×

Pieczone ziemniaki w kształcie grzybków podane ze stekiem

Mamy dziś dla Ciebie pomysł na niesamowity obiad, który zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Po pierwsze, pieczone ziemniaki nabiorą ciekawych kształtów. Po drugie, połączymy je z genialnym stekiem oraz przepyszną sałatką. I pomysł na sprawdzony obiad już jest!

Na pewno niejednokrotnie zdarzyła Ci się blokada kulinarna. W kuchni nagle zrobiło się nudno, gotowanie codziennych posiłków straciło swój urok i przejadły Ci się wszystkie sprawdzone receptury. Dlatego też przychodzimy dziś z czymś wyjątkowym. Już za moment dowiesz się, jak wyczarować w kuchni ziemniaczane grzybki. Do tego zadania będziesz potrzebować jedynie drylownicy do jabłek i małego noża. Proste i sprawdzone jednocześnie!

Największym plusem tego przepisu jest to, że pieczone ziemniaki w kształcie grzybków możesz łączyć różnymi dodatkami, czy to z kurczakiem, indykiem, a nawet wołowiną. Dzięki temu danie nigdy Ci się nie znudzi!

Dzisiejszy obiad przygotowaliśmy przy pomocy Ovi Smart marki Philips.

Zobacz także: Mini calzone o smaku burgerów

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas pieczenia: 25 minut
  • Kuchnia: amerykańska

Ziemniaki

  • 12 małych ziemniaków
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

Stek

  • 200 g antrykotu wołowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Dodatki

  • mix sałat
  • sos winegret

Ziemniaki

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania ziemniaczanych grzybków.

W tym celu umyj i wytrzyj do sucha małe ziemniaki. Następnie wbij głęboko w każde warzywo drylownicę do jabłek, po czym przy pomocy noża zrób nacięcie od góry. Zacznij wykręcać powoli górną część ziemniaka, po chwili Twoim oczom ukaże się ziemniaczany grzybek. I to wszystko!

pieczone ziemniaki w kształcie grzybków podane ze stekiem

Tak przygotowane ziemniaki przełóż do miski, po czym dodaj do niej: olej roślinny, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy dwóch łyżek stołowych.

pieczone ziemniaki w kształcie grzybków podane ze stekiem

Następnie przełóż warzywa do Ovi Smart na 20 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Stek

W międzyczasie przygotuj stek. Jeśli jest taka potrzeba, podziel go na mniejsze kawałki.

W tym celu umyj i osusz mięso przy pomocy ręcznika papierowego, po czym przełóż je na deskę do krojenia. Teraz polej je delikatnie olejem roślinnym i dopraw przy pomocy soli oraz pieprzu.

pieczone ziemniaki w kształcie grzybków podane ze stekiem

Dopiero teraz możesz dołożyć steki do Ovi i piec je razem z ziemniaczanymi grzybkami przez 10 minut.

Podanie

Podczas pieczenia mięsa i ziemniaków, przygotuj sałatkę. W tym celu połącz miks sałat oraz sos winegret.

Wszystkie składniki mamy już gotowe. Pieczone ziemniaki podawaj z pysznym stekiem i sałatką. Oczywiście danie smakuje najlepiej na ciepło, dlatego nie zwlekaj z jego podawaniem. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni!

pieczone ziemniaki w kształcie grzybków podane ze stekiem

Dzisiejszy przepis to kolejny dowód na to, że w szybki i prosty sposób można przygotować nie tylko pyszny, ale i pomysłowy obiad. Więcej takich perełek czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Na pewno znajdziesz tam wiele smacznych inspiracji kulinarnych. Po prostu palce lizać!

 

Pyszności

Z miłości do Pyszności <3

Wybrane dla Ciebie

Łosoś w cieście francuskim. Przepis na rybę

Łosoś w cieście francuskim, to sprawdzony przepis na potrawę, która sprawdzi się zarówno jako obiad dla rodziny, jak i gorące danie na niejednej imprezie. Przygotowanie jest bajecznie proste, a efekt po prostu zwala z nóg. Łosoś w cieście francuskim – jak wybrać rybę? Do łososia w cieście francuskim najlepiej wybrać łososia norweskiego, pacyficznego lub dzikiego […]

genialna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Obłędna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Ta mega szybka i prosta w przygotowaniu rolada z ciasta francuskiego stanie się hitem w każdym domu. Jakie dodatki do niej dodać? Jak ją złożyć i piec? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment! Rolada z ciasta francuskiego na słono Ciasto francuskie to genialny produkt, który skrywa w sobie ogromny potencjał. Może stać się zarówno […]

genialna zimowa herbata w 3 odsłonach

Genialna zimowa herbata w 3 odsłonach. Idealne ciepłe napoje dla Babci i Dziadka

W środku zimy pyszna i rozgrzewająca herbata to idealny pomysł na umilenie długich i zimnych wieczorów. Aby nie było nudno, przygotowaliśmy, aż 3 ciekawe propozycje, które z pewnością skradną Twoje serce! Zimowa herbata – jakie dodatki? Mamy połowę stycznia, dlatego na naszej stronie nie mogło zabraknąć przepisów na rozgrzewające napoje. A skoro już o nich […]

błyskawiczne jabłkowe naleśniki z dodatkami

Jabłkowe naleśniki z dodatkami w kilka minut. Pomysł na śniadanie na słodko

Jabłkowe naleśniki, czyli ciasto naleśnikowe z dodatkiem jabłek, które stały się składnikiem ciasta! W takiej formie ich jeszcze nie jadłeś. Jabłkowe naleśniki. Jak zrobić? Przepis na szybkie śniadanie Podstawą naszego śniadania na słodko są jabłkowe naleśniki. Warto więc przygotować je perfekcyjnie. Dzisiaj przygotowaliśmy je w nieco innej odsłonie. Jabłka wylądowały w ich wnętrzu, zblendowane razem […]

zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami. Szybki i prosty przepis na udany obiad

Z tym przepisem przygotujesz genialny obiad dla calej rodziny. Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami, bo o niej mowa, to nasze najnowsze kulinarne odkrycie! Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, warto dodać, że na naszej stronie internetowej czeka na Ciebie wiele pomysłów na pyszną zapiekankę w przeróżnej formie. U nas znajdziesz m.in. zapiekanki tostowe, makaronowe, ryżowe i […]

gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Takich gołąbków jeszcze u nas nie było. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze genialnie się prezentują. Co więcej, z tym przepisem w Twojej kuchni pojawi się świeżość i oryginalność. Gołąbki to jedno z najbardziej popularnych dań w naszym kraju. I nic w tym dziwnego, skoro są mega pyszne i zawsze kojarzą się nam z […]

zamknij