PrzepisKolorowe szaszłyki z kurczakiem i warzywami z piekarnika. Pomysł na chrupiącą przekąskę

Kolorowe szaszłyki z kurczakiem i warzywami z piekarnika. Pomysł na chrupiącą przekąskę

Kolorowe szaszłyki z kurczakiem i warzywami z piekarnika. Pomysł na chrupiącą przekąskę
Ewa
04.03.2022 21:00

Kolorowe szaszłyki z kurczakiem i warzywami to fantastyczny pomysł na chrupiącą przekąskę, która sprawdzi się nie tylko w sezonie grillowym. Z łatwością przygotujesz je w swoim piekarniku.

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami z piekarnika. Jak zrobić?

Chociaż szaszłyki z kurczakiem i warzywami kojarzą się nam głównie z sezonem grillowym, to bez problemu możesz przygotować je również wtedy, gdy aura za oknem nie zachęca do rozpalania grilla. Do przygotowania takiej chrupiącej przekąski wystarczy piekarnik.

Szaszłyki to również świetny sposób na to, żeby przemycić do swojego posiłku dodatkową porcję warzyw. Chrupiąca panierka z dodatkiem przypraw sprawi, że każdy oniemieje z zachwytu. Takich szaszłyków z kurczakiem z piekarnika jeszcze nie jadłeś/aś!

Jakie mięso i warzywa na szaszłyki z piekarnika?

W naszym przepisie wybraliśmy kurczaka, ale możesz również sięgnąć po pierś z indyka. Jeśli chodzi o warzywa – postawiliśmy na paprykę, cukinię i bakłażana, które dostępne są cały rok. Możesz jednak śmiało eksperymentować. Świetnie sprawdzą się tutaj również cebula czy pieczarki.

Dzięki temu, że pieczemy nasze szaszłyki z kurczakiem i warzywami w piekarniku, to są one lżejszą przekąską.

Składniki

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami – składniki

  1. 2 piersi z kurczaka
  2. 1/2 cukinii
  3. 1/2 bakłażana
  4. 1 papryka czerwona i żółta
  5. 1 szklanka mleka
  6. 1 jajko
  7. łyżeczka soli
  8. 1/2 łyżeczki pieprzu
  9. łyżeczka słodkiej papryki
  10. 3 szklanki płatków kukurydzianych

Jak zrobić szaszłyki z kurczakiem i warzywami z piekarnika?

Przygotowanie szaszłyków z kurczakiem i warzywami jest naprawdę proste, a wyglądają bardzo efektownie.

Filet z kurczaka podziel na paski. Muszą być one na tyle szerokie i grube, żeby dało się je nabić na patyczek do szaszłyków.

Paprykę, cukinię i bakłażana dokładnie umyj i pokrój w paski takiej długości, jak kurczak. Kolorowa papryka nie różni się od siebie smakiem, ale w wersji czerwonej i żółtej prezentuje się po prostu ładnie.

Warzywa i mięsa ułóż jak na zdjęciu poniżej. Następnie dodaj patyczki na szaszłyki. Jak widzisz, nasze szaszłyki występują w wersji max.

Panierowanie

To, co wyróżnia nasze kolorowe szaszłyki to pyszna, chrupiąca panierka.

Jak ją przygotować?

Płatki kukurydziane pokrusz. Możesz włożyć je do woreczka i kilka razy przejechać po nich wałkiem. Dzięki temu, że będą w woreczku oszczędzisz sobie sprzątania. Pamiętaj, że muszą to być zwykłe płatki kukurydziane. Bez dodatku miodu czy też orzeszków.

W misce stwórz mieszankę z mąki pszennej, soli, pieprzu, słodkiej papryki, jajka i mleka. Dokładnie wymieszaj. Ma mieć konsystencję gęstszą niż ciasto na naleśniki, żeby dokładnie otoczyła szaszłyki i pozwoliła pokruszonym płatkom przykleić się do naszego dania.

Jeśli wolisz nieco ostrzejsze smaki to część słodkiej papryki możesz zamienić na paprykę ostrą lub chilli.

Obtocz szaszłyka w przygotowanej mieszance i płatkach śniadaniowych. Postaraj się zrobić to tak, żeby płatki równomiernie przykryły powierzchnię.|

Następnie wstaw nasze chrupiące szaszłyki do piekarnika na 30 minut (temp. 190 stopni Celsjusza, góra-dół). Dzięki pieczeniu w piekarniku ograniczasz tłuszcz. W ten sposób pomimo panierki szaszłyki nie będą ciężkim daniem.

Gotowe!

Po 30 minutach nasze szaszłyki z kurczakiem i warzywami bez pieczenia są już gotowe!

Pamiętaj, że w przypadku, gdy przygotujesz grubsze plastry mięsa, to czas pieczenia musi być nieco dłuższy, żeby filet na pewno się upiekł.

Podziel danie na mniejsze kawałki i zaserwuj swoim bliskim. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także