PrzepisKruche ciasto z szynką i porem. Pyszny przepis krok po kroku na nietypową przekąskę

Kruche ciasto z szynką i porem. Pyszny przepis krok po kroku na nietypową przekąskę

Kruche ciasto z szynką i porem. Pyszny przepis krok po kroku na nietypową przekąskę
Ewa
13.11.2021 19:06, aktualizacja: 19.03.2024 14:43

Kruche ciasto przekładane szynką i porem to pyszny pomysł na śniadanie i kolację. Jeśli czasami brakuje Ci pomysłu na śniadanie czy kolację, kanapki powoli Ci się nudzą lub po prostu przyjmujesz swoich gości i chcesz im podać coś nietypowego, to jest to przepis dla Ciebie.

Kruche ciasto z szynką i porem. Jak zrobić?

Kruche ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a na jego podstawie można wyczarować wiele pyszności. Kluczem do przygotowania idealnego ciasta jest temperatura składników. Nie zagniataj ciasta zbyt długo- ciepłe ręce mogą rozpuścić masło i pozbawić ciasto pożądanej kruchości.

Jak zrobić dobre kruche ciasto? Podstawa zasada głosi, że na 3 części mąki powinniśmy dodać 2 części tłuszczu i 1 części cukru. Jeśli jednak chcemy przygotować ciasto kruche w wersji wytrawnej, to oczywiście powinniśmy pominąć etap dodawania cukru. Wtedy wystarczy zmieszać ze sobą 200 g mąki, 100 g zimnego, posiekanego masła, 1 jajko i 1/3 łyżeczki soli. Z takiego przepisu może powstać ciasto kruche z szynką i porem.

Ciasto kruche możesz również bez problemu zamrozić. Pamiętaj jednak o tym, żeby mrozić jedynie świeże ciasto i szczelnie zamknąć je przed włożeniem do zamrażarki.

W naszym przepisie na ciasto kruche z szynką i porem wykorzystaliśmy właśnie takie gotowe ciasto. Dzięki temu skraca się czas przygotowania. Te rozwiązanie jest świetne, gdy wpadną niespodziewani goście lub gdy nagle najdzie Cię ochota na takie przekładańce.

Masa jajeczna świetnie łączy całe wnętrze naszej zapiekanki, spaja je w pyszną i zwartą całość.

Jak zrobić kruche ciasto z szynką i porem? Przepis krok po korku poniżej.

Składniki

Kruche ciasto z szynką i porem – składniki

  1. kruche ciasto
  2. 1 średniej wielkości por
  3. 3 plastry szynki
  4. 200 g sera camembert

Masa jajeczna

  1. 200 g śmietany 18%
  2. 3 jajka na
  3. 50 g startego żółtego sera
  4. szczypta soli i pieprzu

Przygotuj formę na kruche ciasto

Przygotuj formę do pieczenia.

Może to być nieduża keksówka. Wąskie naczynie sprawi, że zapiekanka będzie wysoka i kształtna. Jeśli chcesz przygotować więcej porcji, to odpowiednio powiększ naczynie.

Przełóż ciasto kruche do formy do pieczenia.

Pora bardzo dokładnie umyj. Najlepiej przeciąć go wzdłuż i płukać pod bieżącą, zimną wodą. To warzyw0 potrafi być często bardzo zanieczyszczone piaskiem, a zdecydowanie chcemy uniknąć nieprzyjemnego chrzęszczenia pod zębami.

Ser camembert pokrój ostrym nożem w plasterki.

W wyłożonej ciastem kruchym formy układaj kolejno: rulon z szynki, kawałek pora i plaster sera camembert tak, jak na zdjęciu poniżej.

Czas na masę jajeczną do kruchego ciasta z szynką i porem

Przygotuj jajeczną masę, która spoi cały przekładaniec z ciasta kruchego.

Do miski wbij jajka. Dodaj do nich starty żółty ser (najlepiej sprawdzi się tutaj mozzarella), śmietanę 18%. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj

Gotową masę jajeczną wylej na ułożoną szynkę, ser i pora. Na górze ułóż przeplatankę z ciasta francuskiego.

Ile czasu piec kruche ciasto z szykną i porem?

Gotowy przekładaniec włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. Wybierz program góra-dół.

Kruche ciasto z szynką i porem z prostego przepisu gotowe. Składniki sprawią, że będą zachwyceni.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także