotowaniu. I tak się składa, że przygotowanie naszych ziemniaczanych wulkanów to czysta przyjemność!

Dzisiejsze pyszności zostały upieczone w Ovi Smart marki Philips.

  • Czas przygotowania: 1 godz 20 minut
  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Kuchnia: amerykańska

Składniki

  • 4 upieczone ziemniaki
  • 100 g pomarańczowego sera cheddar
  • 100 g białego sera cheddar
  • 1/2 szklanki śmietanki 18%
  • 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 4 plastry wędzonego boczku

Pracę na ziemniaczanymi wulkanami otulonymi wędzonym boczkiem rozpoczynamy od upieczenia ziemniaków. Do tego przepisu wybierz ziemniaki średniej wielkości, umyj je i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie przy pomocy widelca nakłuj warzywa w kilku miejscu. Przełóż je do Ovi Smart i polej delikatnie olejem. Nie zapomnij również o soli. Na koniec piecz ziemniaki w urządzeniu przez 40 minut (temp. 150 stopni).

Upieczone ziemniaki muszą oczywiście ostygnąć, aby można było dalej z nimi pracować. Kiedy będą już gotowe, odetnij górną i dolną część ziemniaków. Po czym wydrąż ich środek w 80%. Na spodzie ziemniaków powinna zostać nienaruszona warstwa. Pamiętaj, aby robić to bardzo ostrożnie, ponieważ możesz łatwo uszkodzić upieczone warzywo. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem w tym przypadku będzie użycie małej łyżeczki. Dzięki niej na pewno wydrążysz dokładnie zawartość ziemniaków i jednocześnie ich nie uszkodzisz.

genialna przekąska na ciepło - ziemniaczane wulkany

Przechodzimy do pracy nad farszem do naszej przekąski na ciepło. Na blacie ułóż miskę średniej wielkości. Bezpośrednio do naczynia przeciśnij przez praskę wcześniej wydrążoną zawartość ziemniaków. Oczywiście na tym etapie możesz użyć zwykłego tłuczka do ziemniaków. Naszym zdaniem jednak pierwsze rozwiązanie jest nie tylko wygodniejsze, ale też jest mniej wymagające.

Do ziemniaczanej mieszanki dodaj starty na tarce biały i pomarańczowy cheddar, śmietankę 18%, drobno posiekany szczypiorek, sól oraz pieprz. Teraz dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby połączyły się w zwartą całość.

genialna przekąska na ciepło - ziemniaczane wulkany

Przechodzimy do kolejnego etapu. Przygotowany przed chwilą farsz przenieś do wydrążonych ziemniaków w skórce. Rób to powoli, małymi partiami, aby nie uszkodzić ziemniaków. Nie oszczędzaj farszu i wypełnij nim ziemniaki po same brzegi. Następnie weź plaster wędzonego boczku i obtocz nim każdego ziemniaka.

genialna przekąska na ciepło - ziemniaczane wulkany

Tak przygotowane ziemniaki wstaw do Ovi, gdzie na każdym elemencie rozsyp dodatkowo miks białego i żółtego cheddara. Następnie piecz ziemniaki przez 10 minut (temp. 150 stopni Celsjusza).

I to wszystko! Ziemniaczane wulkany z pysznym farszem są już gotowe. Jak sama widzisz ich przygotowanie jest bajecznie proste i przyjemne jednocześnie. A smak chrupiących ziemniaczków z serowym miksem i wędzonym boczkiem to prawdziwe niebo w gębie!

genialna przekąska na ciepło - ziemniaczane wulkany

Chyba nie musimy dodawać, że dzisiejsza przekąska na ciepło najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Smacznego! I oczywiście tradycyjnie na koniec zapraszamy do naszej obszernej bazy z przepisami, gdzie czeka na Ciebie cała masa genialnych pomysłów na genialne przekąski. Z nami pomysłów na pewno nigdy Ci nie zabraknie!

