PrzepisPasta z pieczonej papryki i fety. Idealna na kanapki. Jak zrobić?

Pasta z pieczonej papryki i fety. Idealna na kanapki. Jak zrobić?

Pasta z pieczonej papryki i fety. Idealna na kanapki. Jak zrobić?
Ewa
18.03.2022 07:00

Pasta z pieczonej papryki i fety to idealny przepis na śniadanie. Świetnie sprawdzi się w roli smarowidła na kanapki. Jak zrobić pastę kanapkową?

Pasta z pieczonej papryki i fety – jak zrobić?

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – o tym słyszymy nie od dziś. Warto zadbać o to, żeby dobrze rozpocząć dzień i zdobyć energię na cały poranek. Zdrowe i smaczne śniadania to coś, co po prostu kochamy.

Pasty kanapkowe to szybkie rozwiązanie. Wystarczy poświęcić kilka minut na przygotowanie, a pasta będzie czekała w lodówce na zjedzenie przez kilka dni. Jak zrobić pastę z pieczonej papryki i fety?

Naszą pastę przygotowaliśmy dzisiaj z pieczonej papryki i fety. Lekko ostre i kremowe smarowidło przypomina nieco grecką pastę htipit. Świetnie pasuje do pieczywa i pity, możesz dodać ją również do kaszy kuskus z warzywami.

Przepis na pastę z pieczonej papryki i fety, składniki i wykonanie krok po kroku poniżej.

Składniki

Pasta z pieczonej papryki i fety – składniki

  1. 2 czerwone papryki
  2. 300 g sera feta
  3. 1 ząbek czosnku
  4. 1-2 łyżeczki płatków chilli
  5. 1 łyżeczka oregano
  6. 1 łyżka octu winnego
  7. 2 łyżki oliwy

Jak zrobić pastę z pieczonej papryki i fety?

Przygotowanie pysznej i zdrowej pasta z pieczonej papryki i fety na kanapki jest banalnie proste.

Zacznij od upieczenia papryki. Dokładnie ją umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Wrzuć na ok. 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza. Kiedy skóra ściemnieje i pomarszczy się to znak, że jest już gotowa.

Wyjmij paprykę i przełóż do woreczka foliowego i zamknij w pojemniku na 10 minut. Po tym czasie usuń skórkę. Uważaj, żeby się nie poparzyć! Odczekaj chwilę, jeśli papryka będzie za gorąca.

Obraną paprykę przełóż do blendera. Dodaj do niej fetę, czosnek, płatki chilli, oregano, ocet winny oraz oliwę z oliwek. Zblenduj na jednolitą masę. Jeśli boisz się, że pasta będzie zbyt pikantna, to dodaj mniej płatków chili i dopraw później po spróbowaniu. Tak powstaje pasta z pieczonej papryki i fety z przepisu, który pokochasz :-)

Gotowe!

I to wszystko!

Aksamitna pasta z pieczonej papryki i fety jest już gotowa. Świetnie sprawdzi się jako pasta na kanapki, ale możesz zaserwować ją również jako dip na imprezie i zanurzać w niej kawałki warzyw lub pity. Pastę możesz przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także