Omlet z pomidorami

omlet-z-pomidorami

Omlet z pomidorami i szpinakiem to nasza sprawdzona kombinacja smakowa, której nie sposób powiedzieć nie. Świetnie sprawdzi się zarówno jako pomysł na kolację, jak i na śniadanie.

Zanim jednak przejdziemy do przepisu, warto wspomnieć kilka słów o historii omletów. Otóż pyszny kremowy placek przygotowany z jajek był już znany w starożytym Rzymie. Należy jednak podkreślić, że to dzięki kuchni francuskiej ten pyszny posiłek stał się popularny na całym świecie.

Miks jajek z wodą, mlekiem lub śmietanką przygotowywany jest na patelni. Charakteryzuje się tym, że podczas smażenia nie miesza się składników, jak w przypadku tradycyjnej jajecznicy. Oczywiście z biegiem lat powstało wiele odmian omletów, a także sposobów ich podawania. Jajka przygotowane w ten sposób możesz podawać zarówno na słodko z cukrem pudrem i konfiturą, jak i na słono – z szynką, pomidorami lub szpinakiem.

Zobacz także: Jajko zapiekane w bułce


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×