PrzepisDeseryPancakes z karmelizowanymi jabłkami

Pancakes z karmelizowanymi jabłkami

Pancakes z karmelizowanymi jabłkami
Pyszności
07.11.2021 08:00, aktualizacja: 25.01.2022 12:56

Pancakes z karmelizowanymi jabłkami to nasz najnowszy hit. Kiedy je serwujemy, nasi bliscy zawsze proszą nas o dokładkę. Ty również pokochasz je od pierwszego kęsa.

Zanim przejdziemy do szczegółów przepisu, warto zauważyć, że naleśniki są znane na całym świecie. I można wyliczyć wiele form ich przygotowania oraz podania - zarówno na słodko, jak i na słono. My dziś postawiliśmy na klasykę i kultowe jednocześnie pancakes, które pochodzą z kuchni amerykańskiej. Są mega puszyste i miękkie jednocześnie, dlatego nie sposób im odmówić. Co więcej, możesz serwować je zarówno na śniadanie, obiad, kolację, jak i deser. Czego chcieć więcej?

Ciasto na nasze naleśniki w stylu amerykańskim przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki

Karmelizowane jabłka

  1. 4 jabłka
  2. 2 łyżki masła
  3. 1/4 szklanki syropu klonowego
  4. 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  5. 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  6. 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Pancakes

  1. 2 jajka
  2. 250 ml mleka
  3. 3 łyżki jogurtu greckiego
  4. 50 g roztopionego masła
  5. 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  6. 350 g mąki pszennej
  7. 2 łyżki proszku do pieczenia
  8. 1,5 łyżeczki cynamonu

Karmelizowane jabłka

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania karmelizowanych jabłek.

Na rozgrzanej patelni umieść masło, syrop klonowy oraz jabłka pokrojone w drobną kostkę. Nie zapomnij również o przyprawach, a mianowicie: gałce muszkatołowej, cynamonie i kardamonie.

Obraz

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy kuchennej szpatułki. Następnie smaż przez kilka minut, aż z połączonych składników powstanie karmel. Powstałą mieszankę odstaw na bok i przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Ciasto na pancakes

Czas przygotować ciasto na pancakes. Aby zrobić to w szybki i prosty sposób, wykorzystamy blender. W tym urządzeniu przygotujesz idealne ciasto naleśnikowe w mgnieniu oka.

W blenderze umieść najpierw mokre składniki, a mianowicie: jajka, roztopione masło, jogurt grecki, ekstrakt waniliowy oraz mleko.

Obraz

Następnie dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Zblenduj wszystkie składniki i gotowe. Mamy już ciasto na naleśniki!

Obraz

Smażenie naleśników i podanie

Z przygotowanego ciasta usmaż kilka naleśników na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju.

Każdy kawałek smaż po 3-4 minuty na każdej stronie. Pancakes mają mieć piękny, złocisty kolor.

Obraz

Tak przygotowane naleśniki możesz odstawić na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. I to wszystko!

Z usmażonych naleśników stwórz małą wieżyczkę. Pomiędzy każdymi naleśnikami umieść po 1-2 łyżki karmelizowanych jabłek. Na wierzchu mini wieżyczki możesz dodać dodatkowo jogurt grecki.

Obraz

Jak sama widzisz, przygotowanie pysznych naleśników w stylu amerykańskim wcale nie musi być trudne. Co więcej, możesz przygotować je na wiele ciekawych sposobów - więcej inspiracji, jak je zrobić i podać, znajdziesz oczywiście na naszej stronie www. Dziś postawiliśmy na wydanie jesienne i mamy nadzieję, że takie rozwiązanie przypadnie Ci do gustu. Koniecznie nam o tym napisz!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także