×

Gigantyczny cordon bleu

Gigantyczny cordon bleu stanie się hitem w każdym domu. Kiedy go robimy, znika z talerzy w mgnieniu oka i nasi goście zawsze proszą o dokładną recepturę. Ty również nie możesz przegapić tego przepisu 🥰

Zanim jednak przejdziemy do szczegółów dzisiejszego przepisu, musimy w kilku słowach wyjaśnić czym tak naprawdę jest cordon bleu. Otóż danie to wywodzi się z kuchni szwajcarskiej, a dokładnie jego początki sięgają lat 40. XX wieku. I jest to mięsne danie w panierce, które składa się ze sznyclów cielęcych, sera i szynki. Z biegiem lat powstały różne modyfikacje tej mieszanki.

I tak też będzie właśnie dzisiaj. Nie przygotujemy tradycyjnego przepisu, a wersję z filetem z indyka w roli głównej. Gwarantujemy jednocześnie, że danie będzie smakowało obłędnie, dlatego już dziś możesz przygotować naszą ciekawą propozycję.

Zobacz także: Soczysty schab pieczony w kapuście z boczkiem i cebulą

  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Czas pieczenia: 40 minut
  • Kuchnia: szwajcarska

Składniki

  • 1,2 kg filetów z indyka
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 6 plastrów szynki gotowanej
  • 18 plastrów żółtego sera
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki bułki tartej

Przygotowanie indyka

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania filetów z indyka.

Najpierw je dokładnie umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie potnij filety w plastry o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowane filety umieść na desce do krojenia, po czym przykryj folią spożywczą i rozbij przy pomocy tłuczka.

gigantyczny cordon bleu

Jeśli nie chcesz, aby deska do krojenia przesuwała się podczas pracy z mięsem, umieść bezpośrednio pod kuchennym gadżetem nawilżoną ściereczkę kuchenną lub ręcznik papierowy. Dzięki temu rozwiązaniu praca z mięsem będzie na pewno łatwiejsza i szybsza.

Złożenie cordon bleu

Teraz na blacie kuchennym umieść małą formę do pieczenia.

W środku rozprowadź folię spożywczą w taki sposób, aby poza naczyniem wystawały spore kawałki kuchennego produktu. Na spodzie rozprowadź rozbite filety z indyka. Kawałki mięsa też mają wystawać poza formę. Następnie dopraw mięso przy pomocy soli, pieprzu i suszonego czosnku. Nie zapomnij również o plastrach żółtego sera i gotowanej szynce.

gigantyczny cordon bleu

Na wierzchu umieść kolejny kawałek rozbitego filetu z indyka. Powtórz cały proces kilka razy, aż wypełnisz formę w całości. Wystające kawałki mięsa zwiń do środka. To samo zrób z folią spożywczą, po czym wstaw powstałą konstrukcję do lodówki minimum na 2 godziny. Jeśli chcesz przyśpieszyć ten proces, włóż mięsny miks do zamrażarki na 30 minut.

gigantyczny cordon bleu

Panierka i pieczenie

W międzyczasie przygotuj składniki do panierki. W tym celu w pierwszej formie umieść mąkę, w drugiej 4 roztrzepane jajka, zaś w trzeciej bułkę tartą.

Cordon bleu w gigantycznej wersji obtocz najpierw w mące, następnie w jajecznej mieszance, zaś na koniec w bułce tartej. Następnie umieść patelnię na planiku, po czym dodaj do niej szklankę oleju. Kiedy produkt będzie już rozgrzany, podsmaż mięsną konstrukcję w panierce z każdej strony.

gigantyczny cordon bleu

Dopiero tak przygotowane mięso wstaw do nagrzanego piekarnika. Cordon bleu piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 40 minut. Wykorzystaj tu program „góra-dół”.

I to wszystko! Teraz już wiesz, jak w szybki i prosty sposób przygotować genialny obiad dla całej rodziny.

gigantyczny cordon bleu

Jeśli szukasz więcej pomysłów na pyszny obiad w oryginalnym wydaniu, serdecznie zapraszamy Cię do naszej bogatej bazy z przepisami. Na pewno znajdziesz tam wiele ciekawy inspiracji.

 

Pyszności

Z miłości do Pyszności <3

Wybrane dla Ciebie

świąteczna szynka z jabłkami

Świąteczna szynka z jabłkami. Przepis na rodzinny obiad

Świąteczna szynka z jabłkami to nasz sprawdzony pomysł na pyszną ucztę dla całej rodziny. Nie może jej zabraknąć podczas grudniowego świętowania w gronie najbliższych. Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, dlatego przychodzimy z genialnym przepisem na przepyszną szynkę w miodowo-musztardowej glazurze. Smak naszej świątecznej szynki podkręciliśmy przy pomocy zielonych jabłek. Takiej kombinacji smakowej po […]

jajeczne muffiny z pieczarkami i szpinakiem

Jajeczne muffiny z pieczarkami i szpinakiem

Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować genialne jajeczne muffiny w wydaniu śniadaniowym. Bazą naszego przepisu staną się 3 składniki, które na pewno masz w swojej kuchni! Kiedy słyszysz hasło „muffiny” pewnie przed oczami masz pyszne, puszyste wypieki z dodatkiem owoców. I tak, uwielbiamy muffiny w wersji na słodko, ale […]

quesadilla z awokado i jajkami

Quesadilla z awokado i jajkami

Quesadilla z awokado i jajkami to nasz najnowszy pomysł na genialne śniadanie, jak i przepyszną kolację. Po prostu palce lizać! Zresztą za moment sama się o tym przekonasz 🥰👍 Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, warto w kilku słowach wspomnieć o głównym bohaterze tego przepisu, a mianowicie awokado. Otóż owoc ten pochodzi z Meksyku i […]

tagliatelle z pesto pomodori secchi

Tagliatelle z pesto pomodori secchi

Tagliatelle z pesto pomodori secchi połączyliśmy z klopsikami w wersji mini. I był to „strzał w 10”, o czym przekonasz się już za moment. Po prostu palce lizać! Doskonale wiemy, że nasi fani uwielbiają przepisy z makaronem w roli głównej, dlatego dziś po raz kolejny zabieramy Cię w kulinarną podróż do Włoch. Tym razem pokażemy […]

3 genialne przepisy na fenomenalne desery na bazie napoj ekipy

3 genialne desery na bazie napojów Ekipy

Napoje od Ekipy stały się wielkim hitem, dlatego też postanowiliśmy przygotować na ich bazie 3 ciekawe desery, które zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie! Jesteś ciekawa co tym razem dla ciebie wykombinowaliśmy? Otóż już za moment dowiesz się, jak zrobić przepyszną zebrę z polewą czekoladową, oryginalny dwukolorowy […]

pieczone ziemniaki w kształcie grzybków podane ze stekiem

Pieczone ziemniaki w kształcie grzybków podane ze stekiem

Mamy dziś dla Ciebie pomysł na niesamowity obiad, który zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Po pierwsze, pieczone ziemniaki nabiorą ciekawych kształtów. Po drugie, połączymy je z genialnym stekiem oraz przepyszną sałatką. I pomysł na sprawdzony obiad już jest! Na pewno niejednokrotnie zdarzyła Ci się blokada kulinarna. W kuchni nagle zrobiło się nudno, gotowanie codziennych […]

zamknij