PrzepisDania główneKanapka z pieczoną karkówką i warzywami. Przepis i wykonanie. Chrupiąca bagietka na bogato

Kanapka z pieczoną karkówką i warzywami. Przepis i wykonanie. Chrupiąca bagietka na bogato

Kanapka z pieczoną karkówką i warzywami. Przepis i wykonanie. Chrupiąca bagietka na bogato
Pyszności
09.02.2022 16:30, aktualizacja: 15.02.2022 12:37

Pieczona karkówka z warzywami to gotowy pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Jak ją przygotować i piec? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment. Oto przepis na kanapki z pieczoną karkówką i warzywami.

Kanapka z pieczoną karkówką – przepis, składniki, wykonanie

Karkówka zazwyczaj kojarzy się nam z sezonem grillowym. Zasługuje jednak na miejsce w kuchni nie tylko podczas majówkowych spotkań. Mamy dla Ciebie sprawdzony patent, jak przygotować pyszną pieczoną karkówkę w formie szaszłyków.

Upieczone mięso zamknęliśmy w chrupiącej bagietce, którą po brzegi wypełniliśmy dodatkowo warzywami i musztardą. Taka kanapka na bogato sprawdzi się nie tylko na drugie śniadanie, ale również w formie obiadu, bo jest naprawdę sycąca. Jak zrobić kanapkę z pieczoną karkówką i warzywami?

Coś nam mówi, że dzisiejsza kombinacja chrupkiego pieczywa i pieczonej karkówki przypadnie Ci do gustu. W naszych domach przepis ten stał się prawdziwym hitem. U Ciebie będzie tak samo!

Przepis na kanapkę z pieczoną karkówką i warzywami poniżej. Sprawdź składniki i przygotowanie krok po kroku.

Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki

Karkówka – składniki

  1. 5 plastrów karkówki
  2. 3 łyżki oleju roślinnego
  3. 1 łyżka słodkiej papryki
  4. 1 łyżka suszonego czosnku
  5. 1 łyżka ziół prowansalskich
  6. 1,5 łyżeczki soli
  7. 1 łyżeczka pieprzu
  8. 2 ziemniaki
  9. 3 ogórki kiszone
  10. 1 cebula czerwona

Dodatki do kanapki z pieczoną karkówką i warzywami

  1. 4 półbagietki
  2. zielona sałata
  3. 4 łyżki musztardy

Jak przygotować karkówkę – przyprawy do mięsa?

Pracę nad przepisem na kanpakę z pieczoną karkówką i warzywami rozpocznij od przygotowania karkówki.

Jeśli kupiłaś mięso w jednym kawałku, podziel je w cienkie plastry o grubości 2-3 cm. Aby deska nie przemieszczała się podczas pracy nad mięsem, pomiędzy deską do krojenia a blatem kuchennym umieść nawilżoną ściereczkę kuchenną lub ręcznik papierowy.

Obraz

Dzięki temu trikowi, będziesz mieć pewność, że deska nie będzie przemieszczać się na blacie podczas pracy nad mięsem, a Ty potniesz mięso w prosty i szybki sposób.

Jak zrobić kanapkę z pieczoną karkówką i warzywami? Plastry z karkówki ułóż na desce do krojenia, blisko siebie. Następnie każdy element polej  delikatnie olejem roślinnym i posyp: ziołami prowansalskimi, słodką papryką, suszonym czosnkiem, solą i pieprzem. Nie przesadzaj z ilością oleju, żeby mięso nie było później zbyt tłuste. Mięso możesz przygotować dzień wcześniej, zamknąć w pojemniku i schować do lodówki. Smak mięsa jeszcze lepiej przejdzie przyprawami.

Obraz

Szaszłyk z karkówki z piekarnika – przepis, składniki

Czas przygotować warzywa do naszego przepisu na kanapkę z pieczoną karkówką i warzywami.

Obierz i pokrój ziemniaki w cienkie talarki w robocie kuchennym. Następnie potnij w podłużne plastry ogórki kiszone. Nie zapomnij również o czerwonej cebuli, którą należy pokroić w cienkie plastry.

Na desce do krojenia ułóż plaster karkówki. Bezpośrednio na mięsie umieść talarki ziemniaczane, krążki cebuli oraz plastry ogórka. Całość zabezpiecz przy pomocy dwóch patyczków na szaszłyki. Powtórz wszystkie warstwy do wyczerpania składników.

Jak oceniasz przepis na kanapkę z pieczoną karkówką i warzywami?

Obraz

Pieczenie i podanie karkówki z warzywami

Przygotowaną konstrukcję wstaw do nagrzanego piekarnika.

Karkówka z warzywami – czas pieczenia. Ułóż ją w poziomie na naczyniu żaroodpornym, w taki sposób, aby końcówki patyczków na szaszłyki wystawały poza formę. Piekarnik ma pracować przez 60 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Do przygotowania tego dania wykorzystaj program "góra-dół".

Obraz

Po upieczeniu ustaw konstrukcję w pionie, po czym zacznij kroić całość z góry do dołu.

Teraz zajmij się bagietką. Natnij pieczywo w pionie, przez całą długość. Następnie rozprowadź na każdej połówce pieczywa musztardę. Na koniec dodaj zieloną sałatę oraz kawałki upieczonej karkówki i warzyw. Oczywiście, zamiast musztardy możesz użyć innego sosu: sprawdzi się tutaj ketchup, sos czosnkowy i sos bbq.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także