Kruche ciasto z szynką i porem. Pyszny przepis krok po kroku na nietypową przekąskę

Kruche ciasto przekładane szynką i porem to pyszny pomysł na śniadanie i kolację. Jeśli czasami brakuje Ci pomysłu na śniadanie czy kolację, kanapki powoli Ci się nudzą lub po prostu przyjmujesz swoich gości i chcesz im podać coś nietypowego, to jest to przepis dla Ciebie.

Kruche ciasto z szynką i porem. Jak zrobić?

Kruche ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a na jego podstawie można wyczarować wiele pyszności. Kluczem do przygotowania idealnego ciasta jest temperatura składników. Nie zagniataj ciasta zbyt długo- ciepłe ręce mogą rozpuścić masło i pozbawić ciasto pożądanej kruchości.

Jak zrobić dobre kruche ciasto? Podstawa zasada głosi, że na 3 części mąki powinniśmy dodać 2 części tłuszczu i 1 części cukru. Jeśli jednak chcemy przygotować ciasto kruche w wersji wytrawnej, to oczywiście powinniśmy pominąć etap dodawania cukru. Wtedy wystarczy zmieszać ze sobą 200 g mąki, 100 g zimnego, posiekanego masła, 1 jajko i 1/3 łyżeczki soli. Z takiego przepisu może powstać ciasto kruche z szynką i porem.

Ciasto kruche możesz również bez problemu zamrozić. Pamiętaj jednak o tym, żeby mrozić jedynie świeże ciasto i szczelnie zamknąć je przed włożeniem do zamrażarki.

W naszym przepisie na ciasto kruche z szynką i porem wykorzystaliśmy właśnie takie gotowe ciasto. Dzięki temu skraca się czas przygotowania. Te rozwiązanie jest świetne, gdy wpadną niespodziewani goście lub gdy nagle najdzie Cię ochota na takie przekładańce.

Masa jajeczna świetnie łączy całe wnętrze naszej zapiekanki, spaja je w pyszną i zwartą całość.

Jak zrobić kruche ciasto z szynką i porem? Przepis krok po korku poniżej.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×