PrzepisDania głównePieczone placki z białej kapusty z mięsem i sosem pieczarkowym. Placki bez dodatku tłuszczu

Pieczone placki z białej kapusty z mięsem i sosem pieczarkowym. Placki bez dodatku tłuszczu

Pieczone placki z białej kapusty z mięsem i sosem pieczarkowym. Placki bez dodatku tłuszczu
Pyszności
14.03.2022 16:30, aktualizacja: 15.03.2022 19:45

Tak oryginalnego pomysłu na obiad jeszcze u nas nie było. Pieczone placki z kapusty z mięsem mielonym i sosem pieczarkowym nie tylko świetnie się prezentują, ale i obłędnie smakują!

Pieczone placki z białej kapusty z mięsem i sosem pieczarkowym – jak zrobić?

Uwielbiamy odkrywać nowe potrawy i tworzyć niestandardowe przepisy. Chociaż placki kojarzą nam się głównie z tymi z ziemniaków lub cukinii, to dziś udowodnimy Ci, że opcji jest wiele. Jak zrobić pieczone placki z białej kapusty z mięsem i sosem pieczarkowym?

Jeśli w Twojej lodówce czeka biała kapusta, a Ty zastanawiasz się, co pysznego możesz z niej zrobić- zamień ją w pyszne placki. Są bardzo sycące, dlatego można podać je na obiad i na kolację. Możesz doprawić je ostrą lub słodką papryką, czosnkiem i ulubionymi ziołami. Oto nasz przepis na pieczone placki z białej kapusty z mięsem i sosem pieczarkowym.

Placki z kapusty białej

Nasze placki z kapusty to inny przepis niż indyjskie pakora. Są delikatniejsze i świetnie sprawdzą się w połączeniu z pieczarkowym sosem i mięsem mielonym. Pyszna alternatywa dla gołąbków!

Pieczarki do naszego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Przepis na pieczone placki z białej kapusty z mięsem i sosem pieczarkowym, składniki i wykonanie krok po kroku poniżej.

Składniki

Placki z kapusty

  1. 1 biała kapusta
  2. 4 łyżki oleju roślinnego
  3. 1 łyżeczka soli
  4. 1/2 łyżeczki pieprzu

Farsz

  1. 400 g mielonej łopatki wieprzowej
  2. 1 podsmażona cebula
  3. 1 łyżka słodkiej papryki
  4. 1 łyżka suszonego majeranku
  5. 1 łyżeczka suszonego czosnku
  6. 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  7. 1,5 łyżeczki soli

Sos pieczarkowy

  1. 30 g masła
  2. 500 g pieczarek
  3. 1/2 łyżeczki soli
  4. 1/3 łyżeczki pieprzu
  5. 200 ml śmietanki 30%

Dodatki

  1. 160 g żółtego sera

Przepis na pieczone placki z białej kapusty z mięsem i sosem pieczarkowym

Pracę nad dzisiejszym przepisem na pieczone placki z białej kapusty z mięsem i sosem pieczarkowym rozpoczynamy od przygotowania mięsnego farszu.

W tym celu ustaw na blacie kuchennym dużą miskę. Następnie połącz w niej: mieloną łopatkę wieprzową, podzieloną w drobną kostkę i podsmażoną na złocisty kolor cebulę, suszony majeranek, słodką paprykę, suszony czosnek, gałkę muszkatołową oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj, żeby składniki się połączyły.

Zamiast mięsa z łopatki (możesz kupić już zmielone lub zrobić to samodzielnie w domu) możesz użyć też mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego.

Obraz

Placki z kapusty – jak zrobić?

Gotowy farsz do placków z białej kapusty z mięsem i sosem pieczarkowym odstaw na bok, po czym przygotuj placki z kapusty.

Na blacie kuchennym ustaw dużą deskę do krojenia. Jeśli chcesz, aby nie przemieszczała się po blacie w trakcie krojenia, pomiędzy blatem a deską ułóż nawilżoną ściereczkę kuchenną lub ręcznik kuchenny.

Obraz

Podziel kapustę na 2-cm kawałki, po czym ułóż poszczególne elementy na dużej blaszce kuchennej. Polej kapustę olejem roślinnym, po czym dopraw solą i pieprzem. Możesz tutaj użyć też oliwy smakowej (na przykład z dodatkiem chilli), a samą kapustę mocniej doprawić papryką, czosnkiem czy ziołami.

Obraz

Tak przygotowane placki z kapusty wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza, wykorzystując program "góra-dół".

Jak zrobić sos pieczarkowy?

W międzyczasie, kiedy kapusta będzie piec się w piekarniku, przygotuj domowy sos pieczarkowy. Tak powstaje nasz przepis na pieczone placki z białej kapusty z mięsem i sosem pieczarkowym.

Zacznij od pocięcia pieczarek w cienkie plastry. Najszybciej i najprościej zrobisz to przy pomocy robota kuchennego, który wykona za Ciebie całą pracę w mgnieniu oka.

Na patelni rozpuść masło. Następnie dodaj pieczarki i smaż przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając zawartość patelni.

Obraz

Nie zapomnij również o śmietance 30%, soli, pieprzu oraz drobno posiekanej natce pietruszki. Dokładnie wymieszaj zawartość patelni i gotuj na małym ogniu ok. 5 minut.

Obraz

Złożenie składników i podanie

Teraz zostało nam tylko złożyć wszystkie elementy w całość.

Na podpieczonych plackach z kapusty ułóż wcześniej przygotowany farsz, tworząc okrągły placek. Następnie na wierzchu rozprowadź domowej roboty sos pieczarkowy. Nie zapomnij również o żółtym serze startym na tarce o dużych oczkach.

Obraz

Tak przygotowane placki z kapusty wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut. Temperatura pieczenia pozostaje bez zmian - 170 stopni Celsjusza.

Gotowe danie przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Obraz

Więcej pomysłów na ciekawe obiady czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Na pewno znajdziesz tam wiele ciekawych inspiracji kulinarnych. Jak oceniasz przepis na pieczone placki z białej kapusty z mięsem i sosem pieczarkowym od Pyszności?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także