PrzepisJak zrobić desery na bazie napojów Ekipy? Przepis na trzy ciekawe przekąski na słodko

Jak zrobić desery na bazie napojów Ekipy? Przepis na trzy ciekawe przekąski na słodko

Jak zrobić desery na bazie napojów Ekipy? Przepis na trzy ciekawe przekąski na słodko
Pyszności
29.11.2021 14:30, aktualizacja: 27.12.2021 22:29

Napoje od Ekipy jako desery. Postanowiliśmy przygotować na ich bazie 3 ciekawe słodkie przekąśki, które zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

Trzy desery z napojem Ekipy. Jak zrobić?

Z końcem września na sklepowych półkach pojawiły się napoje sygnowane logiem popularnej Ekipy. Są to oranżady w dwóch smakach: cytrynowym i truskawkowym, czyli takich, w jakich można było kupić wypuszczone wcześniej lody.

Desery z napojem Ekipy. Brzmi pysznie i tak też smakuje. W kuchni lubimy trochę poszaleć, więc i tym razem wymyśliliśmy coś nietypowego. Napoje znanych youtuberów zamieniliśmy w pyszne desery.

Dziś w naszej kuchni stworzyliśmy zebrę z polewą czekoladową, deser na zimno i domowe galaretki w dwóch smakach.

Zobacz 3 przepisy na desery z napojem Ekipy. Krok po kroku tłumaczy, jak je zrobić.

Zobacz także:
Domowe lody Ekipy
Domowe lody Ekipy

Składniki

Ciasto zebra z napojem Ekipy – składniki

  1. 4 jajka
  2. 200 g cukru
  3. 250 ml oleju roślinnego
  4. 480 g mąki tortowej
  5. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  6. 250 ml napoju Ekipy o smaku truskawki
  7. 250 ml napoju Ekipy o smaku cytryny
  8. Do dekoracji:
  9. 1 szklanka polewy czekoladowej
  10. świeże owoce

Deser na zimno z napojem Ekipy – składniki

  1. Smak truskawkowy:
  2. 250 ml napoju Ekipy o smaku truskawki
  3. 180 ml wrzątku
  4. 1 galaretka truskawkowa
  5. 6-8 truskawek
  6. 2-3 krople czerwonego barwnika spożywczego
  7. Smak cytrynowy:
  8. 250 ml napoju Ekipy o smaku cytryny
  9. 180 ml wrzątku
  10. 1 galaretka cytrynowa
  11. 2-3 krople żółtego barwnika spożywczego
  12. Do dekoracji:
  13. bita śmietana
  14. świeże owoce
  15. świeże listki mięty

Domowe galaretki z napojem Ekipy – składniki

  1. Smak truskawkowy:
  2. 500 ml napoju Ekipy o smaku truskawki
  3. 4 łyżki żelatyny
  4. 60 ml wody
  5. 1 szklanka drobnego cukru
  6. Smak cytrynowy:
  7. 500 ml napoju Ekipy o smaku cytryny
  8. 4 łyżki wody
  9. 60 ml wrzątku
  10. 1 szklanka drobnego cukru

Jak zrobić ciasto zebra z napojem Ekipy?

Pracę nad dzisiejszymi przepisami rozpoczynamy od przygotowania kultowego ciasta w dwóch kolorach. Mowa tu oczywiście o pysznej zebrze z napojem Ekipy w składzie.

W suchej i czystej misce ubij jajka z drobnym cukrem. Po kilku minutach uzyskana mieszanka powinna stać się puszysta i nabrać jaśniejszego koloru. Dopiero wtedy do miski możesz zacząć dodawać małymi partiami na przemian mąkę, olej i proszek do pieczenia. Miksuj cały czas masę, żeby składniki się połączyły.

Obraz

Kiedy wszystkie składniki ładnie się już połączą, powstałą mieszankę podziel na dwie miski. Do pierwszej dodaj napój o smaku truskawki oraz czerwony barwnik, po czym dokładnie wymieszaj. Natomiast do drugiej miski dodaj napój o smaku cytryny oraz żółty barwnik.

