Kurczak pieczony w dyni

Kurczak pieczony w dyni to nietypowy pomysł na obiad dla całej rodziny. W takiej formie jeszcze go nie jadłeś!

Mogłoby się wydawać, że z kurczaka powstało już wszystko. Często prosicie nas o przepis na kurczaka pieczonego w całości. Postanowiliśmy odejść odrobinę od klasycznego przepisu i zaserwować Wam coś, czego na pewno nie zapomną Wasi goście.

Kurczak pieczony w dyni- soczyste mięso

Dzięki temu, że naszego kurczaka schowaliśmy w dyni, to pozostał idealnie soczysty i nie rozpada się podczas krojenia. W powstałym „naczyniu” do pieczenia panuje idealna temperatura, a dynia oddaje swój aromat i delikatną słodycz mięsu. Dodatkowo, wspaniały aromat użytych przypraw zatrzymuje się na powierzchni kurczaka, tworząc pyszną kompozycję smaku.

Jaką dynię wybrać?

Jaką dynię wybrać do tego przepisu? Przede wszystkim- na tyle dużą, żeby w jej wnętrzu zmieścił się cały kurczak. My wybraliśmy dynię japońską kabocha. Jej miąższ jest bardzo słodki, w smaku podobny do batatów. Bez problemu może być to jednak inna odmiana, na przykład hokkaido. Najważniejsze: kurczak w całości musi zmieścić się do jej wydrążonego wnętrza.

Jeśli wybierzesz większą dynię, i tym samym większego kurczaka, pamiętaj, żeby odpowiednio wydłużyć czas pieczenia.

Kurczak w dyni- co zrobić z miąższem?

Jeśli, tak jak my, nie lubisz marnować jedzenia, to nie martw się. Wydrążony miąższ z dyni możesz spokojnie wykorzystać o przygotowania innych pyszności. Możesz upiec aromatyczne pumpkin pie, zamarynować w słoiki albo dodać do warzywnego gulaszu. Sprawdzi się również jako baza do aromatycznej zupy dyniowej.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×