Placki ziemniaczane z piekarnika chrupiące i lekkostrawne. Ten przepis to rewolucja na talerzu

Placki ziemniaczane to jedna z naszych ulubionych potraw. Każdy podaje je w inny sposób i z innymi dodatkami, ale nikt nie potrafi odmówić sobie porcji rumianych placków. Jak zrobić lekkostrawne placki ziemniaczane z piekarnika? Nasz przepis to rewolucja na talerzu!

Z jakiego kraju (regionu) są placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane doczekały się nawet swojego święta – obchodzimy je 13 listopada. Skąd placki wzięły się na naszych stołach? Chociaż to polski wynalazek, to już od dawna gości na innych stołach. Uwielbiają je Białorusini, Ukraińcy czy Rosjanie. Lubią je również Austriacy, Niemcy czy Węgrzy. Kiedy dokładnie placki ziemniaczane zawitały na nasz stół? Można założyć, że pojawiły się niedługo po tym, kiedy ziemniaki przybyły do Polski, czyli w XVII wieku.

Lekkostrawne placki ziemniaczane z piekarnika

Jeśli chcesz przygotować chrupiące i lekkostrawne placki ziemniaczane, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Dzisiaj upiekliśmy je w piekarniku, oszczędzając sporo tłuszczu w tym daniu. Smakują równie dobrze jak smażone na patelni, a jednocześnie są lżejsze i delikatniejsze dla żołądka.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×