Gołąbki w chrupiącej panierce. Nietypowa odsłona znanego dania!

Gołąbki w chrupiącej panierce to danie, którym zachwycisz wszystkich swoich gości. Gołąbki inaczej skradły nasze serca od pierwszego kęsa!

Tradycyjne polskie gołąbki

Gołąbki jako potrawa zawitały u nas w w XIX wieku. Legenda głosi, że dawniej na dworach jadano faszerowane gołębie, zawinięte w liście kapusty. Dla większości społeczeństwa było to danie, na które absolutnie nie mogli sobie pozwolić, więc postanowili przygotować nieco uboższą, ale bardziej dostępną wersję. W liście kapusty zawinęli kaszę i ziemniaki. Takie właśnie były początki gołąbków, które znamy dzisiaj w wersji bogatszej, bo najczęściej z mięsem.

Gołąbki na patelni- szybki przepis

Smażone na patelni i następnie pieczone w piekarniku chrupiące gołąbki to pomysł na znaną potrawę w mniej znanym wydaniu. Czasami w kuchni warto postawić na eksperymentu- szczególnie, gdy ich rezultatem jest coś naprawdę pysznego. Prosty farsz i chrupiąca kapusta to coś, czemu nie da się oprzeć.

W naszym przepisie wykorzystaliśmy kapustę włoską.
Krok po kroku pokażemy Ci sprawdzony przepis na szybkie gołąbki w chrupiącej panierce.

Zobacz też: pulpety z kurczaka z cukinią i ziemniakami


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×