PrzepisGigantyczny cordon bleu

Gigantyczny cordon bleu

Gigantyczny cordon bleu
Pyszności
24.11.2021 08:00, aktualizacja: 16.01.2022 14:19

Gigantyczny cordon bleu stanie się hitem w każdym domu. Kiedy go robimy, znika z talerzy w mgnieniu oka i nasi goście zawsze proszą o dokładną recepturę. Ty również nie możesz przegapić tego przepisu 🥰

Zanim jednak przejdziemy do szczegółów dzisiejszego przepisu, musimy w kilku słowach wyjaśnić czym tak naprawdę jest cordon bleu. Otóż danie to wywodzi się z kuchni szwajcarskiej, a dokładnie jego początki sięgają lat 40. XX wieku. I jest to mięsne danie w panierce, które składa się ze sznyclów cielęcych, sera i szynki. Z biegiem lat powstały różne modyfikacje tej mieszanki.

I tak też będzie właśnie dzisiaj. Nie przygotujemy tradycyjnego przepisu, a wersję z filetem z indyka w roli głównej. Gwarantujemy jednocześnie, że danie będzie smakowało obłędnie, dlatego już dziś możesz przygotować naszą ciekawą propozycję.

Składniki

  1. 1,2 kg filetów z indyka
  2. 1 łyżka soli
  3. 1 łyżka pieprzu
  4. 1 łyżka suszonego czosnku
  5. 6 plastrów szynki gotowanej
  6. 18 plastrów żółtego sera
  7. 4 jajka
  8. 1,5 szklanki mąki
  9. 1,5 szklanki bułki tartej

Przygotowanie indyka

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania filetów z indyka.

Najpierw je dokładnie umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie potnij filety w plastry o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowane filety umieść na desce do krojenia, po czym przykryj folią spożywczą i rozbij przy pomocy tłuczka.

Obraz

Jeśli nie chcesz, aby deska do krojenia przesuwała się podczas pracy z mięsem, umieść bezpośrednio pod kuchennym gadżetem nawilżoną ściereczkę kuchenną lub ręcznik papierowy. Dzięki temu rozwiązaniu praca z mięsem będzie na pewno łatwiejsza i szybsza.

Złożenie cordon bleu

Teraz na blacie kuchennym umieść małą formę do pieczenia.

W środku rozprowadź folię spożywczą w taki sposób, aby poza naczyniem wystawały spore kawałki kuchennego produktu. Na spodzie rozprowadź rozbite filety z indyka. Kawałki mięsa też mają wystawać poza formę. Następnie dopraw mięso przy pomocy soli, pieprzu i suszonego czosnku. Nie zapomnij również o plastrach żółtego sera i gotowanej szynce.

Obraz

Na wierzchu umieść kolejny kawałek rozbitego filetu z indyka. Powtórz cały proces kilka razy, aż wypełnisz formę w całości. Wystające kawałki mięsa zwiń do środka. To samo zrób z folią spożywczą, po czym wstaw powstałą konstrukcję do lodówki minimum na 2 godziny. Jeśli chcesz przyśpieszyć ten proces, włóż mięsny miks do zamrażarki na 30 minut.

Obraz

Panierka i pieczenie

W międzyczasie przygotuj składniki do panierki. W tym celu w pierwszej formie umieść mąkę, w drugiej 4 roztrzepane jajka, zaś w trzeciej bułkę tartą.

Cordon bleu w gigantycznej wersji obtocz najpierw w mące, następnie w jajecznej mieszance, zaś na koniec w bułce tartej. Następnie umieść patelnię na palniku, po czym dodaj do niej szklankę oleju. Kiedy produkt będzie już rozgrzany, podsmaż mięsną konstrukcję w panierce z każdej strony.

Obraz

Dopiero tak przygotowane mięso wstaw do nagrzanego piekarnika. Cordon bleu piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 40 minut. Wykorzystaj tu program "góra-dół".

I to wszystko! Teraz już wiesz, jak w szybki i prosty sposób przygotować genialny obiad dla całej rodziny.

Obraz

Jeśli szukasz więcej pomysłów na pyszny obiad w oryginalnym wydaniu, serdecznie zapraszamy Cię do naszej bogatej bazy z przepisami. Na pewno znajdziesz tam wiele ciekawych inspiracji.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także