×

Grzyby w 3 odsłonach

Już za moment dowiesz się, jak przygotować grzyby w 3 odsłonach. I to w bardzo prosty i szybki sposób, o czym przekonasz się już za moment.

Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, warto podkreślić jedną rzecz. Każdy z nas powinien mieć kilka sprawdzonych pomysłów na ciekawe przekąski, które możesz zaserwować swoim bliskim każdego dnia. I tak się składa, że jesienią na naszych stołach królują grzyby, dlatego nie mogło zabraknąć ich również w naszej kuchni. Z Tobą będzie tak samo. Na pewno spodobają Ci się nasze dzisiejsze propozycje.

Wszystkie przekąski z grzybami przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Zobacz także: Rogaliczki z dynią – jesienny deser w wersji mini

  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas pieczenia: 38 minut
  • Kuchnia: polska

Margherita portobello

  • 4 pieczarki portobello
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki sosu pomidorowego
  • 100 g tartej mozzarelli

Grzyby w marynacie

  • 200 g jadalnych grzybów
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 szkl. soku z cytryny
  • 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki

Pieczarki w panierce

  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. panierki
  • 1 łyżka sosu sriracha
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 9 brązowych pieczarek
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Margherita portobello

Jako pierwszą przekąskę na ciepło przygotujemy grzyby a’la margherita.

W tym celu polej pieczarki portobello oliwą z oliwek. Następnie dopraw do smaku przy pomocy soli i pieprzu. W środku kapelusza umieść również sos pomidorowy. Rozprowadź go przy pomocy łyżki. Na koniec rozsyp w każdym grzybie tartą mozzarellę.

grzyby w trzech odsłonach

Na koniec gotowe przekąski wstaw do Ovi Smart na 10 minut. Piecz je w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Smacznego!

grzyby w trzech odsłonach

 

Grzyby w marynacie

Jako drugą przekąskę przygotujemy grzyby w marynacie. Tym razem zaczniemy od przygotowania marynaty.

W dużej misce umieść oliwę z oliwek, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Nie zapomnij również o soli i pieprzu, po czym połącz wszystkie składniki przy pomocy kuchennej rózgi.

grzyby w trzech odsłonach

Na koniec wrzuć do powstałej marynaty umyte i osuszone grzyby, po czym piecz w Ovi przez 8 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). I gotowe!

grzyby w trzech odsłonach

Pieczarki w panierce

Na koniec przygotujemy grzyby w panierce.

Cały proces rozpocznij od zrobienia marynaty. W małej misce połącz roztrzepane jajka, sos sriracha, sos worcestershire, pieprz oraz sól. Dokładnie wymieszaj. Następnie zanurz brązowe pieczarki w powstałej mieszance, po czym obtocz w panierce.

grzyby w trzech odsłonach

Na koniec piecz w Ovi Smart przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Palce lizać!

grzyby w trzech odsłonach

Jak sama widzisz, przygotowanie fajnej i ciekawej przekąski na bazie grzybów wcale nie musi być trudne. Naprawdę wystarczy bardzo niewiele, aby zrobić ucztę dla całej rodziny. Więcej ciekawych pomysłów na oryginalne przepisy czeka na naszej stronie www. Perełka goni perełkę więc nie możesz ich przegapić. Po prostu palce lizać!

 

Pyszności

Z miłości do Pyszności <3

Wybrane dla Ciebie

Łosoś w cieście francuskim. Przepis na rybę

Łosoś w cieście francuskim, to sprawdzony przepis na potrawę, która sprawdzi się zarówno jako obiad dla rodziny, jak i gorące danie na niejednej imprezie. Przygotowanie jest bajecznie proste, a efekt po prostu zwala z nóg. Łosoś w cieście francuskim – jak wybrać rybę? Do łososia w cieście francuskim najlepiej wybrać łososia norweskiego, pacyficznego lub dzikiego […]

genialna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Obłędna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Ta mega szybka i prosta w przygotowaniu rolada z ciasta francuskiego stanie się hitem w każdym domu. Jakie dodatki do niej dodać? Jak ją złożyć i piec? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment! Rolada z ciasta francuskiego na słono Ciasto francuskie to genialny produkt, który skrywa w sobie ogromny potencjał. Może stać się zarówno […]

genialna zimowa herbata w 3 odsłonach

Genialna zimowa herbata w 3 odsłonach. Idealne ciepłe napoje dla Babci i Dziadka

W środku zimy pyszna i rozgrzewająca herbata to idealny pomysł na umilenie długich i zimnych wieczorów. Aby nie było nudno, przygotowaliśmy, aż 3 ciekawe propozycje, które z pewnością skradną Twoje serce! Zimowa herbata – jakie dodatki? Mamy połowę stycznia, dlatego na naszej stronie nie mogło zabraknąć przepisów na rozgrzewające napoje. A skoro już o nich […]

błyskawiczne jabłkowe naleśniki z dodatkami

Jabłkowe naleśniki z dodatkami w kilka minut. Pomysł na śniadanie na słodko

Jabłkowe naleśniki, czyli ciasto naleśnikowe z dodatkiem jabłek, które stały się składnikiem ciasta! W takiej formie ich jeszcze nie jadłeś. Jabłkowe naleśniki. Jak zrobić? Przepis na szybkie śniadanie Podstawą naszego śniadania na słodko są jabłkowe naleśniki. Warto więc przygotować je perfekcyjnie. Dzisiaj przygotowaliśmy je w nieco innej odsłonie. Jabłka wylądowały w ich wnętrzu, zblendowane razem […]

zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami. Szybki i prosty przepis na udany obiad

Z tym przepisem przygotujesz genialny obiad dla calej rodziny. Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami, bo o niej mowa, to nasze najnowsze kulinarne odkrycie! Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, warto dodać, że na naszej stronie internetowej czeka na Ciebie wiele pomysłów na pyszną zapiekankę w przeróżnej formie. U nas znajdziesz m.in. zapiekanki tostowe, makaronowe, ryżowe i […]

gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Takich gołąbków jeszcze u nas nie było. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze genialnie się prezentują. Co więcej, z tym przepisem w Twojej kuchni pojawi się świeżość i oryginalność. Gołąbki to jedno z najbardziej popularnych dań w naszym kraju. I nic w tym dziwnego, skoro są mega pyszne i zawsze kojarzą się nam z […]

zamknij