 

 

Frania

Moja przygoda z Pysznościami rozpoczęła się ponad 3 lata temu. Razem z filmowcem Wojtkiem zaczynaliśmy kręcić filmiki z przepisami w małym studio z jednym aparatem, małą patelnią i garnkiem ? Od tamtego czasu staliśmy się największą społecznością kulinarną w Polsce, a miłość do gotowania zupełnie zmieniła moją ścieżkę zawodową. Przestałam być dziennikarką, która pisze o bieżących sprawach. Dyktafon i łamy gazety zamieniłam na garnki i przepisy. Tworzenie ciekawych dań i wypieków, pisanie artykułów o tematyce kulinarnej plus kontakt z wiernymi fanami, sprawia mi ogromną satysfakcję. W końcu czuję, że robię to, co kocham w 100% ❤️

Wybrane dla Ciebie

soczyste podudzia z kurczaka

Soczyste podudzia z kurczaka w sosie własnym. Super przepis. Lepsze niż z restauracji!

Podudzia z kurczaka w sosie własnym na bazie srirachy i jogurtu naturalnego to fantastyczny przepis na smaczną kolację i przekąskę na ciepło. Zobacz, jak zrobić ciekawe danie na bazie kurczaka. Podudzia z kurczaka w sosie własnym – jak zrobić? Kluczem do sukcesu w przygotowywaniu mięsa z kurczaka jest marynata. To ona nadaje smak i charakter […]

Fishburger w innej odsłonie- składniki. Takiej kanapki z rybą jeszcze nie jadłeś!

Kanapki zdecydowanie nie muszą być nudne. Chociaż w wersji na ciepło kojarzą nam się głównie z zapiekankami i tostami, to kanapka z rybą będzie świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i na kolację. Domowy fishburger- jak zrobić? Burgery rybne to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, a nietypowe połączenie […]

makaron z pulpetami z piekarnika

Makaron z klopsikami z piekarnika – przepis. Pomysł na jednogarnkowy obiad

Jednogarnkowy makaron z klopsikami z piekarnika to szybki pomysł na obiad dla całej rodziny. Zobacz, jak szybko zrobić danie dla całej rodziny Makaron z klopsikami z piekarnika – jak zrobić? Jednogarnkowe obiady to coś, co naprawdę kochamy i o co pytacie nas najczęściej. Wcale nas nie dziwi zainteresowanie takimi przepisami: nie jest ani wymagające, ani […]

kremowa zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem w pysznej marynacie

Kremowa zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem w pysznej marynacie

Kremowa zapiekanka ziemniaczana z pysznym kurczakiem w marynacie skradnie serce największego niejadka. Wystarczy jeden kęs, aby zakochać się w tym przepisie na całe życie! Zapiekanka ziemniaczana – jakie dodatki? Na naszej stronie znajdziesz wiele pomysłów na genialne zapiekanki ziemniaczane. I nie ma w tym nic dziwnego, skoro jest to sprawdzony przepis na udany obiad dla […]

szaszłyki drobiowe z pieczonymi ziemniakami

Szaszłyki z kurczaka w marynacie z zakręconymi ziemniakami. Przepis na najlepszą marynatę

Szaszłyki z kurczaka w marynacie podaliśmy dzisiaj z zakręconymi ziemniakami. Jak zamarynować mięso, żeby było soczyste i pełne smaku? Najlepsza marynata do szaszłyków. Przepis, który pokochasz. Szaszłyki z kurczaka w marynacie – jak zrobić? Przepis i składniki Szaszłyki to coś, co kochają praktycznie wszyscy. Ich składniki można dopasować według swoich własnych preferencji: od rodzaju mięsa, […]

chrupiące kominki z bagietki

Mini zapiekanki z bagietki na imprezę. Chrupiąca przekąska „kominki” na ciepło

Zapiekanki z bagietki w formie kominków to nasz sprawdzony przepis na imprezę. Każdy pyta nas o przepis, a dziś postanowiliśmy zdradzić, jak zrobić zapiekanki w innej formie. Mini zapiekanki z bagietki na imprezę – przepis, składniki, wykonanie Co zrobić z pieczywem, które zaczyna robić się już nieco czerstwe? Jak zamienić zwykłe kanapki w coś niezwykłego? […]

zamknij