×

Kapsalon – przepis krok po kroku na kultowy fast food. Jakie składniki są potrzebne?

Kapsalon to jeden z najpopularniejszych fast-foodów ostatnich lat. Holenderska potrawa podbiła serca Polaków. I nic w tym dziwnego, bo domowa wersja fast-fooda jest prosta w przygotowaniu i smakuje o niebo lepiej niż jej barowa wersja.
Kolorowa, chrupiąca sałatka, soczyste kawałki kurczaka, ciągnący się ser i lubiane przez wszystkich frytki, to coś, co polubi każdy.

Kapsalon – przepis na domowy fast food. Jak go zrobić?

Kapsalon w języku niderlandzkim oznacza dosłownie „salon fryzjerski”. Jak można się zatem domyślić- pomysłodawcą tej potrawy był Nathaniël Gomes, fryzjer z Rotterdamu. Postanowił połączyć siły ze znajdującą się niedaleko jego salonu restauracją, która serwuje shoarmę (kurczak w aromatycznych przyprawach, serwowany w kawałkach). Fryzjer połączył swoje ulubione składniki w jedną potrawę, restauracja zapiekła je w piecu i tak w 2003 roku powstał kapsalon. Klienci musieli być zachwyceni – nie dość, że wychodzili z nienagannie ułożoną fryzurą, to na dodatek najedzeni.

Kapsalon to potrawa warstwowa, trochę jak znana wszystkim sałatka gyrosowa. Na samym dole znajdują się upieczone frytki, później kawałki kurczaka, ser, sałatka i sos czosnkowy. Zdecydowanie nie da się tutaj nudzić, bo różnorodność jest naprawdę spora. Przepis krok po kroku na kapsalon jest naprawdę prosty, a jednocześnie potrafi zaskoczyć.

Składniki na kapsalon

Jeśli chcesz trochę odchudzić swoją potrawę, to możesz przygotować lżejszą wersję sosu czosnkowego, na bazie samego jogurtu. Czasami jednak warto pozwolić sobie na odrobinę kulinarnego grzechu.

Kapsalon nie jest w ogóle wymagającym daniem, a z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Na jego przygotowanie trzeba zarezerwować sobie trochę czasu, bo trzeba osobno usmażyć frytki, kurczaka i jeszcze zapiec wszystko razem. Czas, który spędzisz w kuchni, zwróci się jednak z nawiązką w postaci pysznego dania. Kolejnym krokiem na kapsalon jest użycie gotowych, mrożonych frytek skróci czas przygotowania, ale jeśli masz taką ochotę, to możesz śmiało przygotować je w domowej wersji.

Kapsalon to świetny pomysł na obiad. Idealnie sprawdzi się na deszczowe i pochmurne dni i rozpogodzi Cię od środka. To dowód na to, że fast-food może być naprawdę smaczny!

Przepis na domowy kapsalon krok po kroku poniżej.

  • Czas przygotowania: 25 minut
  • Czas pieczenia: 20 minut
  • Kuchnia: holenderska

Kapsalon: Warstwa z frytkami

  • 400 g frytek mrożonych
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki soli

Kapsalon: Kurczak

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki czosnku suszonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego

Kapsalon: Sos

  • 100 g jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • szczypta soli i pieprzu

Dodatkowe składniki do kapsalonu

  • 1/2 sałaty lodowej
  • 1 pomidor
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  • 6-8 plastrów żółtego sera

Kapsalon krok po kroku. Zacznijmy od frytek

Przygotuj foremki na kapsalon lub formę do pieczenia.

Umieść w niej mrożone frytki, dodaj do nich sól, oregano i czosnek suszony. Następnie wstaw do piekarnika i piecz według instrukcji na opakowaniu.

Możesz również przygotować frytki samodzielnie z ziemniaków. Pamiętaj tylko, że przed włożeniem ich do formy musisz je upiec podobnie jak mrożone.

Zamarynuj kurczaka do kapsalonu

Czas na przygotowanie soczystego kurczaka.

Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój na nieduże kawałki. Włóż kurczaka do miski, dodaj olej i przyprawy i dokładnie wymieszaj.

W naszym przepisie na kapsalon samodzielnie przygotowaliśmy mieszankę przypraw, ale możesz też użyć gotowej przyprawy do gyrosa/kebaba. Wybierz taką, o możliwie najlepszym składzie.

