PrzepisPrzekąskiGrzyby w 3 odsłonach

Grzyby w 3 odsłonach

Grzyby w 3 odsłonach
Pyszności
18.10.2021 11:09, aktualizacja: 14.02.2022 12:47

Już za moment dowiesz się, jak przygotować grzyby w 3 odsłonach. I to w bardzo prosty i szybki sposób!

Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, warto podkreślić jedną rzecz. Każdy z nas powinien mieć kilka sprawdzonych pomysłów na ciekawe przekąski, które możesz zaserwować swoim bliskim każdego dnia. I tak się składa, że jesienią na naszych stołach królują grzyby, dlatego nie mogło zabraknąć ich również w naszej kuchni. Z Tobą będzie tak samo. Na pewno spodobają Ci się nasze dzisiejsze propozycje.

Wszystkie przekąski z grzybami przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki

Margherita portobello

  1. 4 pieczarki portobello
  2. 2 łyżki oliwy z oliwek
  3. 1/2 łyżeczki soli
  4. 1/3 łyżeczki pieprzu
  5. 4 łyżki sosu pomidorowego
  6. 100 g tartej mozzarelli

Grzyby w marynacie

  1. 200 g jadalnych grzybów
  2. 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 2 łyżki sosu sojowego
  5. 1 łyżeczka soli
  6. 1/2 łyżeczki pieprzu
  7. 1/4 szkl. soku z cytryny
  8. 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki

Pieczarki w panierce

  1. 2 jajka
  2. 1/2 szkl. panierki
  3. 1 łyżka sosu sriracha
  4. 1 łyżka sosu worcestershire
  5. 1 łyżeczka soli
  6. 1/2 łyżeczki pieprzu
  7. 9 brązowych pieczarek
  8. 2 łyżki oleju roślinnego

Margherita portobello

Jako pierwszą przekąskę na ciepło przygotujemy grzyby a'la margherita.

W tym celu polej pieczarki portobello oliwą z oliwek. Następnie dopraw do smaku przy pomocy soli i pieprzu. W środku kapelusza umieść również sos pomidorowy. Rozprowadź go przy pomocy łyżki. Na koniec rozsyp w każdym grzybie tartą mozzarellę.

Obraz

Na koniec gotowe przekąski wstaw do Ovi Smart na 10 minut. Piecz je w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Smacznego!

Obraz

Grzyby w marynacie

Jako drugą przekąskę przygotujemy grzyby w marynacie. Tym razem zaczniemy od przygotowania marynaty.

W dużej misce umieść oliwę z oliwek, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Nie zapomnij również o soli i pieprzu, po czym połącz wszystkie składniki przy pomocy kuchennej rózgi.

Obraz

Na koniec wrzuć do powstałej marynaty umyte i osuszone grzyby, po czym piecz w Ovi przez 8 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). I gotowe!

Obraz

Pieczarki w panierce

Na koniec przygotujemy grzyby w panierce.

Cały proces rozpocznij od zrobienia marynaty. W małej misce połącz roztrzepane jajka, sos sriracha, sos worcestershire, pieprz oraz sól. Dokładnie wymieszaj. Następnie zanurz brązowe pieczarki w powstałej mieszance, po czym obtocz w panierce.

Obraz

Na koniec piecz w Ovi Smart przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Palce lizać!

Obraz

Jak sama widzisz, przygotowanie fajnej i ciekawej przekąski na bazie grzybów wcale nie musi być trudne. Naprawdę wystarczy bardzo niewiele, aby zrobić ucztę dla całej rodziny. Więcej ciekawych pomysłów na oryginalne przepisy czeka na naszej stronie www. Perełka goni perełkę więc nie możesz ich przegapić. Po prostu palce lizać!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także