PrzepisPrzekąska z ciasta francuskiego z szynką na ciepło. Przepis na kolację

Przekąska z ciasta francuskiego z szynką na ciepło. Przepis na kolację

Przekąska z ciasta francuskiego z szynką na ciepło. Przepis na kolację
Ewa
08.11.2021 18:36, aktualizacja: 13.01.2022 20:53

Przekąska z ciasta francuskiego z szybką, podawana na ciepło, to pyszny pomysł na każde rodzinne spotkanie i imprezę ze znajomymi. To również inspiracja na kolację dla całej rodziny.

Przekąska z ciasta francuskiego z szynką. Przepis, składniki, przygotowanie

Ciasto francuskie to zawsze wdzięczny pomysł na coś pysznego. Można z niego wyczarować wiele przekąsek na ciepło, zimno, słodko, słono… Można eksperymentować i testować. Warto mieć w swoim domu arkusz ciasta francuskiego, który wyciągniesz, gdy najdzie cię ochota na coś szybkiego i pysznego lub odbierzesz telefon, że właśnie zmierzają do ciebie niespodziewani goście. Wtedy przekąska z ciasta francuskiego z szynką według prostego przepisu sprawdzi się, zachwycając uczestników imprezy.

Ciasto francuskie możesz z powodzeniem mrozić. Dzięki temu zawsze będziesz mógł przygotować przekąskę z szynką bez wizyty w sklepie.

Przepis na przekąskę z ciasta francuskiego z szynką poniżej. Pomysł na kolację, który zachwyca.

Składniki

Przekąska z ciasta francuskiego z szynką – składniki

  1. 1 arkusz ciasta francuskiego
  2. 1/4 szklanki śmietany 18%
  3. 5 plastrów ulubionej szynki
  4. natka pietruszki
  5. szczypta soli i pieprzu

Przekąska z ciasta francuskiego z szynką – jak zrobić?

Ciasto francuskie rozwiń na blacie i rozprowadź śmietanę 18%.

Rozsmarowaną śmietaną posyp szczyptą soli, pieprzu i posiekaną natką pietruszki. Połóż plastry szynki i zwiń w rulon. Żeby ciasto nie kruszyło Ci się podczas zawijania możesz dać mu chwilkę odpocząć po wyjęciu z lodówki, żeby straciło trochę chłodu.

Zawinięte ciasto ponacinaj od góry nożyczkami i poprzekładaj końcówki na przemian (jak na zdjęciu poniżej).

Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 200 Celsjusza).

I gotowe!

Po 20 minutach Twoja przekąska z ciasta francuskiego z szynką jest już gotowa! Z czym ją podawać?

Najlepiej smakuje na ciepło. Przed podaniem możesz udekorować ją natką pietruszki, a do serwowania podać ulubiony dip np. sos czosnkowy czy pomidorowy.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także