×

Krucha tarta z jabłkami

Krucha tarta z jabłkami z tego przepisu to prawdziwy strzał w 10. Nie może zabraknąć jej w Twoim jesiennym menu. Na pewno zrobi prawdziwą furorę i to nie jeden raz!

Zanim przejdziemy do szczegółów przepisów, warto w kilku słowach przybliżyć historię tarty. Wypiek ten wywodzi się z kuchni francuskiej. Występuje w formie na słodko i na słono. Bazą tego pysznego arcydzieła może być zarówno ciasto kruche, francuskie, jak i drożdżowe.

Dziś pokażemy Ci, jak przygotować idealną tartę na słodko. Połączymy ją z pysznym kremem na bazie mielonych migdałów oraz soczystymi jabłkami. Obok takiej kombinacji smakowej nie da przejść się obojętnie, zresztą za moment sama się o tym przekonasz. Zarówno spód, jak i nadzienie do naszego wypieku przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Zobacz także: Rogaliczki z dynią – jesienny deser w wersji mini

  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas pieczenia: 35 minut
  • Kuchnia: francuska

Spód

  • 220 g mąki tortowej
  • 120 g zimnego masła
  • 60 g mielonych orzechów włoskich
  • 50 g cukru pudru
  • 3 żółtka

Krem

  • 80 g cukru
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 100 g masła

Pozostałe składniki

  • 6 jabłek
  • 3 łyżki miodu

Spód

Cały proces rozpocznij od przygotowania spodu naszej tarty.

W tym celu połącz w robocie kuchennym: masło, mąkę, zmielone orzechy włoskie, cukier puder oraz żółtka. Powstałą mieszankę zagnieć na ciasto.

krucha tarta z jabłkami

Następnie przełóż je na papier do pieczenia i przykryj drugim arkuszem produktu. Dzięki temu zabiegowi bez problemu rozwałkujesz ciasto. Tak przygotowany produkt przenieś do formy na tartę o średnicy 30 cm.

krucha tarta z jabłkami

Teraz piecz w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Wybierz program góra-dół.

Krem

Teraz usuń gniazda nasienne z jabłek, po czym potnij je w cienkie plastry.

krucha tarta z jabłkami

W międzyczasie przygotuj krem. W tym celu ponownie użyj robota kuchennego i połącz w nim masło, cukier, mielone migdały oraz jajka. Powstałą mieszankę przenieś do podpieczonej tarty.

krucha tarta z jabłkami

Przydatna na tym etapie okaże się łopatka kuchenna, dzięki której bez problemu rozprowadzisz pyszny miks na cieście. Na wierzchu ułóż wcześniej przygotowane kawałki jabłka, tworząc ciekawą i kolorową mozaikę. Nie zapomnij również o miodzie.

krucha tarta z jabłkami

Pieczenie i podanie

Tak przygotowaną tartę wstaw ponownie do piekarnika. Tym razem piecz ciasto przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. I to wszystko!

krucha tarta z jabłkami

Gotowy deser podawaj oczywiście na ciepło. Możesz dodatkowo podkręcić jego smak przy pomocy lodów. W końcu nie od dziś wiadomo, że lody i szarlotka to idealna kombinacja smakowa. Więcej pomysłów na pyszne ciasta, ciasteczka i desery bez pieczenia znajdziecie w naszej ogromnej bazie. Inspiracji na pewno Ci nie zabraknie!

 

Pyszności

Z miłości do Pyszności <3

Wybrane dla Ciebie

miseczki z kurczaka z risotto

Kremowe risotto z kurczakiem i mozzarellą (kurczak faszerowany risotto). Składniki i przygotowanie

Kurczak faszerowanym kremowym risotto pod kołderką z mozzarelli to jeden z naszych popisowych przepisów. Zobacz, jak przygotować proste i efektowne danie. Kremowe risotto z kurczakiem i mozzarellą – jak zrobić? Jedną z głównych ról w naszym przepisie na kremowe risotto z kurczakiem i mozzarellą gra risotto. To genialne, kremowe danie na bazie ryżu z dodatkami. […]

brownie w klasycznym wydaniu

Super czekoladowe brownie. Przepis na amerykańskie ciasto wilgotne z czekoladą

Brownie to jedno z naszych ulubionych ciast. Przygotowanie idealnie wilgotnego, czekoladowego amerykańskiego ciasta jest banalnie proste. Zaraz przekonasz się, jak zrobić brownie idealne. Co to jest brownie? Jak powinno wyglądać? Skąd pochodzi? Czym jest ciasto brownie? To błyskawiczne ciasto czekoladowe, charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej. Nie przypomina naszego murzynka czy babki, bo jest bardzo wilgotne i […]

soczyste podudzia z kurczaka

Soczyste podudzia z kurczaka w sosie własnym. Super przepis. Lepsze niż z restauracji!

Podudzia z kurczaka w sosie własnym na bazie srirachy i jogurtu naturalnego to fantastyczny przepis na smaczną kolację i przekąskę na ciepło. Zobacz, jak zrobić ciekawe danie na bazie kurczaka. Podudzia z kurczaka w sosie własnym – jak zrobić? Kluczem do sukcesu w przygotowywaniu mięsa z kurczaka jest marynata. To ona nadaje smak i charakter […]

Fishburger – przepis na kanapkę z rybą w innej odsłonie. Lepszy niż z McDonald’s

Kanapki zdecydowanie nie muszą być nudne. Chociaż w wersji na ciepło kojarzą nam się głównie z zapiekankami i tostami, to kanapka z rybą, czyli fishburger, będzie świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i na kolację. Jak zrobić fishburgera? Jaki sos? Przepis lepszy niż z McDonald’s Burgery rybne to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. […]

makaron z pulpetami z piekarnika

Makaron z klopsikami z piekarnika – przepis. Pomysł na jednogarnkowy obiad

Jednogarnkowy makaron z klopsikami z piekarnika to szybki pomysł na obiad dla całej rodziny. Zobacz, jak szybko zrobić danie dla całej rodziny Makaron z klopsikami z piekarnika – jak zrobić? Jednogarnkowe obiady to coś, co naprawdę kochamy i o co pytacie nas najczęściej. Wcale nas nie dziwi zainteresowanie takimi przepisami: nie jest ani wymagające, ani […]

kremowa zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem w pysznej marynacie

Kremowa zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem w pysznej marynacie

Kremowa zapiekanka ziemniaczana z pysznym kurczakiem w marynacie skradnie serce największego niejadka. Wystarczy jeden kęs, aby zakochać się w tym przepisie na całe życie! Zapiekanka ziemniaczana – jakie dodatki? Na naszej stronie znajdziesz wiele pomysłów na genialne zapiekanki ziemniaczane. I nie ma w tym nic dziwnego, skoro jest to sprawdzony przepis na udany obiad dla […]

zamknij