Pieczone placki z białej kapusty z mięsem i sosem pieczarkowym. Placki bez dodatku tłuszczu
Tak oryginalnego pomysłu na obiad jeszcze u nas nie było. Pieczone placki z kapusty z mięsem mielonym i sosem pieczarkowym nie tylko świetnie się prezentują, ale i obłędnie smakują!
Pieczone placki z białej kapusty z mięsem i sosem pieczarkowym – jak zrobić?
Uwielbiamy odkrywać nowe potrawy i tworzyć niestandardowe przepisy. Chociaż placki kojarzą nam się głównie z tymi z ziemniaków lub cukinii, to dziś udowodnimy Ci, że opcji jest wiele. Jak zrobić pieczone placki z białej kapusty z mięsem i sosem pieczarkowym?
Jeśli w Twojej lodówce czeka biała kapusta, a Ty zastanawiasz się, co pysznego możesz z niej zrobić- zamień ją w pyszne placki. Są bardzo sycące, dlatego można podać je na obiad i na kolację. Możesz doprawić je ostrą lub słodką papryką, czosnkiem i ulubionymi ziołami. Oto nasz przepis na pieczone placki z białej kapusty z mięsem i sosem pieczarkowym.
Placki z kapusty białej
Nasze placki z kapusty to inny przepis niż indyjskie pakora. Są delikatniejsze i świetnie sprawdzą się w połączeniu z pieczarkowym sosem i mięsem mielonym. Pyszna alternatywa dla gołąbków!
Pieczarki do naszego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.
Przepis na pieczone placki z białej kapusty z mięsem i sosem pieczarkowym, składniki i wykonanie krok po kroku poniżej.
Składniki
Placki z kapusty
- 1 biała kapusta
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Farsz
- 400 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 podsmażona cebula
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1,5 łyżeczki soli
Sos pieczarkowy
- 30 g masła
- 500 g pieczarek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 200 ml śmietanki 30%
Dodatki
- 160 g żółtego sera
Przepis na pieczone placki z białej kapusty z mięsem i sosem pieczarkowym
Pracę nad dzisiejszym przepisem na pieczone placki z białej kapusty z mięsem i sosem pieczarkowym rozpoczynamy od przygotowania mięsnego farszu.
W tym celu ustaw na blacie kuchennym dużą miskę. Następnie połącz w niej: mieloną łopatkę wieprzową, podzieloną w drobną kostkę i podsmażoną na złocisty kolor cebulę, suszony majeranek, słodką paprykę, suszony czosnek, gałkę muszkatołową oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj, żeby składniki się połączyły.
Zamiast mięsa z łopatki (możesz kupić już zmielone lub zrobić to samodzielnie w domu) możesz użyć też mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego.
Placki z kapusty – jak zrobić?
Gotowy farsz do placków z białej kapusty z mięsem i sosem pieczarkowym odstaw na bok, po czym przygotuj placki z kapusty.
Na blacie kuchennym ustaw dużą deskę do krojenia. Jeśli chcesz, aby nie przemieszczała się po blacie w trakcie krojenia, pomiędzy blatem a deską ułóż nawilżoną ściereczkę kuchenną lub ręcznik kuchenny.
Podziel kapustę na 2-cm kawałki, po czym ułóż poszczególne elementy na dużej blaszce kuchennej. Polej kapustę olejem roślinnym, po czym dopraw solą i pieprzem. Możesz tutaj użyć też oliwy smakowej (na przykład z dodatkiem chilli), a samą kapustę mocniej doprawić papryką, czosnkiem czy ziołami.
Tak przygotowane placki z kapusty wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza, wykorzystując program "góra-dół".
Jak zrobić sos pieczarkowy?
W międzyczasie, kiedy kapusta będzie piec się w piekarniku, przygotuj domowy sos pieczarkowy. Tak powstaje nasz przepis na pieczone placki z białej kapusty z mięsem i sosem pieczarkowym.
Zacznij od pocięcia pieczarek w cienkie plastry. Najszybciej i najprościej zrobisz to przy pomocy robota kuchennego, który wykona za Ciebie całą pracę w mgnieniu oka.
Na patelni rozpuść masło. Następnie dodaj pieczarki i smaż przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając zawartość patelni.
Nie zapomnij również o śmietance 30%, soli, pieprzu oraz drobno posiekanej natce pietruszki. Dokładnie wymieszaj zawartość patelni i gotuj na małym ogniu ok. 5 minut.
Złożenie składników i podanie
Teraz zostało nam tylko złożyć wszystkie elementy w całość.
Na podpieczonych plackach z kapusty ułóż wcześniej przygotowany farsz, tworząc okrągły placek. Następnie na wierzchu rozprowadź domowej roboty sos pieczarkowy. Nie zapomnij również o żółtym serze startym na tarce o dużych oczkach.
Tak przygotowane placki z kapusty wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut. Temperatura pieczenia pozostaje bez zmian - 170 stopni Celsjusza.
Gotowe danie przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki. Smacznego!
Więcej pomysłów na ciekawe obiady czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Na pewno znajdziesz tam wiele ciekawych inspiracji kulinarnych. Jak oceniasz przepis na pieczone placki z białej kapusty z mięsem i sosem pieczarkowym od Pyszności?