Pierś z indyka w żurawinowej glazurze. Pomysł na świąteczny obiad

Pierś z indyka w żurawinowej glazurze prezentuje się niesamowicie i świetnie sprawdzi się na świąteczny obiad. Pomysł na dnie, który oczaruje gości. Idealnie soczyste mięso i delikatnie słodki sos, to połączenie idealne.
Przepis na pierś z indyka w żurawinowej glazurze
Przygotowanie piersi z indyka jest o wiele łatwiejsze niż pieczenie tego ptaka w całości. Dodatkowo, zajmie Ci o wiele mniej czasu, a same piersi są na tyle duże, że na świątecznym stole będą wyglądać naprawdę efektownie.
Pyszny indyk kojarzy nam się z ucztą w stylu amerykańskim, gdzie zarówno w czasie Święta Dziękczynienia, jak i świąt, odgrywa ważną rolę.
Jak zrobić sos żurawinowy do piersi z indyka?
W roli sosu do piersi z indyka występuje tutaj żurawinowa glazura, która zostaje po upieczeniu. Możesz przetrzeć ją przez sitko, żeby miała gładszą konsystencję. Jeśli Ty i Twoja rodzina jesteście fanami słodko-kwaśnych sosów do mięs, to śmiało przygotuj 1,5 porcji sosu żurawinowego (glazury).
Tak przygotowaną pierś z indyka w żurawinowej glazurze podawaj z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Sprawdzi się tutaj pyszny i chrupiący colesław.
Komentarze