PrzepisPieczony karp z pieczarkami

Pieczony karp z pieczarkami

Pieczony karp z pieczarkami
Ewa
07.12.2021 09:00, aktualizacja: 04.03.2022 11:59

Karp to ryba, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a dzięki pysznym dodatkom stanie się niezwykle smacznym daniem.

Karp na wigilię

Popularność karpia na wigilijnym stole zawdzięczamy Hilaremu Mincowi. Po wojnie był on ministrem przemysłu, ministrem przemysłu i handlu, wicepremierem ds. gospodarczych.
W 1947 promował rybę hasłem "Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce". Dlaczego? Powód był bardzo prozaiczny: karp był łatwo dostępny i tani. Zarybiano nim stawy, żeby obsłużyć świąteczne potrzeby Polaków.

Karpia albo się kocha, albo nienawidzi. Dla osób, które nie wyobrażają sobie bez niego świąt przygotowaliśmy fantastyczny przepis na karpia z pieczarkami.

Jak wybrać karpia?

Przede wszystkim wybrana przez nas ryba musi być świeża. Powinna mieć sprężystą i błyszczącą skórę, czerwone oskrzela i wypukłe, niemętne oczy. Nie może być poobijany i uszkodzony. Warto zwrócić uwagę na to, w jakich warunkach hodowany jest karp. Nie od dziś wiadomo, że supermarkety z basenami, gdzie ryby są ściśnięte, to nie najlepsze miejsce na zakupy.

Karp bez zapachu mułu

Żeby pozbyć się zapachu mułu karpia trzeba odpowiednio przygotować. Po oczyszczeniu trzeba obłożyć go pokrojoną cebulą lub polać obficie sokiem z cytryny. Następnie owinąć folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki. Po tym czasie odwinąć rybę, odlać sok/zdjąć cebulę i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.

Danie wigilijne z karpiem w roli głównej przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Prosty przepis krok po kroku znajdziesz poniżej.

Składniki

Karp

  1. 1 karp
  2. 1 cebula
  3. 300 g pieczarek
  4. 1 łyżeczka soli
  5. 1/3 łyżeczki pieprzu
  6. natka pietruszki

Dodatki

  1. 800 g ziemniaków
  2. 2 czerwone cebule
  3. 1 czerwona papryka
  4. 1 żółta papryka
  5. 2 łyżki oleju roślinnego
  6. 1 łyżeczka soli

Karp

Zacznij od przygotowania ryby.

Odetnij głowę, płetwy i ogon. Następnie pozbądź się również łusek z karpia i dopraw rybę przy pomocy soli. Tutaj odsyłamy Cię też do wstępu, gdzie zdradzamy patent, jak przygotować karpia, który nie będzie miał posmaku mułu.

Kupując karpia wybierz okaz, który waży nie więcej niż 2,5 kg. Im większa ryba, tym starsza. A co za tym idzie- może być w niej większy posmak mułu. Małe okazy najczęściej mają więcej ości, ale ich mięso jest smaczniejsze.

W naszym przepisie nie usuwaliśmy skóry. Możesz to jednak zrobi

Farsz

Kiedy karp jest już wstępnie przygotowany, to czas zrobić farsz, którym później naładujemy nasza rybę.

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni z odrobiną oleju. Dorzuć pieczarki i smaż razem, aż grzyby stracą objętość.  Przełóż zawartość patelni do miski i dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz.

Umieść farsz w środku ryby.

Pieczenie

Do pieczenia użyliśmy Ovi Smart marki Philips. Dzięki odpowiedniemu programowi urządzenie samo ustawi czas i temperaturę pieczenia odpowiednią dla wagi ryby.

Ułóż w Ovi ugotowane ziemniaki. Następnie dodaj nafaszerowanego karpia i kolorowe warzywa pokrojone w kawałki. Całość delikatnie polej olejem i posyp solą. Wybierz program "ryba" i to wszystko. Urządzenie wykona całą pracę za Ciebie!

Jeśli chcesz przygotować danie w piekarniku, to piecz rybę przez ok. 40 minut bez termoobiegu.

Gotowe

Nasza ryba jest już gotowa!

Najlepiej smakuje na ciepło. To gotowy obiad dla rodziny, bo jednocześnie razem z rybą piekła się porcja warzyw i pyszne ziemniaczki.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także