Kurczaka w przyprawach wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż na średnim ogniu przez 5-10 minut (w zależności o d tego, jak duże kawałki przygotowałeś).

Zacznij składać kapsalona. Ostatni krok w naszym przepisie

Kiedy kurczak jest już gotowy, to przełóż go do formy z upieczonymi frytkami.

Na wierzchu umieść plastry żółtego sera. Wstaw do piekarnika na 5 minut.

Przełóż kurczaka do formy do pieczenia. Na wierzchu umieść plastry żółtego sera. Ponownie wstaw do piekarnika na 5 minut.
W tym czasie przygotuj sos. Jogurt grecki, sól, pieprz i czosnek dokładnie wymieszaj.
Pomidora i ogórka umyj i pokrój w plasterki. Sałatę lodową posiekaj.
Na wierzch zapieczonego sera wyłóż pomidora i ogórka, dodaj sałatę lodową i całość polej przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym.

I gotowe!

Nasz fastfood jest już gotowy! Kapsalon krok po kroku jest bajecznie prosty do przygotowania.

Oczywiście, najlepiej smakuje na ciepło.

Jak oceniacie nasz przepis?

kapsalon

 

Wybrane dla Ciebie

Łosoś w cieście francuskim. Przepis na rybę

Łosoś w cieście francuskim, to sprawdzony przepis na potrawę, która sprawdzi się zarówno jako obiad dla rodziny, jak i gorące danie na niejednej imprezie. Przygotowanie jest bajecznie proste, a efekt po prostu zwala z nóg. Łosoś w cieście francuskim – jak wybrać rybę? Do łososia w cieście francuskim najlepiej wybrać łososia norweskiego, pacyficznego lub dzikiego […]

genialna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Obłędna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Ta mega szybka i prosta w przygotowaniu rolada z ciasta francuskiego stanie się hitem w każdym domu. Jakie dodatki do niej dodać? Jak ją złożyć i piec? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment! Rolada z ciasta francuskiego na słono Ciasto francuskie to genialny produkt, który skrywa w sobie ogromny potencjał. Może stać się zarówno […]

genialna zimowa herbata w 3 odsłonach

Genialna zimowa herbata w 3 odsłonach. Idealne ciepłe napoje dla Babci i Dziadka

W środku zimy pyszna i rozgrzewająca herbata to idealny pomysł na umilenie długich i zimnych wieczorów. Aby nie było nudno, przygotowaliśmy, aż 3 ciekawe propozycje, które z pewnością skradną Twoje serce! Zimowa herbata – jakie dodatki? Mamy połowę stycznia, dlatego na naszej stronie nie mogło zabraknąć przepisów na rozgrzewające napoje. A skoro już o nich […]

błyskawiczne jabłkowe naleśniki z dodatkami

Jabłkowe naleśniki z dodatkami w kilka minut. Pomysł na śniadanie na słodko

Jabłkowe naleśniki, czyli ciasto naleśnikowe z dodatkiem jabłek, które stały się składnikiem ciasta! W takiej formie ich jeszcze nie jadłeś. Jabłkowe naleśniki. Jak zrobić? Przepis na szybkie śniadanie Podstawą naszego śniadania na słodko są jabłkowe naleśniki. Warto więc przygotować je perfekcyjnie. Dzisiaj przygotowaliśmy je w nieco innej odsłonie. Jabłka wylądowały w ich wnętrzu, zblendowane razem […]

zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami. Szybki i prosty przepis na udany obiad

Z tym przepisem przygotujesz genialny obiad dla calej rodziny. Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami, bo o niej mowa, to nasze najnowsze kulinarne odkrycie! Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, warto dodać, że na naszej stronie internetowej czeka na Ciebie wiele pomysłów na pyszną zapiekankę w przeróżnej formie. U nas znajdziesz m.in. zapiekanki tostowe, makaronowe, ryżowe i […]

gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Takich gołąbków jeszcze u nas nie było. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze genialnie się prezentują. Co więcej, z tym przepisem w Twojej kuchni pojawi się świeżość i oryginalność. Gołąbki to jedno z najbardziej popularnych dań w naszym kraju. I nic w tym dziwnego, skoro są mega pyszne i zawsze kojarzą się nam z […]

zamknij