Kapsalon – przepis krok po kroku na kultowy fast food. Jakie składniki są potrzebne?

Kapsalon to jeden z najpopularniejszych fast-foodów ostatnich lat. Holenderska potrawa podbiła serca Polaków. I nic w tym dziwnego, bo domowa wersja fast-fooda jest prosta w przygotowaniu i smakuje o niebo lepiej niż jej barowa wersja.
Kolorowa, chrupiąca sałatka, soczyste kawałki kurczaka, ciągnący się ser i lubiane przez wszystkich frytki, to coś, co polubi każdy.

Kapsalon – przepis na domowy fast food. Jak go zrobić?

Kapsalon w języku niderlandzkim oznacza dosłownie „salon fryzjerski”. Jak można się zatem domyślić- pomysłodawcą tej potrawy był Nathaniël Gomes, fryzjer z Rotterdamu. Postanowił połączyć siły ze znajdującą się niedaleko jego salonu restauracją, która serwuje shoarmę (kurczak w aromatycznych przyprawach, serwowany w kawałkach). Fryzjer połączył swoje ulubione składniki w jedną potrawę, restauracja zapiekła je w piecu i tak w 2003 roku powstał kapsalon. Klienci musieli być zachwyceni – nie dość, że wychodzili z nienagannie ułożoną fryzurą, to na dodatek najedzeni.

Kapsalon to potrawa warstwowa, trochę jak znana wszystkim sałatka gyrosowa. Na samym dole znajdują się upieczone frytki, później kawałki kurczaka, ser, sałatka i sos czosnkowy. Zdecydowanie nie da się tutaj nudzić, bo różnorodność jest naprawdę spora. Przepis krok po kroku na kapsalon jest naprawdę prosty, a jednocześnie potrafi zaskoczyć.

Składniki na kapsalon

Jeśli chcesz trochę odchudzić swoją potrawę, to możesz przygotować lżejszą wersję sosu czosnkowego, na bazie samego jogurtu. Czasami jednak warto pozwolić sobie na odrobinę kulinarnego grzechu.

Kapsalon nie jest w ogóle wymagającym daniem, a z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Na jego przygotowanie trzeba zarezerwować sobie trochę czasu, bo trzeba osobno usmażyć frytki, kurczaka i jeszcze zapiec wszystko razem. Czas, który spędzisz w kuchni, zwróci się jednak z nawiązką w postaci pysznego dania. Kolejnym krokiem na kapsalon jest użycie gotowych, mrożonych frytek skróci czas przygotowania, ale jeśli masz taką ochotę, to możesz śmiało przygotować je w domowej wersji.

Kapsalon to świetny pomysł na obiad. Idealnie sprawdzi się na deszczowe i pochmurne dni i rozpogodzi Cię od środka. To dowód na to, że fast-food może być naprawdę smaczny!

Przepis na domowy kapsalon krok po kroku poniżej.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×