Pierś z indyka w żurawinowej glazurze. Pomysł na świąteczny obiad

Pierś z indyka w żurawinowej glazurze prezentuje się niesamowicie i świetnie sprawdzi się na świąteczny obiad. Pomysł na dnie, który oczaruje gości. Idealnie soczyste mięso i delikatnie słodki sos, to połączenie idealne.

Przepis na pierś z indyka w żurawinowej glazurze

Przygotowanie piersi z indyka jest o wiele łatwiejsze niż pieczenie tego ptaka w całości. Dodatkowo, zajmie Ci o wiele mniej czasu, a same piersi są na tyle duże, że na świątecznym stole będą wyglądać naprawdę efektownie.

Pyszny indyk kojarzy nam się z ucztą w stylu amerykańskim, gdzie zarówno w czasie Święta Dziękczynienia, jak i świąt, odgrywa ważną rolę.

Jak zrobić sos żurawinowy do piersi z indyka?

W roli sosu do piersi z indyka występuje tutaj żurawinowa glazura, która zostaje po upieczeniu. Możesz przetrzeć ją przez sitko, żeby miała gładszą konsystencję. Jeśli Ty i Twoja rodzina jesteście fanami słodko-kwaśnych sosów do mięs, to śmiało przygotuj 1,5 porcji sosu żurawinowego (glazury).

Tak przygotowaną pierś z indyka w żurawinowej glazurze podawaj z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Sprawdzi się tutaj pyszny i chrupiący colesław.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×