×

Panna cotta a’la egg nog. Przepis inspirowany kultowym napojem

W tym roku zaskocz swoich bliskich podczas świąt Bożego Narodzenia i podaj tradycyjne panna cotta a’la egg nog w zupełnie nowym wydaniu. Na pewno będą zachwyceni!

Co to panna cotta a’la egg nog

Jeśli zastanawiasz się, czym tak naprawdę jest egg nog – spieszymy z odpowiedzią! Jest to jeden z najbardziej kultowy napojów świątecznych, szczególnie popularny w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Przypomina nieco znany nam ajerkoniak. Jednak skład egg nogg jest nieco bogatszy: poza surowymi jajkami i mlekiem, jest też cynamon, gałka muszkatołowa i wanilia.

Napój egg nog podaje się zarówno na zimno, jak i na gorąco. Przygotować można go w wersji bezalkoholowej lub z dodatkiem rumu, brandy czy whisky.

Panna cotta a’la egg nog – przepis

W dzisiejszym przepisie przygotowaliśmy znany deser w nieco innej odsłonie. Panna cotta a’la egg nog staje się prawdziwie świątecznym deserem. Zapach korzennych przypraw wypełnia cały dom niesamowitym aromatem. Jak ją zrobić? Jakie składniki są potrzebne? Oto przepis krok po kroku.

Idealną mieszankę na egg nog przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Zobacz także: Świąteczny poncz ze świeżych owoców

  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Czas przygotowania:
  • Kuchnia: amerykańska

Panna cotta a'la egg nog – składniki

  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 ml mleka
  • 100 ml rum/brandy/whisky - opcjonalnie
  • 20 g żelatyny

Coulis z żurawiny

  • 300 g świeżej żurawiny
  • 250 ml soku z pomarańczy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 laski cynamonu

Jak zrobić panna cotta a'la egg nog?

Aby zrobić pyszną panna cotta a’la egg nog w świątecznym wydaniu, musimy przygotować tradycyjny napój egg nog.

Skład egg nog. Do tego zadania przyda się nam blender próżniowy, w którym w mgnieniu oka przygotujesz idealną mieszankę. Do urządzenia wrzuć żółtka, cukier, gałkę muszkatołową, cynamon, miód, śmietankę, mleko oraz opcjonalnie alkohol. Świetnie będzie pasować tu rum, brandy, jak i whisky.

panna cotta a'la egg nog

Powstałą mieszankę przelej do garnka i lekko podgrzej. Następnie połącz z żelatyną przy pomocy małej rózgi kuchennej. Mieszanka ma być ciepła, aby żelatyna mogła się w niej rozpuścić, ale nie może być zbyt gorąca. Dokładnie wymieszaj, żeby nie powstały grudki.

Tak przygotowany miks rozlej w dekoracyjnych szklankach lub szklanych pucharkach. Z racji, że nasz świąteczny deser będzie warstwowy, polecamy serwować go w przezroczystym szkle, aby ładnie się prezentował. Teraz wstaw egg nog do lodówki na godzinę, aby żelatyna mogła się ściąć.

panna cotta a'la egg nog

Coulis z żurawiny

Czas przygotować coulis z żurawiny, czyli lekki sos, który będzie drugą warstwą naszego przepisu na panna cotta a’la egg nog.

W tym celu ustaw na palniku garnek. Następnie przesyp do niego świeżą żurawinę, cukier, sok z pomarańczy oraz laski cynamonu. Mieszankę gotuj na małym ogniu ok. 30-40 minut. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka przy pomocy łyżki, żeby się nie przypaliło.

panna cotta a'la egg nog

Połączenie składników i podanie panna cotta a'la egg nog

Gotową i ostudzoną mieszankę z żurawiną ułóż bezpośrednio na wcześniej przygotowanym egg nog.

Przed podaniem możesz udekorować dodatkowo deser przy pomocy gałązek świeżego rozmarynu. I to wszystko!

panna cotta a'la egg nog

Jak sama widzisz, przygotowanie pysznego, a zarazem ciekawego deseru w świątecznym klimacie wcale nie musi być trudne. Ślinka cieknie od samego patrzenia. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni.

Tradycyjnie zapraszamy Cię do naszej obszernej bazy z przepisami, gdzie na pewno znajdziesz fajne perełki. Możliwości jest naprawdę wiele, dlatego nie zwlekaj i jeszcze dziś zapoznaj się z naszą listą receptur. Na pewno będzie smacznie i z pomysłem. I to nie tylko w święta!

 

Pyszności

Z miłości do Pyszności <3

Wybrane dla Ciebie

Łosoś w cieście francuskim. Przepis na rybę

Łosoś w cieście francuskim, to sprawdzony przepis na potrawę, która sprawdzi się zarówno jako obiad dla rodziny, jak i gorące danie na niejednej imprezie. Przygotowanie jest bajecznie proste, a efekt po prostu zwala z nóg. Łosoś w cieście francuskim – jak wybrać rybę? Do łososia w cieście francuskim najlepiej wybrać łososia norweskiego, pacyficznego lub dzikiego […]

genialna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Obłędna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Ta mega szybka i prosta w przygotowaniu rolada z ciasta francuskiego stanie się hitem w każdym domu. Jakie dodatki do niej dodać? Jak ją złożyć i piec? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment! Rolada z ciasta francuskiego na słono Ciasto francuskie to genialny produkt, który skrywa w sobie ogromny potencjał. Może stać się zarówno […]

genialna zimowa herbata w 3 odsłonach

Genialna zimowa herbata w 3 odsłonach. Idealne ciepłe napoje dla Babci i Dziadka

W środku zimy pyszna i rozgrzewająca herbata to idealny pomysł na umilenie długich i zimnych wieczorów. Aby nie było nudno, przygotowaliśmy, aż 3 ciekawe propozycje, które z pewnością skradną Twoje serce! Zimowa herbata – jakie dodatki? Mamy połowę stycznia, dlatego na naszej stronie nie mogło zabraknąć przepisów na rozgrzewające napoje. A skoro już o nich […]

błyskawiczne jabłkowe naleśniki z dodatkami

Jabłkowe naleśniki z dodatkami w kilka minut. Pomysł na śniadanie na słodko

Jabłkowe naleśniki, czyli ciasto naleśnikowe z dodatkiem jabłek, które stały się składnikiem ciasta! W takiej formie ich jeszcze nie jadłeś. Jabłkowe naleśniki. Jak zrobić? Przepis na szybkie śniadanie Podstawą naszego śniadania na słodko są jabłkowe naleśniki. Warto więc przygotować je perfekcyjnie. Dzisiaj przygotowaliśmy je w nieco innej odsłonie. Jabłka wylądowały w ich wnętrzu, zblendowane razem […]

zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami. Szybki i prosty przepis na udany obiad

Z tym przepisem przygotujesz genialny obiad dla calej rodziny. Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami, bo o niej mowa, to nasze najnowsze kulinarne odkrycie! Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, warto dodać, że na naszej stronie internetowej czeka na Ciebie wiele pomysłów na pyszną zapiekankę w przeróżnej formie. U nas znajdziesz m.in. zapiekanki tostowe, makaronowe, ryżowe i […]

gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Takich gołąbków jeszcze u nas nie było. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze genialnie się prezentują. Co więcej, z tym przepisem w Twojej kuchni pojawi się świeżość i oryginalność. Gołąbki to jedno z najbardziej popularnych dań w naszym kraju. I nic w tym dziwnego, skoro są mega pyszne i zawsze kojarzą się nam z […]

zamknij