Obraz

Formę do pieczenia o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Na środku rozlej trochę różowej mieszanki. Następnie na środku masy  rozlej trochę żółtego miksu. I tak na zmianę, aż wypełnisz całą formę. Ile czasu piec ciasto zebra z napojem Ekipy? Kiedy skończysz to zadanie, wstaw formę do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do tego zadania wybierz program "góra-dół".

Obraz

Jeśli nie wiesz, jak upewnić się czy ciasto jest już gotowe, służmy pomocą. Po 40 minutach uchyl drzwiczki piekarnika, po czym nakłuj delikatnie ciasto wykałaczką. Jeśli będzie sucha po wyjęciu, to znak, że nasze ciasto jest już gotowe.

Kiedy ciasto będzie się piekło w piekarniku, przygotuj domową polewę czekoladową. Sprawdzony przepis jak to zrobić, już na Ciebie czeka! Ostudzone ciasto udekoruj polewą czekoladową oraz owocami. I to wszystko!

Obraz

Deser na zimno z galaretkami z napojem Ekipy

Czas przygotować dwukolorowy deser na zimno z galaretkami z napojem Ekipy, który stał się hitem w naszym domu od pierwszego kęsa.

Tym razem pracę nad przepisem rozpocznij od pokrojenia w drobną kostkę świeżych truskawek. Następnie rozpuść truskawkową galaretkę w 180 ml wrzątku. Powstałą mieszankę połącz następnie z napojem o smaku truskawki od Ekipy.

Zamiast truskawek możesz użyć również malin lub borówek.

Na blacie kuchennym ułóż małą miseczkę. W środku umieść szklankę pod kątem, po czym wypełnij ją 3 garściami świeżych truskawek. Następnie wypełnij szklanki wcześniej przygotowaną mieszanką, po czym odstaw do lodówki do stężenia.

Obraz

Kiedy pierwsza warstwa będzie już gotowa, przygotuj drugi miks. Tym razem rozpuszczoną we wrzątku galaretkę cytrynową połącz z napojem o smaku cytryny.

Na blacie kuchennym umieść szklanki, po czym ostrożnie wypełnij je przy pomocy żółtej mieszanki. Pamiętaj, aby nie wypełnić szklanki w całości, aby na wierzchu naszego deseru można było zrobić dekoracje z bitej śmietany i świeżych owoców. Szklanki z różową i żółtą mieszanką wstaw ponownie do lodówki.

Obraz

Po 3-4 godzinach deser jest już gotowy. Przełóż bitą śmietanę do rękawa cukierniczego, po czym udekoruj każdy deser. Nie zapomnij również o kolorowych owocach oraz listkach świeżej mięty. Smacznego!

Domowe galaretki z napojem Ekipy

I na koniec nie lada gratka dla maluchów. Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować domowe galaretki z napojem Ekipy w dwóch smakach!

Na blacie kuchennym umieść dwie miseczki z żelatyną w proszku. Następnie dodaj do każdego naczynia wodę, po czym dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane mieszanki odstaw do napęcznienia.

W międzyczasie podgrzej na palniku 500 ml napoju Ekipy o smaku truskawki. Po czym połącz mieszankę z napęczniałą żelatyną. Dokładnie wymieszaj, a następnie przelej do formy wyłożonej folią spożywczą. Dzięki temu rozwiązaniu, bez problemu wyjmiesz gotową galaretkę z naczynia.

Obraz

Powyższy schemat wykorzystaj również w przypadku napoju Ekipy o smaku cytryny. Rozlane mieszanki w naczyniach odstaw do lodówki na kilka godzin, aż całkowicie stężeją.

Po kilku godzinach wyjmij gotowe galaretki z formy, po czym pokrój je na mniejsze kawałki. Przed podaniem obtocz każdą galaretkę w drobnym cukrze. I to wszystko!

Obraz

Teraz już wiesz, jak przygotować 3 genialne desery na bazie napojów Ekipy w szybki i prosty sposób. Więcej pomysłów na ciekawe przepisy czeka w naszej bogatej bazie. Na pewno znajdziesz tam wiele fenomenalnych perełek kulinarnych!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także