PrzepisJajko sadzone z piekarnika. Ile piec? Z czym serwować?

Jajko sadzone z piekarnika. Ile piec? Z czym serwować?

Jajko sadzone z piekarnika. Ile piec? Z czym serwować?
Ewa
16.03.2022 07:00

Jajko sadzone z piekarnika to sprawdzony przepis na śniadanie. Możesz zaserwować je w nietypowym, puszystym wydaniu. Wystarczy kilka minut.

Jajko sadzone z piekarnika. Jak zrobić i jaki czas pieczenia?

Zwykłe jajka przygotowane w niezwykły sposób będą pysznym śniadaniem dla całej rodziny. Białka ubiliśmy osobno na sztywną pianę, dzięki czemu podczas pieczenia zamieniły się w puszystą chmurkę. Żółtka wyglądają jak piękne słońca, które wyłania się zza chmur. Jak zrobić jajko sadzone z piekarnika?

To bardzo prosty i efektowny przepis. Dzięki takiej formie podania świetnie nadaje się na kulinarne eksperymenty dla największych niejadków.

Jakie dodatki do jajka sadzonego z piekarnika? Do naszych puszystych jajek sadzonych dodaliśmy również parmezan i szynkę. To prawdziwa petarda, której nie da się odmówić!

Ile piec jajko sadzone z piekarnika i jak je zrobić? Wszystko wyjaśniamy poniżej.

Składniki

Jajko sadzone z piekarnika – składniki

  1. 4 jajka
  2. 150 g szynki drobiowej
  3. 40 g parmezanu
  4. szczypta soli
  5. szczypiorek do posypania

Jak zrobic jajko sadzone z piekarnika?

Przygotowanie puszystych jajek sadzonych z piekarnika jest naprawdę proste, o czym za chwilę się przekonasz!

Zacznij od oddzielenia białka od żółtka. Zrób to delikatnie, żeby żółtka nie rozpłynęły się i zachowały jeden kształt. Po rozbiciu zostaw je w skorupce, nie przekładaj na talerz- łatwiej będzie Ci je zachować w formie i przełożyć później do pieczenia.

Białka z czterech jaj ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodaj pokrojoną w kostkę szynkę drobiową i parmezan. Wymieszaj delikatnie przy pomocy szpatułki. Zamiast parmezanu możesz użyć też żółtego sera. Zetrzyj go na mniejszych oczach tarki.

Ile piec jajko sadzone z piekarnika?

Z ubitych białej przy pomocy kuchennej łyżki uformuj 4 chmurki. W środku zrób łyżką wgłębienie i wstaw do piekarnika na 3-4 minuty (temp. 170 stopni Celsjusza).

Po tym czasie na wgłębienie w chmurkach wyłóż delikatnie żółtko i piecz przez kolejne 2-3 minuty.

Serwowanie jajka sadzonego z piekarnika

Po tym czasie nasz jajka sadzone z piekarnika są gotowe.

Jajka sadzone przełóż na talerz i udekoruj pokrojonym drobno szczypiorkiem. Podawaj na ciepło.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także