PrzepisProste babeczki czekoladowe. Puszyste i wilgotne. Nie potrzebujesz specjalnych foremek

Proste babeczki czekoladowe. Puszyste i wilgotne. Nie potrzebujesz specjalnych foremek

Proste babeczki czekoladowe. Puszyste i wilgotne. Nie potrzebujesz specjalnych foremek
Ewa
07.03.2022 21:00

Babeczki czekoladowe to prosty przepis na coś słodkiego. Ich przygotowanie zajmie Ci tylko chwilę. Co najważniejsze – nie musisz mieć do nich specjalnych foremek.

Wilgotne babeczki czekoladowe. Jak zrobić?

Babeczki czekoladowe sprawdzają się nie tylko od święta. Ich przygotowanie zajmuje tylko tyle, co połączenie wszystkich składników. Możesz poszaleć z dekoracjami: bita śmietana, polewa, posypka – wszystko zależy od Ciebie.

Nasz przepis na wilgotne i proste babeczki czekoladowe to baza, od której zaczyna się cała przygoda. Możesz dodać do masy owoce, pokrojoną czekoladę lub dropsy czekoladowe, nadziać je dżemem lub po prostu zostawić tak jak są.

W przepisie pokażemy Ci patent, jak przygotować babeczki bez specjalnych foremek i papilotek. Sprawdź, jak zrobić wilgotne babeczki czekoladowe, które zachwycają smakiem.

Składniki

Proste babeczki czekoladowe – składniki

  1. 3 jajka
  2. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  3. 50 ml oleju
  4. 180 g cukru
  5. 160 ml mleka
  6. 250 g mąki
  7. 4 łyżki kakao
  8. 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  9. bita śmietana i posypka cukrowa do dekoracji

Szybki przepis na wiglotne babeczki czekoladowe

Zrobienie wilgotnych czekoladowych babeczek zajmie Ci tylko kilka minut.

Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj cukier, jajka i ekstrakt waniliowy. Wlej mleko, olej i proszek do pieczenia. Na koniec wsyp kakao i całość zmiksuj na gładką masę.

Jeśli chcesz, to po zmiksowaniu możesz dorzucić czekoladowe dropsy lub kawałki czekolady.

Wilgotne babeczki czekoladowe – czas pieczenia i temperatura

Kiedy masa jest już gotowa, to czas upiec nasze czekoladowe babeczki.

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza w trybie góra-dół. W naszym przepisie podajemy Ci patent, jak upiec babeczki bez specjalnych foremek i kokilek.

Mogą być one zastąpione przez papierowe, kolorowe kubeczki. Wlej masę do mniej więcej 3/4 wysokości. Możesz upiec babeczki też tradycyjnie w foremkach, ale czas pieczenia może być wtedy nieco krótszy- wchodzi do nich mniej masy niż do kubeczków, więc szybciej będą gotowe.

Pamiętaj, że mówimy o papierowych kubeczkach, plastikowe absolutnie się do tego nie nadają.

Babeczki w papierowych kubeczkach piecz przez 30 minut.

Serwowanie. Z czym podawać wilgotne babeczki czekoladowe?

Nasze babeczki czekoladowe są już prawie gotowe.

Możesz je oczywiście zostawić w takiej formie, w jakiej są. Warto jednak poświęcić chwilę na ich dekorację, dzięki czemu zyskają odświętny charakter. Nasze babeczki udekorowaliśmy bitą śmietaną i kolorową posypką.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także