×

Penne rigate z zielonym pesto

Penne rigate z zielonym pesto i tuńczykiem skradło nasze serce od pierwszego kęsa. Co więcej, jego przygotowanie jest bajecznie proste i szybkie. Jest to więc idealny pomysł na sprawdzony obiad dla całej rodziny, dlatego też musisz koniecznie poznać całą recepturę jeszcze dziś!

Najnowszy pomysł na pyszny obiad pochodzi z kuchni włoskiej, gdzie królują makarony. Sami nie potrafimy się im oprzeć, dlatego często je przygotowujemy. I wiemy doskonale, że Wy również macie do nich ogromną słabość, dlatego też jesteśmy pewni, że nasza propozycja z penne, zielonym pesto, tuńczykiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami skradnie serce nawet największego niejadka od pierwszego kęsa. Wyczaruj genialną ucztę dla całej rodziny jeszcze dziś. Gwarantujemy, że na pewno nie pożałujesz!

Do przygotowania dzisiejszego przepisu wykorzystaliśmy makaron penne rigate oraz pesto alla genovese marki Barilla.

Zobacz także: Makaron penne z czerwonym pesto i kurczakiem

  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas pieczenia: 11 minut
  • Kuchnia: włoska

Składniki

  • 400 g penne rigate marki Barilla
  • 1/3 szklanki suszonych pomidorów w oleju
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1/4 szklanki wody z makaronu
  • 100 g szpinaku
  • 160 g tuńczyka w oleju (odsączony)
  • 1/2 cytryny
  • 190 g pesto alla genovese marki Barilla
  • 4 listki świeżej bazylii (do dekoracji)
  • 1/4 szklanki parmezanu (do dekoracji)

Przygotowanie makaronu

Pracę nad przepisem rozpocznij od ugotowania makaronu.

W tym celu umieść na palniku garnek z wodą. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodaj do niej łyżkę soli morskiej. Następnie dodaj do garnka makaron penne i gotuj go ok. 11 minut.

penne rigate z zielonym pesto

Pamiętaj, aby od czasu do czasu przemieszać zawartość garnka przy pomocy kuchennej łyżki. Makaron  ugotowany w sposób al dente odcedź i odstaw na bok. Zachowaj 1/4 szklanki wody z makaronu, ponieważ użyjemy jej jeszcze w przepisie.

Połączenie składników

Na palniku ustaw teraz garnek średniej wielkości.

Następnie wsyp do niego suszone pomidory oraz świeży szpinak. Do garnka nie zapomnij dodać również zachowanej wcześniej wody z makaronu, dzięki której poddusisz szpinak w mgnieniu oka. Składniki przemieszaj przy pomocy kuchennej łyżki i duś na palniku przez 3-4 minuty.

penne rigate z zielonym pesto

Jako kolejne składniki dodaj do garnka: ugotowany wcześniej makaron, odsączonego tuńczyka w oleju oraz zielone pesto.

penne rigate z zielonym pesto

Dokładnie wymieszaj składniki, aby wszystkie produkty dobrze się połączyły. Na koniec skropl całość delikatnie sokiem z cytryny i ponownie przemieszaj.

Podanie

I nasz makaronowy obiad z tuńczykiem, zielonym pesto, szpinakiem i suszonymi pomidorami jest już gotowy!

Teraz wystarczy, że przełożysz go na talerze i każdą porcję udekorujesz przy pomocy parmezanu oraz świeżej bazylii. Smacznego!

penne rigate z zielonym pesto

Oczywiście nie musimy dodawać, że tak przygotowana uczta smakuje najlepiej zaraz po przygotowaniu. Dlatego nie zwlekaj i serwuj pyszny makaron z zielonym pesto od razu. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni i z pewnością poproszą o dokładkę!

 

Pyszności

Z miłości do Pyszności <3

Wybrane dla Ciebie

świąteczna szynka z jabłkami

Świąteczna szynka z jabłkami. Przepis na rodzinny obiad

Świąteczna szynka z jabłkami to nasz sprawdzony pomysł na pyszną ucztę dla całej rodziny. Nie może jej zabraknąć podczas grudniowego świętowania w gronie najbliższych. Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, dlatego przychodzimy z genialnym przepisem na przepyszną szynkę w miodowo-musztardowej glazurze. Smak naszej świątecznej szynki podkręciliśmy przy pomocy zielonych jabłek. Takiej kombinacji smakowej po […]

jajeczne muffiny z pieczarkami i szpinakiem

Jajeczne muffiny z pieczarkami i szpinakiem

Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować genialne jajeczne muffiny w wydaniu śniadaniowym. Bazą naszego przepisu staną się 3 składniki, które na pewno masz w swojej kuchni! Kiedy słyszysz hasło „muffiny” pewnie przed oczami masz pyszne, puszyste wypieki z dodatkiem owoców. I tak, uwielbiamy muffiny w wersji na słodko, ale […]

quesadilla z awokado i jajkami

Quesadilla z awokado i jajkami

Quesadilla z awokado i jajkami to nasz najnowszy pomysł na genialne śniadanie, jak i przepyszną kolację. Po prostu palce lizać! Zresztą za moment sama się o tym przekonasz 🥰👍 Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, warto w kilku słowach wspomnieć o głównym bohaterze tego przepisu, a mianowicie awokado. Otóż owoc ten pochodzi z Meksyku i […]

tagliatelle z pesto pomodori secchi

Tagliatelle z pesto pomodori secchi

Tagliatelle z pesto pomodori secchi połączyliśmy z klopsikami w wersji mini. I był to „strzał w 10”, o czym przekonasz się już za moment. Po prostu palce lizać! Doskonale wiemy, że nasi fani uwielbiają przepisy z makaronem w roli głównej, dlatego dziś po raz kolejny zabieramy Cię w kulinarną podróż do Włoch. Tym razem pokażemy […]

3 genialne przepisy na fenomenalne desery na bazie napoj ekipy

3 genialne desery na bazie napojów Ekipy

Napoje od Ekipy stały się wielkim hitem, dlatego też postanowiliśmy przygotować na ich bazie 3 ciekawe desery, które zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie! Jesteś ciekawa co tym razem dla ciebie wykombinowaliśmy? Otóż już za moment dowiesz się, jak zrobić przepyszną zebrę z polewą czekoladową, oryginalny dwukolorowy […]

pieczone ziemniaki w kształcie grzybków podane ze stekiem

Pieczone ziemniaki w kształcie grzybków podane ze stekiem

Mamy dziś dla Ciebie pomysł na niesamowity obiad, który zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Po pierwsze, pieczone ziemniaki nabiorą ciekawych kształtów. Po drugie, połączymy je z genialnym stekiem oraz przepyszną sałatką. I pomysł na sprawdzony obiad już jest! Na pewno niejednokrotnie zdarzyła Ci się blokada kulinarna. W kuchni nagle zrobiło się nudno, gotowanie codziennych […]

zamknij