Kremowe risotto z kurczakiem i mozzarellą (kurczak faszerowany risotto). Składniki i przygotowanie

miseczki z kurczaka z risotto

Kurczak faszerowanym kremowym risotto pod kołderką z mozzarelli to jeden z naszych popisowych przepisów. Zobacz, jak przygotować proste i efektowne danie.

Kremowe risotto z kurczakiem i mozzarellą – jak zrobić?

Jedną z głównych ról w naszym przepisie na kremowe risotto z kurczakiem i mozzarellą gra risotto. To genialne, kremowe danie na bazie ryżu z dodatkami. Wywodzi się z jednej z najbardziej lubianych kuchni na świecie- włoskiej. Sekretem Włochów jest używanie odpowiedniej odmiany ryżu – krótkiego, okrągłego o dużej zawartości skrobi. Świetnie wchłania on płyn i tworzy kleistą mieszankę.

Do risotto najczęściej wykorzystuje się takie odmiany ryżu jak: arborio, loto, carnaroli, baldo oraz roma. Jeśli jednak ich nie znajdziesz – nie martw się. Jak zrobić kremowe risotto z kurczakiem i mozzarellą? Możesz przygotować również ze zwykłego, białego ryżu.

Do naszego przepisu na kremowe risotto z kurczakiem i mozzarellą dodawane są różne składniki: owoce morza, warzywa czy też kurczak. Dzisiaj postanowiliśmy podać je nieco inaczej, bo ukryta w piersi z kurczaka. Całość zapiekaliśmy pod pierzynką z mozzarelli.

Przepis na kremowe risotto z kurczakiem i mozzarellą poniżej. Jak zrobić, z czym serwować? Sprawdź.

Zobacz także: Łosoś w cieście francuskim. Przepis na rybę


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×