Panna cotta a’la egg nog. Przepis inspirowany kultowym napojem

panna cotta a'la egg nog

W tym roku zaskocz swoich bliskich podczas świąt Bożego Narodzenia i podaj tradycyjne panna cotta a’la egg nog w zupełnie nowym wydaniu. Na pewno będą zachwyceni!

Co to panna cotta a’la egg nog

Jeśli zastanawiasz się, czym tak naprawdę jest egg nog – spieszymy z odpowiedzią! Jest to jeden z najbardziej kultowy napojów świątecznych, szczególnie popularny w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Przypomina nieco znany nam ajerkoniak. Jednak skład egg nogg jest nieco bogatszy: poza surowymi jajkami i mlekiem, jest też cynamon, gałka muszkatołowa i wanilia.

Napój egg nog podaje się zarówno na zimno, jak i na gorąco. Przygotować można go w wersji bezalkoholowej lub z dodatkiem rumu, brandy czy whisky.

Panna cotta a’la egg nog – przepis

W dzisiejszym przepisie przygotowaliśmy znany deser w nieco innej odsłonie. Panna cotta a’la egg nog staje się prawdziwie świątecznym deserem. Zapach korzennych przypraw wypełnia cały dom niesamowitym aromatem. Jak ją zrobić? Jakie składniki są potrzebne? Oto przepis krok po kroku.

Idealną mieszankę na egg nog przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Zobacz także: Świąteczny poncz ze świeżych owoców


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×