PrzepisDania głównePurée ziemniaczane z mięsem mielonym. Jak podać ziemniaki w nietypowy sposób?

Purée ziemniaczane z mięsem mielonym. Jak podać ziemniaki w nietypowy sposób?

Purée ziemniaczane z mięsem mielonym. Jak podać ziemniaki w nietypowy sposób?
Pyszności
18.02.2022 16:30, aktualizacja: 21.02.2022 16:00

Przepis na purée ziemniaczane z mięsem mielonym. Dziś pokażemy Ci, jak zmienić zwykłe purée ziemniaczane w fenomenalne miseczki z pysznym farszem na bazie wołowiny.

Jak zrobić purée ziemniaczane z mięsem mielonym? Przepis

Purée ziemniaczane może być fantastycznym dodatkiem do obiadu. Jak je przygotować, żeby było idealnie kremowe? Mamy na to sposób! Podpowiadamy, jak zrobić purée ziemniaczane z mięsem mielonym.

Najważniejsze są odpowiednie proporcje mleka i masła. Utłuczone ziemniaki możesz doprawić do smaku ulubionymi przyprawami. My jednak postawiliśmy na klasykę: sól i pieprz.

Aby przygotować purée ziemniaczane o idealnej konsystencji, należy wybrać do przepisu odpowiedni typ ziemniaków. Świetnie w tej roli sprawdzą się ziemniaki typu B i C. Ponadto, warto pamiętać, że perfekcyjną mieszankę bez grudek i do tego w mgnieniu oka uzyskasz przy pomocy robota kuchennego marki Philips.

Szybki obiad z ziemniakami

Przygotowane w ten sposób ziemniaki są nie tylko świetnym dodatkiem, ale mogą zagrać w naszym obiedzie również pierwszoplanową rolę. Dzisiaj połączyliśmy je z pysznym farszem z mielonej wołowiny.

Przepis na purée ziemniaczane z mięsem mielonym poniżej.

Składniki

Farsz

  1. 320 g mielonego mięsa wołowego
  2. 1 cebula
  3. 1 łyżka słodkiej papryki
  4. 1 łyżeczka suszonego czosnku
  5. 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  6. 300 g passaty pomidorowej
  7. 1 łyżeczka soli

Purée ziemniaczane – składniki

  1. 1 kg ziemniaków
  2. 50 g masła
  3. 300 ml mleka

Dodatki

  1. 200 g tartej mozzarelli

Jak zrobić purée ziemniaczane z mięsem mielonym?

Pracę nad przepisem na purée ziemniaczane z mięsem mielonym rozpocznij od przygotowania ziemniaków.

Obierz warzywa i gotuj je w osolonej wodzie do miękkości, czyli ok. 20 minut. Miękkość ziemniaków możesz sprawdzić przy pomocy zwykłego widelca.

Obraz

Jeśli bez problemu będziesz mogła wbić się w ziemniaka, to znak, że możesz zdjąć garnek z palnika.

Następnie odcedź ziemniaki i przełóż je do robota kuchennego, dzięki któremu w szybki i prosty sposób przygotujesz idealną konsystencję ziemniaczanego purée. Do urządzenia dodaj również miękkie masło oraz mleko.

Obraz

Powstałą mieszankę przełóż do rękawa cukierniczego z odpowiednią, szeroką końcówką. Jeśli nie masz takiego gadżetu w swojej kuchni, zawsze możesz wykorzystać do tego zadania woreczek strunowy. Odetnij prawy lub lewy dolny róg woreczka, następnie przełóż do środka purée ziemniaczane.

Mięsna mieszanka do purée ziemniaczanego

Kiedy ziemniaki będę się gotować, możesz w międzyczasie przygotować pyszny farsz na bazie mielonej wołowiny.

W tym celu podsmaż na rozgrzanej patelni mięso mielone. My dzisiaj wybraliśmy wołowe, ale równie dobrze sprawdzi się mięso z łopatki wieprzowej czy też drobiowe.

Po 2-3 minutach dodaj na patelnię drobno posiekaną cebulę. Nie zapomnij również o przyprawach: słodkiej papryce, suszonym czosnku, suszonym rozmarynie oraz soli. Tak powstaje nasz przepis na purée ziemniaczane z mięsem mielonym.

Obraz

Na patelni powinna znaleźć się również passata pomidorowa. Dokładnie wymieszaj składniki przy pomocy drewnianej łyżki kuchennej.

Obraz

Duś zawartość patelni przez 5 minut, po czym zdejmij mieszankę z palnika i przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Połączenie składników i pieczenie purée ziemniaczane z mięsem mielonym

Nasz obiad jest już prawie gotowy, wystarczy połączyć składniki i upiec je w piekarniku.

Na blacie kuchennym umieść blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezpośrednio na formę wyciśnij purée ziemniaczane.

Obraz

Przy pomocy łyżki rozpłaszcz ziemniaczaną mieszankę, tworząc wgłębienie. Każdy element wypełnij po brzegi mieszanką z patelni. Nie zapomnij również o tartej mozzarelli, którą należy rozsypać na każdej ziemniaczanej miseczce z mięsem.

Obraz

Tak przygotowane danie wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze  200 stopni Celsjusza. Do przygotowania dzisiejszego obiadu wykorzystaj program "góra-dół".

Upieczone łódeczki z mięsnym farszem serwuj z posiekaną pietruszką. Smacznego!

Obraz

Więcej pomysłów na smaczne obiady czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Na pewno znajdziesz tam wiele ciekawych inspiracji, które na stałe zadomowią się w Twoim menu.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także