×

Łopatka z kremowym nadzieniem

Łopatka z kremowym nadzieniem podana na zakręconych ziemniakach prosto z piekarnika to gotowa receptura na pyszny obiad dla całej rodziny. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Czeka Cię wizyta teściów i nie masz pomysłu na efektowny obiad? A może przygotowujesz imieninowy obiad i nie masz zielonego pojęcia, co podać swoim gościom, aby ich zaskoczyć i zachwycić jednocześnie? Już za moment rozwiążemy ten problem. Dzięki dzisiejszemu pomysłowi przygotujesz niesamowitą ucztę dla podniebienia, która zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Co więcej, jej przygotowanie jest bajecznie proste. Chyba nie musimy Cię dłużej przekonywać, abyś zdecydowała się przygotować naszą łopatkę z serowym nadzieniem i warzywnym makaronem.

Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.

Zobacz także: Szaszłyki z zoodlowanymi warzywami

  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Czas pieczenia: 2 godz
  • Kuchnia: polska

Nadzienie

  • 150 g gorgonzoli
  • 270 g serka śmietankowego
  • 100 g cheddara
  • 100 g orzechów włoskich

Łopatka

  • 1,8 kg łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 ząbki czosnku

Ziemniaki

  • 6 ziemniaków
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki ziół prowansalskich

Przygotowanie łopatki

Cały proces rozpocznij od przygotowania łopatki.

Umyj i osusz mięso przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie ułóż je na desce do krojenia. Teraz ponacinaj mięso pod skosem od lewej do prawej strony, a później od prawej do lewej strony. W ten sposób uzyskasz efekt szachownicy. I tu mamy małą, pomocną radę. Jeśli chcesz, aby deska była stabilna podczas nacinania łopatki, ułóż pod nią mokrą ściereczkę.

łopatka z kremowym nadzieniem

Ponacinane mięso polej oliwą z oliwek i dopraw przy pomocy czosnku, soli oraz pieprzu. Następnie odstaw łopatkę do lodówki minimum na godzinę.

Serowe nadzienie

Podczas marynowania mięsa, zajmij się przygotowaniem kremowego nadzienia.

Aby je przygotować, połącz w misce:  serek śmietankowy, ser gorgonzolę, cheddar i orzechy włoskie. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby poszczególne elementy stworzyły zwartą mieszankę.

łopatka z kremowym nadzieniem

Po godzinie zacznij faszerować łopatkę przy pomocy serowej mieszanki. Umieść farsz pomiędzy nacięciami w łopatce. Najłatwiej będzie Ci to zrobić przy pomocy łyżki. Na koniec dodaj również plastry gruszki – owoc podziel na bardzo cienkie kawałki.

łopatka z kremowym nadzieniem

Pieczenie i podanie

Kiedy łopatka będzie już w pełni nafaszerowana, wstaw ją do nagrzanego piekarnika.

Pyszną łopatkę piecz w piekarniku przez 2 godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza. W trakcie pieczenia mięsa, zacznij pracować nad ziemniaczanym makaronem. Umyte i obrane ziemniaki potnij we wstążki przy pomocy Zoodlera marki Philips.

łopatka z kremowym nadzieniem

Ziemniaczany makaron połącz następnie z olejem, solą, ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika na 45 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

łopatka z kremowym nadzieniem

Upieczone ziemniaki i mięso podawaj razem. I pomysł na oryginalny obiad już jest! Takiej kombinacji smakowej nie odmówi nawet największy niejadek. Co więcej, dzisiejsza propozycja obiadowa fajnie się prezentuje. Obok takiej kombinacji po prostu nie da przejść się obojętnie! Koniecznie daj nam znać, czy się z nami zgadzasz 🙂

 

Pyszności

Z miłości do Pyszności <3

Wybrane dla Ciebie

świąteczna szynka z jabłkami

Świąteczna szynka z jabłkami. Przepis na rodzinny obiad

Świąteczna szynka z jabłkami to nasz sprawdzony pomysł na pyszną ucztę dla całej rodziny. Nie może jej zabraknąć podczas grudniowego świętowania w gronie najbliższych. Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, dlatego przychodzimy z genialnym przepisem na przepyszną szynkę w miodowo-musztardowej glazurze. Smak naszej świątecznej szynki podkręciliśmy przy pomocy zielonych jabłek. Takiej kombinacji smakowej po […]

jajeczne muffiny z pieczarkami i szpinakiem

Jajeczne muffiny z pieczarkami i szpinakiem

Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować genialne jajeczne muffiny w wydaniu śniadaniowym. Bazą naszego przepisu staną się 3 składniki, które na pewno masz w swojej kuchni! Kiedy słyszysz hasło „muffiny” pewnie przed oczami masz pyszne, puszyste wypieki z dodatkiem owoców. I tak, uwielbiamy muffiny w wersji na słodko, ale […]

quesadilla z awokado i jajkami

Quesadilla z awokado i jajkami

Quesadilla z awokado i jajkami to nasz najnowszy pomysł na genialne śniadanie, jak i przepyszną kolację. Po prostu palce lizać! Zresztą za moment sama się o tym przekonasz 🥰👍 Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, warto w kilku słowach wspomnieć o głównym bohaterze tego przepisu, a mianowicie awokado. Otóż owoc ten pochodzi z Meksyku i […]

tagliatelle z pesto pomodori secchi

Tagliatelle z pesto pomodori secchi

Tagliatelle z pesto pomodori secchi połączyliśmy z klopsikami w wersji mini. I był to „strzał w 10”, o czym przekonasz się już za moment. Po prostu palce lizać! Doskonale wiemy, że nasi fani uwielbiają przepisy z makaronem w roli głównej, dlatego dziś po raz kolejny zabieramy Cię w kulinarną podróż do Włoch. Tym razem pokażemy […]

3 genialne przepisy na fenomenalne desery na bazie napoj ekipy

3 genialne desery na bazie napojów Ekipy

Napoje od Ekipy stały się wielkim hitem, dlatego też postanowiliśmy przygotować na ich bazie 3 ciekawe desery, które zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie! Jesteś ciekawa co tym razem dla ciebie wykombinowaliśmy? Otóż już za moment dowiesz się, jak zrobić przepyszną zebrę z polewą czekoladową, oryginalny dwukolorowy […]

pieczone ziemniaki w kształcie grzybków podane ze stekiem

Pieczone ziemniaki w kształcie grzybków podane ze stekiem

Mamy dziś dla Ciebie pomysł na niesamowity obiad, który zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Po pierwsze, pieczone ziemniaki nabiorą ciekawych kształtów. Po drugie, połączymy je z genialnym stekiem oraz przepyszną sałatką. I pomysł na sprawdzony obiad już jest! Na pewno niejednokrotnie zdarzyła Ci się blokada kulinarna. W kuchni nagle zrobiło się nudno, gotowanie codziennych […]

zamknij