×

Calzone z mięsem mielonym. W takiej formie smakują jak burgery!

Calzone smakujące jak burgery? To połączenie nie może się nie udać. Środek skrywa mięso mielone i ogórki kiszone.

Calzone – co to jest?

Calzone wywodzi się z kuchni włoskiej i na pierwszy rzut oka przypomina znane nam pierogi. Jest to jednak specjalnie zawinięta pizza, która najczęściej skrywa w sobie sos pomidorowy, mozzarellę i mięsne dodatki. Chrupiące, słonawe ciasto stanowi świetną bazę do eksperymentowania z dodatkami.|

Nazwę czyta się „kalcone”, co pochodzi od włoskiego słowa opisującego… nogawkę.

Farsz do calzone. Jak zrobić?

Z racji, że mamy słabość zarówno do pizzy, jak i burgerów, postanowiliśmy dziś połączyć dwa kultowe dania w jedno. I wyszło nam coś wyjątkowego. Podzielimy się dzisiaj z Tobą sprawdzonym przepisem na pyszny sos domowej roboty na bazie musztardy, majonezu i ketchupu. Skorzystasz z niego nie tylko w tym przepisie!

Jak zrobić calzone z mięsem mielonym i pysznym sosem? Przygotowanie, składniki i pozostałe informacje znajdziecie poniżej.

Mini calzone upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Zobacz także: Burger Drwala

  • Czas przygotowania: 40 minut
  • Czas pieczenia: 10 minut
  • Kuchnia: włoska

Mini calzone – składniki

  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/2 cebuli
  • 4 łyżki sosu do pizzy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g ciasta do pizzy

Sos do calzone – składniki

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Domowy sos do calzone i burgerów

Pracę nad przepisem na sos do calzone (burgerów) rozpocznij od przygotowania domowego sosu.

W dużej misce połącz: ketchup, majonez, musztardę, suszoną cebulę, suszone oregano, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. Ten sos sprawdzi się idealnie również w burgerach, tostach i kanapkach, a jego przygotowanie, jak sam widzisz, jest naprawdę proste.

mini calzone o smaku burgerów

Gotowy sos odstaw na bok, po czym przejdź do kolejnego etapu przepisu.

Farsz do calzone. Jak zrobić?

Teraz przygotuj farsz do calzone.

W tym celu na kuchennym blacie ustaw dużą miskę. Następnie umieść w środku podsmażone mięso wołowe, sos do pizzy, posiekaną drobno cebulę, pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone, startą mozzarellę oraz sól. Wymieszaj dokładnie, aby składniki dobrze się połączyły.

mini calzone o smaku burgerów

Calzone

Sos i farsz mamy już gotowe, teraz wystarczy połączyć wszystkie składniki.

Na blacie kuchennym rozwałkuj ciasto na pizzę, po czym wytnij małe kółka. Na każdym kawałku rozprowadź trochę farszu, po czym złóż jak pierogi. Powstałą falbankę dociśnij przy pomocy widelca, dzięki czemu będziesz mieć pewność, że farsz nie wypadnie z calzone podczas pieczenia.

mini calzone o smaku burgerów

Gotowe calzone przełóż do Ovi Smart, po czym delikatnie rozprowadź na każdym elemencie oliwę z oliwek. Do tego zadania użyj kuchennego pędzelka.

mini calzone o smaku burgerów

Dzięki Ovi Smart proces pieczenia będzie 1,5 raza krótszy niż w piekarniku. Co więcej, nie będziesz musiała czekać na nagrzanie urządzenia. Ovi Smart zaczyna pracować natychmiast po uruchomieniu. I to wszystko!

Gotowe calzone podawaj z wcześniej przygotowanym sosem. Naszym zdaniem domowe calzone smakują najlepiej na ciepło, dlatego nie zwlekaj z ich serwowaniem. Twoi goście na pewno będą pod wielkim wrażeniem!

mini calzone o smaku burgerów

Jeśli szukasz więcej pomysłów na genialne przekąski na ciepło, zapraszamy do naszej bogatej bazy z genialnymi inspiracjami. Na pewno znajdziesz tam wiele ciekawych perełek, które na stałe zadomowią się w Twoim menu. Po prostu palce lizać!

 

 

Pyszności

Z miłości do Pyszności <3

Wybrane dla Ciebie

Łosoś w cieście francuskim. Przepis na rybę

Łosoś w cieście francuskim, to sprawdzony przepis na potrawę, która sprawdzi się zarówno jako obiad dla rodziny, jak i gorące danie na niejednej imprezie. Przygotowanie jest bajecznie proste, a efekt po prostu zwala z nóg. Łosoś w cieście francuskim – jak wybrać rybę? Do łososia w cieście francuskim najlepiej wybrać łososia norweskiego, pacyficznego lub dzikiego […]

genialna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Obłędna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Ta mega szybka i prosta w przygotowaniu rolada z ciasta francuskiego stanie się hitem w każdym domu. Jakie dodatki do niej dodać? Jak ją złożyć i piec? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment! Rolada z ciasta francuskiego na słono Ciasto francuskie to genialny produkt, który skrywa w sobie ogromny potencjał. Może stać się zarówno […]

genialna zimowa herbata w 3 odsłonach

Genialna zimowa herbata w 3 odsłonach. Idealne ciepłe napoje dla Babci i Dziadka

W środku zimy pyszna i rozgrzewająca herbata to idealny pomysł na umilenie długich i zimnych wieczorów. Aby nie było nudno, przygotowaliśmy, aż 3 ciekawe propozycje, które z pewnością skradną Twoje serce! Zimowa herbata – jakie dodatki? Mamy połowę stycznia, dlatego na naszej stronie nie mogło zabraknąć przepisów na rozgrzewające napoje. A skoro już o nich […]

błyskawiczne jabłkowe naleśniki z dodatkami

Jabłkowe naleśniki z dodatkami w kilka minut. Pomysł na śniadanie na słodko

Jabłkowe naleśniki, czyli ciasto naleśnikowe z dodatkiem jabłek, które stały się składnikiem ciasta! W takiej formie ich jeszcze nie jadłeś. Jabłkowe naleśniki. Jak zrobić? Przepis na szybkie śniadanie Podstawą naszego śniadania na słodko są jabłkowe naleśniki. Warto więc przygotować je perfekcyjnie. Dzisiaj przygotowaliśmy je w nieco innej odsłonie. Jabłka wylądowały w ich wnętrzu, zblendowane razem […]

zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami. Szybki i prosty przepis na udany obiad

Z tym przepisem przygotujesz genialny obiad dla calej rodziny. Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami, bo o niej mowa, to nasze najnowsze kulinarne odkrycie! Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, warto dodać, że na naszej stronie internetowej czeka na Ciebie wiele pomysłów na pyszną zapiekankę w przeróżnej formie. U nas znajdziesz m.in. zapiekanki tostowe, makaronowe, ryżowe i […]

gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Takich gołąbków jeszcze u nas nie było. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze genialnie się prezentują. Co więcej, z tym przepisem w Twojej kuchni pojawi się świeżość i oryginalność. Gołąbki to jedno z najbardziej popularnych dań w naszym kraju. I nic w tym dziwnego, skoro są mega pyszne i zawsze kojarzą się nam z […]

zamknij