PrzepisPieczona łopatka wieprzowa pod warzywami. Przepis na pyszny obiad

Pieczona łopatka wieprzowa pod warzywami. Przepis na pyszny obiad

Pieczona łopatka wieprzowa pod warzywami. Przepis na pyszny obiad
Ewa
10.11.2021 20:28, aktualizacja: 13.01.2022 20:29

Pieczona łopatka wieprzowa z warzywami to pyszny pomysł na obiad dla całej rodzinny. Jej przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt końcowy zachwyci nawet wybrednego gościa.

Pieczona łopatka wieprzowa z warzywami – przepis na obiad

Ogórki kiszone świetnie komponują się z wieprzowiną, a reszta warzyw w tym przepisie tylko dopełnia smaku. Taka pieczeń to sprawdzony przepis na obiad, który zachwyci wszystkich!

Możesz oczywiście przyprawić łopatkę po swojemu. Smak wieprzowiny dobrze podkręci majeranek, tymianek, estragon, imbir, kolendra, curry, kminek, mięta, listek laurowy, ziele angielskie i czosnek. Nie może też zabraknąć odrobiny ostrej i słodkie papryki, która poza smakiem- podkreśla też kolor. Pieczona łopatka zdecydowanie lubi przyprawy!

Jeśli masz taką możliwość, to łopatkę możesz zamarynować kilka godzin wcześniej lub poprzedniego wieczora. Schowaj mięso do lodówki i przykryj je folią lub talerzykiem. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej aromatyczne.

Przepis na pieczoną łopatkę wieprzową z warzywami krok po kroku poniżej. Sprawdź, jakie składniki są potrzebne, by wyszło coś wspaniałego.

Obraz

Składniki

Pieczona łopatka wieprzowa z warzywami – składniki

  1. 1 kg łopatki wieprzowej
  2. 800 g pomidorów krojonych w puszce
  3. 150 g pieczarek
  4. 1 cebula
  5. 1 papryka czerwona
  6. 5-6 ogórków kiszonych
  7. 2 łyżeczki słodkiej papryki
  8. 1 łyżeczka suszonego czosnku
  9. 1 łyżeczka soli
  10. 1 łyżeczka pieprzu
  11. 3 łyżki oleju roślinnego

Zacznij od przygotowania warzyw do pieczonej łopatki wieprzowej z warzywami

Paprykę umyj i pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka, pieczarki dokładnie wyszoruj i pokrój w plasterki. Ogórki kiszone pokrój tak, jak paprykę.

Wrzuć warzywa do miski i dodaj do nich pomidory krojone z puszki. Dokładnie wszystko wymieszaj.

Czas na łopatkę

Łopatkę wieprzową umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

Ponacinaj mięso tak, aby przypominało szachownicę. Nie rób nacięć za głęboko- zrób to do ok. połowy głębokości.

Pokrojone już mięso przełóż do formy do pieczenia, naczynia żaroodpornego lub do brytfanki. Nasmaruj mięso olejem- dzięki temu przyprawy dokładnie obejmą mięso. Dopraw słodką papryką, suszonym czosnkiem, solą i pieprzem. Postaraj się dokładnie natrzeć łopatkę. Dzięki temu każdy kawałek będzie tak samo aromatyczny i smaczny.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Ile piec łopatkę wieprzową?

Na wierzchu i pomiędzy nacięcia nanieść wcześniej przygotowaną mieszankę warzyw. Przykryj folią i wstaw do piekarnika na godzinę (200 stopni Celsjusza). Następnie piecz bez przykrycia jeszcze 20-30 minut.

I gotowe!

Upieczoną łopatkę możesz podać z dowolną kaszą, ziemniakami, ryżem lub kopytkami. Dorzuć do tego ulubioną surówkę i pyszny obiad mięsno-warzywny gotowy!

Pieczona łopatka wieprzowa z warzywami na obiad to coś, co zachwyci wszystkich.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także