Pieczony karp z pieczarkami

pieczony karp z pieczarkami

Karp to ryba, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a dzięki pysznym dodatkom stanie się niezwykle smacznym daniem.

Karp na wigilię

Popularność karpia na wigilijnym stole zawdzięczamy Hilaremu Mincowi. Po wojnie był on ministrem przemysłu, ministrem przemysłu i handlu, wicepremierem ds. gospodarczych.
W 1947 promował rybę hasłem „Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce”. Dlaczego? Powód był bardzo prozaiczny: karp był łatwo dostępny i tani. Zarybiano nim stawy, żeby obsłużyć świąteczne potrzeby Polaków.

Karpia albo się kocha, albo nienawidzi. Dla osób, które nie wyobrażają sobie bez niego świąt przygotowaliśmy fantastyczny przepis na karpia z pieczarkami.

Jak wybrać karpia?

Przede wszystkim wybrana przez nas ryba musi być świeża. Powinna mieć sprężystą i błyszczącą skórę, czerwone oskrzela i wypukłe, niemętne oczy. Nie może być poobijany i uszkodzony. Warto zwrócić uwagę na to, w jakich warunkach hodowany jest karp. Nie od dziś wiadomo, że supermarkety z basenami, gdzie ryby są ściśnięte, to nie najlepsze miejsce na zakupy.

Karp bez zapachu mułu

Żeby pozbyć się zapachu mułu karpia trzeba odpowiednio przygotować. Po oczyszczeniu trzeba obłożyć go pokrojoną cebulą lub polać obficie sokiem z cytryny. Następnie owinąć folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki. Po tym czasie odwinąć rybę, odlać sok/zdjąć cebulę i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.

Danie wigilijne z karpiem w roli głównej przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Prosty przepis krok po kroku znajdziesz poniżej.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×