Jak zrobić japońskie naleśniki z owocową polewą domowej roboty? Przepis na fluffy pancakes

Jak zrobić japońskie naleśniki z owocową polewą domowej roboty? Przepis na fluffy pancakes

Jak zrobić japońskie naleśniki z owocową polewą domowej roboty? Przepis na fluffy pancakes
Pyszności
11.01.2022 10:00, aktualizacja: 17.01.2022 08:05

Już za moment dowiesz się, jak zrobić japońskie naleśnikii, czyli fluffy pancakes. Co więcej, poznasz nasz sprawdzony patent na przygotowanie domowej roboty polewy owocowej. Ten duet to idealny pomysł zarówno na śniadanie, jak i deser dla całej rodziny.

Przepis na japońskie naleśniki (fluffy pancakes). Jak zrobić?

Japońskie naleśnik nieco przypominają amerykańskie pancakes lub nasze polskie racuchy. Są delikatne i wyglądają jak puchate chmurki, skąd wzięła się ich nazwa – fluffy pancakes

Mogłoby się wydawać, że ich przygotowanie jest trudne, jednak z naszym przepisem poradzisz sobie bez problemu.

Puszyste japońskie naleśniki pokochał cały świat. Dzięki temu, że prezentują się bardzo smakowicie, to w Internecie stały się po prostu hitem. Omletowe chmurki z domowym sosem owocowym skradną Twoje serce.

Jak zrobić puszyste naleśniki? Przepis na fluffy pancakes, który podbija sieć poniżej. W czym tkwi sekret puszystych naleśników?

Pyszny miks z truskawek, borówek i malin przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki

Japońskie naleśniki (fluffy pancakes) – składniki

  1. 4 jajka
  2. 1/3 szklanki mleka
  3. 1/2 szklanki mąki pszennej
  4. 1/3 szklanki cukru pudru
  5. 1 szczypta soli
  6. opcjonalnie: aromat waniliowy

Polewa z owoców do naleśników – składniki

  1. 120 g malin
  2. 100 g borówek amerykańskich
  3. 150 g truskawek
  4. 1/2 szklanki miodu

Jakie ciasto na japońskie naleśniki?

Pracę nad japońskimi naleśnikami rozpocznij od oddzielenia żółtek od białek, co ma kluczowe znaczenie w tym przepisie.

W końcu zależy nam, aby uzyskać efekt mega puszystych naleśników, a osiągniemy go dzięki ubitym białkom. W czystej i suchej misce średniej wielkości połącz ze sobą: żółtka, mleko oraz mąkę przesianą przez sitko. Dzięki temu zabiegowi będą jeszcze bardziej puszyste, bo wraz z przesianą mąką do ciasta dostanie się powietrze, które nada lekkości. Możesz na tym etapie dodać również odrobinę aromatu waniliowego.

Obraz

Wrzucone do miski składniki wymieszaj przy pomocy kuchennej rózgi. Powstałą mieszankę odstaw na bok i zajmij się ubiciem białek. W tym celu umieść w osobnej misce białka i szczyptę soli, po czym ubij je przy pomocy robota kuchennego. Kiedy powstanie już sztywna piana, zacznij dodawać do miski małymi porcjami cukier puder. Tak powstaje ciasto na japońskie naleśniki (fluffy pancakes).

Obraz

Na koniec połącz ostrożnie i powoli obie mieszanki. Białka dodaj do miski z żółtkami, nie odwrotnie, rób to małymi porcjami. Całość delikatnie mieszaj łopatką kuchenną.

Obraz

Smażenie japońskich naleśników – ile łyżek ciasta?

Zabieramy się za smażenie naszych japońskich naleśników.

Na palniku ustaw patelnię i rozgrzej ją. Następnie przy pomocy gałki do lodów przenieś i uformuj na patelni małe naleśniki. Jeśli nie masz gałkownicy, to użyj zwykłej łyżki i foremki do pieczenia. Ile ciasta na jednego japońskiego naleśnika? Wykładaj ok. 3 łyżki masy do formy na patelni.

Obraz

Japońskie naleśniki – czas pieczenia. Gdy masa lekko się podniesie i zaczną pojawiać się bąbelki, delikatnie przewróć. Placuszki koniecznie smaż pod przykryciem, żeby nie były surowe. Wystarczy ok.  2-3 minuty z każdej strony. Fluffy pancakes smaż na minimalnej ilości tłuszczu i na nieprzywierającej patelni. Gotowe naleśniki powinny mieć piękny, złocisty kolor.

Owocowa polewa do japońskich naleśników. Jak zrobić?

I ostatni element naszego przepisu – owocowa polewa, którą przygotujesz w mgnieniu oka zaledwie z 4 składników.

Składniki na polewę owocową do japońskich naleśników. Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku, to połączyć w blenderze truskawki, borówki amerykańskie, maliny oraz miód. Oczywiście możesz użyć tu zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców. W drugim przypadku do zamrożonych składników dodaj dodatkowo 1/2 szklanki wody.

Obraz

Co więcej, miód możesz zastąpić zwykłym cukrem pudrem. I to wszystko! Japońskie naleśniki tuż przed podaniem udekoruj owocową polewą i nie zwlekaj z ich serwowaniem, ponieważ na ciepło smakują najlepiej.

Obraz

Jak widzisz, przygotowanie japońskich naleśników nie jest wcale takie trudne. A w połączeniu z naszą owocową polewą tworzą idealny duet, któremu nie odmówi nawet największy niejadek!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także